full screen background image
Keresés
2019 július 24 - szerda
  • :
  • :

Perzsa leopárddal gazdagodott a pécsi állatkert

Perzsa leopárddal gazdagodott a pécsi állatkert

2018.04.08. Perzsa leopárd egyeddel gazdagodott a pécsi állatkert: a Sara nevű, hároméves nőstény a már a mecsekoldali vadasparkban élő nyolc éves Taian elnevezésű hím társa lesz.

Pap Zsuzsanna, az intézmény gyűjteményi és nevelési vezetője pénteken újságíróknak elmondta, hogy a létesítmény új lakója csehországi Dvur Kralove állatkertjéből érkezett Pécsre az Európai Fajfenntartó Tenyészprogram (EEP) keretében. A program a tagállatkertek populációjának növekedését segíti elő – olvasható az MTI-hez eljuttatott írásos összegzésben.

Az EEP – mint írták – komoly hangsúlyt helyez a genetikai és demográfiai koordinációra, valamint a különböző állategészségügyi és -tartási módszerek összehangolására.

Mint Pap Zsuzsanna beszámolt róla, mintegy 30 napot szánnak arra, hogy az állatok rácson keresztül megismerkedjenek egymással, és reményeik szerint a jövőben a mindkét perzsa leopárd egyszerre használja majd a kifutót.

Az állatot a sajtóeseményen egyelőre bemutatni nem tudták, mivel Sara csütörtök esti megérkezése óta nem volt hajlandó magától kijönni a szállítására szolgáló dobozból.

A közmédia érdeklődésére Pap Zsuzsanna közölte, a leopárdok esetleges szaporításáról az EEP-tagság miatt a pécsi állatkert erről önállóan nem is dönthet, így egyelőre nem várnak szaporulatot a két egyedtől.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok – vagy más néven párducok – legnagyobbra növő alfaja. Irán, Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos.

Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik. A világ állatkertjeiben mintegy 160 perzsa leopárd él, közülük valamivel több mint száz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogramban részt vevő állatkertek lakója.

Megjelenésére jellemző a világos bunda, viszonylag kisméretű foltokkal. Természetes élőhelyének csúcsragadozója, elsősorban közepes termetű patásokat zsákmányol, de nem veti meg a kis testű emlősöket és a madarakat sem.

MTI




Read previous post:
Close