full screen background image
Keresés
2021 május 14 - péntek
  • :
  • :

Piacszervezési intézkedésekkel segíti a borpiac szereplőit a HNT

Piacszervezési intézkedésekkel segíti a borpiac szereplőit a HNT

2018.06.04. Rendkívüli borkészletfelmérést, illetve országos, minden szőlőfajtára kiterjedő termésbecslést végez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei keresleti-kínálati viszonyok felmérése és a szüreti időszakra vonatkozó árprognózis megalapozása érdekében.

A HNT az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: az idei szüretkor is aktív szerepet vállal a borszőlő piaci egyensúlyának megteremtésében, a kereslet és a kínálat összehangolásában.

A közlemény szerint a HNT még május 29-i tanácsülésén döntött a piacszervezési intézkedésekről. Jelezték: az elmúlt évhez hasonlóan az intézkedések részeként közzétesznek egy szabványos szerződésmintát, ami a termelő és a felvásárló jogainak és kötelezettségeinek rögzítésével méltányos keretrendszert biztosít a rövid és a hosszabb távú együttműködéshez egyaránt.

A szakmaközi szervezet az intézkedést úgy dolgozta ki, hogy ne ütközzön a versenykorlátozást és az árrögzítést tiltó uniós és magyar jogszabályi rendelkezésekbe.

A HNT emlékeztet arra: az ágazat 2016-ban elfogadott stratégiájában a legfőbb célkitűzés a piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelés, ami csak úgy érhető el, ha a szőlő ára nem csupán a művelés költségeit és az ültetvény amortizációját fedezi, hanem megfelelő jövedelmet is biztosít a szőlőtermelő részére, illetve a szőlőt megvásárló borászatok részéről is kigazdálkodható. Ennek megfelelően a szakmaközi szervezet nem a piaci árviszonyok befolyásolására, hanem arra törekszik, hogy mindkét fél birtokában legyen azon információknak és lehetőségeknek, amelyek révén a legjobb üzleti döntés hozható meg – áll a közleményben.

Fotó: Lencsés János

MTI
Read previous post:
Close