full screen background image
Keresés
2021 július 31 - szombat
  • :
  • :

Pincéről-pincére jártak Istifán-gödrében

Pincéről-pincére jártak Istifán-gödrében

2015.05.17 Tizedik alkalommal tartották meg a Szent Orbán Bor Áldás és Borszentelés Ünnepét Istifán-gödrében. Nyitott pincék és kulturális műsorok várták vendégeket.

Az elmúlt tíz évben óriási fejlődésen mentek át a szekszárdi borászatok. Többször is szekszárdi lett az év borásza, vagy az év borászata, ami nagy elismerés a városnak.
A Dicenty Dezső Kertbarátkör és civil kezdeményezésekre pedig kialakult a borünnepek köre. Ezzel az elmúlt években a bor valóban Szekszárd alapvető terméke lett – mutatott rá Kővári László, a gazdasági bizottság elnöke a Szent Orbán szobornál megtartott szombati ünnepségen.

Az istifán-gödrei rendezvény egyik célja, hogy a szervezők felhívják a városvezetés figyelmét a pincesor értékeire és a benne rejlő lehetőségekre – mondta. Hozzátette: az önkormányzat figyelembe veszi a lakosság véleményét a 2020-ig tartó fejlesztések tervezésekor. A turizmus és a bor a “kitörési pont” a város számára. A II. világháború előttről ránk maradt pincesor pedig az egyetlen olyan hely Szekszárdon, ahol pincéről-pincére járva lehet(ne) bort kóstolni.

Minden borünnep nagyon fontos a város életében. Mára pedig szép számmal akad az ünnepekből – mondta Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarátkör elnöke. A Vince-napi vesszővágás, a Szentgyörgy-napi Bikavér Ünnep, a Szőlő Jövésnek Könyve felmutatása és a Szent Orbán-napi boráldás és a Márton nap is ezek közé tartozik. A hagyományos ünnepek fontosak, mert vonzzák az embereket – emelte ki.

Hozzátette: a kör a Szőlővirágzás Ünnepével bővül. Az ünnepet hagyományteremtő szándékkal rendezik meg – a „Ha Szombat, akkor Szekszárd” programsorozat kezdeteként – június 6-án.

Az istifán-gödrei termelők sokat tesznek a borkultúráért, életüket pedig arra tették fel, hogy a szőlőskerteket mindig szépen tartsák – hívta fel a figyelmet Módos Ernő, az Alisca borrend nagymestere. A szőlőművelés, borkészítés munka és hagyomány, de a bor nem pusztán élvezeti cikk, hanem kultúra – mondta, hozzátette: kell egy olyan pincesor, ahol a turistákat fogadni lehet.

A borászok művészek módjára megajándékozzák az embereket. Anélkül, hogy készítőjét ismerné, az ember a kedvenc borát úgy üdvözli, mint a családtagját, akit jól ismer – fogalmazott Porpáczy Attila káplán. A bor becsületes és áldozatos munka gyümölcse, így bármilyen is, készítője egyenes gerinccel járhat – mondta a káplán, majd megáldotta a borokat. Ezt követően kulturális műsorok következtek.

Baltaváry István szervező a Kadarka.net-nek elmondta, az ünnepséggel az istifán-gödrei pincesor értékeire kívánták felhívni a figyelmet. Szekszárdnak szüksége van a pincesorra, ahol a turistákat hagyományos körülmények között láthatják vendégül.

Az ünnepségen és az azt követő borkóstolón több százan vettek részt. Közel kétszer annyi bor fogyott el, mint tavaly – mondta a szervező.

A borkedvelők összesen öt mikropincészetnél kóstolhattak borokat. A vendégeket pedig a Muslinca Kórus csábította dalaival. Az ünnepség hivatalos fizetőeszköze a Szent Orbán tallér volt. A tallérokat az utca két végén felállított pultoknál lehetett váltani. Százötven forintért váltottak egy tallért, amin egy deci jó minőségű bort lehetett inni.

Nyitott pincék
– Gyalog pince
– Zsitvai pince
– Ribling pince
– Vesztergombi pince
– Tokai pince

Felléptek
– Ifjú Szív Német Nemzetiségű Táncegyüttes
– Szekszárdi Magyarnóta Klub kórusa:
Barkóczi Erzsébet, Fritz Anna, Jakab lászlóné, Lendvai Klára, Szabó Tamás
– Pecze tanár úr növendékei (Liszt Ferenc Zeneiskola)
– Málinger Anita és Kovács Gergő zenés műsora
– Jam Session Club támogatásával fellépő ifjúsági zenekar:
Szanyó Julcsi, Szép Evelin, Parrag László, Szalontai Jenő, Varga Péter

Fotó: Kiss Albert