full screen background image
Keresés
2021 január 20 - szerda
  • :
  • :

Pinot és Kadarka! Szekszárdi borászok a Stefániában

Pinot és Kadarka! Szekszárdi borászok a Stefániában

2015.10.01. Pinot és Kadarka! néven szervez mesterkurzusokkal kiegészített sétáló kóstolót a Borjour a két egyre népszerűbb fajta, a pinot noir és a kadarka iránt érdeklődőknek szombaton a budapesti Stefánia Palotában. A rendezvényen nyolc szekszárdi borászat lesz jelen.

Bár eredetét tekintve a két szőlőfajta teljesen különböző, több szempontból is indokolt lehet egy nagy közös kóstolón ismerkedni a Magyarországon elérhető legjobb változatokkal: egyrészt a két fajtából készített borok stílusa sokszor nagyon hasonló, másfelől a pinot noirnak és a kadarkának is egyre nagyobb rajongótábora van mind a borászok, mind az értő borfogyasztók körében – közölték az MTI-vel a szervezők.

A rendezvényen csaknem 40 borászat mutatja be sétáló kóstolón pinot noirját és/vagy kadarkáját. Szekszárdról összesen nyolc pincészet lesz jelen a rendezvényen. A Fekete Borpince, a Fritz Borház, Hetényi János Pincészete, a Schieber Pincészet, a Szeleshát Szőlőbirtok, a Tüske Pince, a Vesztergombi Pincészet és a Vida Családi Borbirtok szekszárdi kadarkáit, pinot noir-jait lehet majd megkóstolni.

A szekszárdiak mellett ott lesz még többek között a Bock Pincészet (Villány), a Bott Frigyes Pincészet (Felvidék, Muzsla), a Bussay Pincészet (Zala), Gál Tibor Pincészete (Eger), a Haraszthy Pincészet (Etyek), a Kertész Családi Pincészet (Etyek), a Linbrunn Borászat (Villány), Losonci Bálint Pinészete (Mátra), a St. Andrea Pincészet (Eger), Szecskő Tamás Pincészete (Mátra) és a Vylyan (Villány).

A sétáló kóstolók mellett öt mesterkurzus vezet be a pinot noirok és kadarkák világába.

A fajta őshazájának számító Burgundia pinot noirjaival Romsics László vezetésével ismerkedhetnek a résztvevők, majd Pinot-k a nagyvilágból címmel Komoróczki Anna mutat be francia, argentin, új-zélandi, ausztrál és olasz tételeket. Külön mesterkurzusokon válogat a legszebb magyar pinot noirokból Romsics László, míg a legszebb magyar kadarkákból a Borjour csapata, Nagy Sebestyén kurzusán pedig a közönség nyolc tétel vakkóstolása során kísérelheti meg eltalálni, hogy kadarka vagy pinot noir van-e a pohárban.

A legszebb magyar kadarkák című mesterkurzuson kilenc tételt lehet majd megkóstolni. Ezek között négy szekszárdi pincészet borait lehet megtalálni. A mesterkurzuson Bősz Adrián, az Eszterbauer Pincészet, a Vesztergombi Pincészet és a Vida Pincészet kadarkája kerül a poharakba.

A fajtakóstolóról részletes információk a www.borjour.hu honlapon érhetők el.

 

Kadarka.net/MTI.
Read previous post:
Close