full screen background image
Keresés
2018 december 16 - vasárnap
  • :
  • :

Piros riasztást adtak ki Tolna megyére – szó szerint özönvíz jöhet

Piros riasztást adtak ki Tolna megyére – szó szerint özönvíz jöhet

2016.07.15. Piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) több megye, közte Tolna területére szombatra.

2018hirdetés

A harmadfokú riasztást a várható nagy mennyiségű csapadék miatt adta ki az OMSZ. A veszélyjelzés szerint özönvíz várható, 24 óra leforgása alatt akár több mint 50 milliméter (miközben az évi átlag mintegy 600 milliméter – a szerk.) csapadék is hullhat Tolna megyében. A meteorológiai szolgálat emellett elsőfokú riasztást adott ki megyénk területére a várható erős szél miatt. Az OMSZ közlése szerint a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.

A szerda és csütörtöki viharos időjárás miatt mintegy száz esetben riasztották a megye tűzoltóit. Fotókkal színesített összefoglaló írásunkat itt találja – kattintson! 

Az OMSZ Tolna mellett további hét megye területére adott ki harmadfokú riasztást, másodfokú veszélyjelzés kilenc, elsőfokú veszélyjelzés pedig két megye területén volt érvényben cikkünk megírásakor (16:01) szombatra.

Az aktuális veszélyjelzéseket itt találja – kattintson!

Az OMSZ országos előrejelzése

NAGY MENNYISÉGŰ ESŐ: Péntek késő délutántól, estétől dél, délkelet felől intenzív csapadék érkezik. Az eső, zápor mellett helyenként zivatar is valószínű. Az Alföld délkeleti felén reggelig a csapadék mennyisége több helyen is meghaladhatja az 50 mm-t. Az intenzívebb csapadékhullás zónája reggel már inkább a Dunántúl keleti felén, Alföld északi részén, Északi-középhegységben valószínű. Az Alföldön reggel, délelőtt átmenetileg csökkenhet csapadékhajlam, de napközben újabb hullámban várható záporok, néhol zivatar kialakulása, szombat estétől pedig kiemelten az északkeleti országrészben valószínű jelentős csapadék. Összességében az országban szombat estig sok helyen hullhat 30-50, egyes helyeken akár 80 mm-t meghaladó csapadék, de nyugaton, északnyugaton kisebb mennyiség várható.

VIHAROS SZÉL: Péntek estétől a Nyugat-Dunántúlon, a Balaton térségében és a keleti országrészben egyre több helyen viharossá (~60-65 km/h) fokozódik az északi, északkeleti szél. Szombatra virradó éjszaka tovább erősödik az áramlás, így a Dunántúlon és az Alföldön a legerősebb széllökések jellemzően elérhetik a 60-70 km/h-t, de elsősorban szombat délelőtt a Dunántúlon 70-80 km/h-s széllökésekre is számítani lehet. A nap második felében veszít erejéből a szél.

A képen: szekszárdi égkép péntek délután. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close