full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Pleschinger Gyula Szekszárdon: Magyarországon még tartható az alacsony kamatkörnyezet

Pleschinger Gyula Szekszárdon: Magyarországon még tartható az alacsony kamatkörnyezet

2018.09.28. Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja tartott előadást csütörtök este a Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Vállalkozói Szalon Fritz Borházban megtartott rendezvényén.

Pleschinger Gyula „Piaci turbulencia és hatásai a fejlődő piacokon és Magyarországon” címmel tartotta meg előadását. A Magyar Közgazdasági Társaság elnöke előadásában a jelenlegi piaci turbulenciák okairól és ennek magyar monetáris politikára gyakorolt hatásairól, illetve a kamatokról, árfolyamokról és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által tervezett iparösztönző lépésekről beszélt.

Mint azt az előadás előtt tudatta, a jelenlegi alacsony alapkamat azt a laza monetáris politikát hivatott segíteni, mely szükséges ahhoz, hogy a korábbi válság következményeit kiheverje, hogy fejlődni, növekedni tudjon, versenyképes legyen a gazdaság.

Pleschinger Gyula elmondta, véleménye szerint a 3 százalékos inflációs célt a jövő év közepén lehet elérni. Hozzátette, ehhez változatlanul laza kamatok, laza kamatkörnyezet, monetáris kondíciók szükségesek, mellyel ösztönözni is lehet a gazdaságot. Emellett – a cél elérését segítendő – olyan hitelprogramok is indulnak, melyek segítik a vállalkozásokat a fejlődésben, növekedésben.

A Magyar Közgazdasági Társaság elnöke hozzátette, az már látszik, hogy ennek a laza környezetnek előbb-utóbb vége lesz. Mint mondta, nem csak Amerikában, de már régiónkban – Csehországban és Romániában – is elkezdtek szigorítani, elindult a kamatemelés. Azonban, mint fogalmazott, Magyarországon még tartható az alacsony kamatkörnyezet.

Arról is szólt, hogy vannak olyan korábban bevezetett nem konvencionális lépések, melyeket lassan kivezetnek. Ezzel jelet adnak a piacnak arra, hogy az MNB is felkészült, van terve arra, hogy reagáljon, ha majd változik a globális pénzügyi piaci környezet.  Ám az alapvetően laza monetáris kondíciókat tartani tudják és kívánják is.

A képen Pleschinger Gyula. Fotó: Kadarka.net