full screen background image
Keresés
2021 június 21 - hétfő
  • :
  • :

A legjobb évjáratok egyike lehet a 2017-es Szekszárdon

A legjobb évjáratok egyike lehet a 2017-es Szekszárdon

2017.11.23. Kiváló termést szüretelhettek az idén a szekszárdi bortermelők, akik minőségben kiemelkedőnek nevezték a 2017-es évjáratot. Mind a jellegzetes szekszárdi-, mind a bordói fajtákat igen magas mustfokkal szüretelték.

Bátaszék környékével ellentétben – ahol mintegy 300-400 hektáron – pusztított júniusban a jég, a jégverés a Szekszárdi borvidék Szekszárdi Hegyközséghez tartozó területeit csak kisebb foltokban érintette. A jégveréssel sújtott területeken 5-15 százalékban károsodtak az ültetvények. Ám a károsodást a szüretig az ültetvények nagy része kiheverte – tudtuk meg dr. Bodri Istvántól, a hegyközség elnökétől.

A jég Baktában, Faluhelyen, a Gurovica-dűlőben, a Csötönyi-völgyben és a szálkai tetőn verte el az ültetvényeket – mondta el korábban dr. Bodri István.

Bár nyáron többször is voltak igen száraz időszakok, a csapadék mindig időben megérkezett, így az aszály nem okozott gondot. Szeptemberben pedig egy kéthetes, csapadékos időszak adhatott okot az aggodalomra. Szerencsére azonban az időjárás még az előtt csapadékmentesre fordult, hogy a szőlőben kárt tett volna. Az év növényvédelmi szempontból nem tartogatott különösebb kihívásokat, aki rendszeresen permetezett, annak nem lehetett gondja a betegségekkel, melyek terjedését a meleg időjárás is gátolta – tájékoztatott az elnök. Hozzátette, a szüret a korai fajták esetében – szintén a meleg időjárásnak hála – két héttel előbb kezdődött meg a hegyközség területén.

Dr. Bodri István összegzése szerint a bortermelők mennyiségre átlagos, de igen jó minőségű szőlőt szüretelhettek, melyekből kiváló borok készülhetnek. Az idei évjárat minősége a 2012-es kiemelkedő évjárat minőségéhez lehet hasonló.

A mintegy 120 hektáron gazdálkodó Mészáros Pál Borház és Pince területén fagykár nem volt, jégverés pedig csak kis mértékben érintette az ültetvényeket. Azok a területek, melyeket elvert a jég, mintegy tíz százalékban károsodtak – mondta el portálunknak Mészáros Péter borász. Ahogy a hegyközség elnöke, Ő is arról számolt be, hogy a jégeső által okozott károkat kiheverte a szőlő. Hozzátette, a meleg és száraz időjárásnak köszönhetően a gombafertőzések is kevésbé jelentkeztek, ennek megfelelően az idén kevesebbszer kellett védekezni.

A szüret már augusztus elején, a szokásosnál valamivel korábban kezdődött az irsai olivér fajta szedésével. A korai időpont ellenére a szüretre a szemek gyönyörű sárgás színűek és barna pöttyösek lettek, ami azt jelzi, hogy teljesen beért a szőlő, amiből igen zamatos bor készült – tudatta a borász.

Mészáros Péter elmondta, a bordói fajták tekintetében – mind a cabernet sauvignon, mind a cabernet franc és a merlot – esetében extrém magas, 23-24-es mustfokokat mértek.

A jellegzetes szekszárdi fajták, vagyis a kadarka  és a kékfrankos esetében is hasonló volt a helyzet. Mészáros Péter kadarkás évjáratnak nevezte az ideit. A meleg és száraz időnek köszönhetően ebben az évben az egyébként kényes fajta növényvédelme is egyszerűbb volt. A pincészet ültetvényeiről végül 19-21-es mustfokkal szüretelték a kadarkákat, ami a fajta esetében kiválónak számít.

A kékfrankos, mely a borvidék legfőbb jellegzetes és egyben legstabilabban termő fajtája, ebben az évben is szépen beérett a szüretre. A pincészet ültetvényeiről 20-22 mustfokos kékfrankosokat szüretelhettek – mondta el a borász. Hozzáfűzte, az idei kékfrankosokat szép színanyagok, gyümölcsös zamatok és lágy savak jellemzik. Arról is beszélt, hogy a 2017-es rozék színanyagban dúsak, emellett ugyancsak gyümölcsösek és zamatosak.

Az idei rozékról, kadarkákról és fehérborokról Mészáros Péter összességében úgy fogalmazott, hogy gyümölcsösek és jól ihatók. A cabernet franc, -sauvignon, merlot, illetve kékfrankos, valamint syrah fajták tekintetében kiemelkedő minőségről szólt. Mint mondta, ezekben megvan a potenciál arra, hogy hosszú érlelés után prémium borokká váljanak. Zárásként hozzátette, átlagos mennyiségű termést takarítottak be, illetve, hogy az ideihez hasonló kiváló évjárat a 2012-es volt.

Vesztergombi Csaba, a közel harminc hektáron gazdálkodó Vesztergombi Pincészet borásza szintén csak jó hírekről számolt be a 2017-es évjáratot illetően. Kiemelte, hogy az idei jó év volt a kadarka számára is, melyet 20-as mustfokkal szüreteltek szeptember második felében. A kadarkák tekintetében úgy nyilatkozott, hogy azok benne lesznek a pincészet által valaha készített legjobb háromban.

Azt is megosztotta, hogy nem mertek kockáztatni azzal, hogy tovább hagyják a tőkéken szőlőt, bár utólag kiderült, hogy az időjárás engedte volna. Hozzátette, a szüret után pár héttel összeszedett néhány szemet, melyeket bevizsgáltatva 26-os mustfokot mértek. Ha később szüretelték volna, az idei az „évszázad kadarkája” lehetett volna – fogalmazott.

A kékfrankosokat illetően elmondta, a leányvári, a Porkoláb-völgyi és a hidaspetrei területekről betakarított szőlő minősége is kiváló volt. Az utóbbi, prémium területen található termést elképesztő, 23-as mustfokkal szüretelték, miközben már a 20-as mustfok is kiválónak számít.

A bordói fajtákkal kapcsolatban tudatta, tökéletesen egészséges, töppedéstől mentes cabernet franc szőlőt szedhettek le 26-os mustfokkal. Mint mondta, ilyen cabernet franc-ot még sosem szüreteltek. A merlotokkal kapcsolatban arról szólt, hogy az alap merlot is jól sikerült, és az már most is jól iható. Hozzátette, prémium kategóriában a 2012-es Merlot Bodzás Válogatáshoz (mely 2015-ben Magyarország Legjobb Vörösbora lett – a szerk.) hasonló nagy kaliberű merlotok készülhetnek.

Megemlítette továbbá, hogy az idei meleg év nagyban kedvezett a shiraznak is, melynek termését gyönyörűnek és gyümölcsösnek nevezte. Mint mondta, a termés kis részéből prémium rozét is készítenek majd.

Vesztergombi Csaba összegzésül tudatta, az idei évjáratot gyönyörűen érett, selymes taninnok jellemzik. A minőség további érékeltetéseként elmondta, a Vesztergombi Pincészet az idei termés 50-60 százalékból prémium minőségű borokat készít majd, melyek 1,5-2 év érlelés után kerülhetnek forgalomba. Zárásként úgy fogalmazott, hogy a 2017-es a legjobb – 2000-es, 2011-es és 2012-es – évjáratok sorába tartozik.

Illusztráció: Kadarka.net
Read previous post:
Close