full screen background image
Keresés
2021 június 23 - szerda
  • :
  • :

Hétszázmillió forintból fejlesztik a PTE KPVK-t Szekszárdon

Hétszázmillió forintból fejlesztik a PTE KPVK-t Szekszárdon

2016.07.03. Hétszázmillió forintból fejlesztik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karát (KPVK) Szekszárdon, ahol új képzéseket is indítanak a jövőben.

A fejlesztésre a Modern Városok Program kínál lehetőséget, melynek keretében a PTE összesen 24 milliárd forintos forráshoz jut – jelentette be szombat délelőtt Szekszárdon, a PTE KPVK-n megtartott sajtótájékoztatón dr. Horváth Béla dékán. A 700 millió forintból – a térség adottságait és igényeit szem előtt tartva – a már meglévő hagyományos képzések erősítése mellett új szakokat indítanak a Karon.

Mint azt dr. Horváth Béla elmondta, ismét egyre népszerűbbek a pedagógiai szakok, melyekre a közelmúltban újra többen jelentkeztek. A képzési területet tovább erősítve, a tervek szerint gyógypedagógiai szakot is indítanak majd – tette hozzá.

Emellett ugyancsak a tervek szerint gépészmérnöki képzést is indítanak 2017 szeptemberétől. Ennek egyrészt a helyi vállalkozások szakemberszükségletének kielégítése a célja – mondta a dékán. Szekszárdon közel harminc közepes szintű olyan vállalkozás van, melyek „prosperitás elé néznek“ és tízezer főt foglalkoztatnak – fűzte hozzá. Ezekkel együtt fejlesztve, több vállalkozás bevonásával a BHG gyár területén egy modern mérési centrum kialakítása is cél.

A gépészmérnöki képzés elindításának másik célja a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos. Kifejezetten az atomerőmű bővítési igényeit szem előtt tartva szeretnének rendszertechnológiai specializációval, gépészmérnököket képezni. Ezt a PTE Műszaki és Informatikai Karának bevonásával kívánják megvalósítani – tudatta dr. Horváth Béla.

Ugyancsak a helyi adottságokra való tekintettel fontosnak tartják különféle élelmiszertudományi-, élelmiszergazdasági szakok elindítását. Ilyen lesz az elsőként, már szeptembertől útjára induló – mint azt a májusi BorEgyetemről szóló tudósításunkban közöltük – szőlész-borász képzés. Ezt 3,5 éves mérnöki képzés keretében, a Természettudományi Karral közösen valósítják meg. Emellett engedélyt kaptak a 2 éves, igen gyakorlati képzés elindítására is, melyet teljes mértékben a PTE KPVK szekszárdi kampuszán tartanak majd. Szeptembertől 25 fő fog nappali, és további 25 fő fog levelező tagozaton tanulni szőlész-borász képzésen Szekszárdon.

A dékán kiemelte, a 700 milliós forrás döntően azoknak az infrastrukturális fejlesztéseknek a kiépítését szolgálja, melyeknek köszönhetően az új képzések megvalósíthatók. Mint mondta, a pénzből többek között különféle laborokat létesítenek. Hozzátette, ahol lehet, ott a már meglévő kapacitásokra támaszkodnak majd. Ezt segíti a Szakképzési Centrummal kötött megállapodásuk – tette hozzá.

Dr. Horváth Béla hangsúlyozta, a negyven éves Kar történetében ez lesz a legjelentősebb változás. Hozzátette, reméli, hogy jövő szeptemberben már a kész beruházásokról fognak beszámolni.

Újságírói kérdésre elmondta, ugyancsak felújítják a Kar jelenleg 280 férőhelyes kollégiumát, mely a jövőben kettős céllal működik. Egyrészt továbbra is helyet ad majd a kollégistáknak, másrészt az épület komfortfokozatának növelésével a kollégium egy részét hostelként szeretnék működtetni.

dr-bodis-jozsefA képen Ács Rezső (jobbról), prof. dr. Bódis József, prof. dr. Horváth Béla és Potápi Árpád János.  Fotó: Kadarka.net

A sajtótájékoztatón jelenlévő Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról szólt, hogy a megye egyetlen felsőoktatási intézményeként a PTE KPVK fontos szerepet tölt be a térségben. Mint mondta – megyei képviselőtársaival együtt – lehetőségeihez mérten továbbra is támogatni fogja az intézmény fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

A Modern Városok Programban Szekszárd felvállalta a szakképzés erősítését, ehhez pedig szervesen kapcsolódik a Kar fejlesztési programja – közölte Ács Rezső, Szekszárd polgármester a sajtótájékoztatón. Mint emlékeztetett a Modern Városok Programban Szekszárd életpályaprogramot indít. Ennek keretében öt év alatt ötszáz embert képeznek ki hiányszakmákban. Hozzátette, a város célul tűzte ki az élelmiszeripar fejlesztését. Ezt az itt termelt javak feldolgozottsági szintjének növelésével valósítanák meg, amihez elengedhetetlenek az élelmiszeripari szakemberek. A megvalósuló fejlesztések növelik a város helyben tartó erejét és új jövőképet adnak az itteni fiataloknak – mondta Ács Rezső.

Prof. dr. Bódis József, a PTE rektora arról szólt, hogy a Modern Városok Programban Magyarország kormánya és Pécs, illetve a PTE arról állapodott meg, hogy 2020-ig megduplázzák az egyetem külföldi hallgatóinak létszámát. Ez azt jelenti, hogy a külföldi hallgatói létszámot 5000 főre kell felvinni a következő években. Mint mondta, az április megállapodás és bejelentés óta már nyolcszázzal nőtt a külföldi hallgatók száma. A PTE-n jelenleg közel 3 ezer külföldi diák tanul, ami az egyetem teljes létszámának majd’ 15 százaléka. A professzor elmondta, nem elsősorban az idegennyelvű képzések, hanem az eddig is sikeres szakok további erősítése és fejlesztése a fő cél.

A sajtótájékoztatót követően tartották meg a PTE KPVK-n az ünnepélyes diplomaosztót, ahol a 12 különféle szakon sikeres záróvizsgát tett összesen közel 120 hallgató vehette át diplomáját – kattintson!

Kapcsolódó anyagok:

Modern Városok Program Szekszárdon
Életpályaprogramot indítanak Szekszárdon
A PTE KPVK-ról szóló anyagainkat itt találja – kattintson!

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close