full screen background image
Keresés
2019 február 20 - szerda
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Rangos versenynek adott otthont a szekszárdi I. Béla Gimnázium

Rangos versenynek adott otthont a szekszárdi I. Béla Gimnázium

2019.02.17. A szekszárdi I. Béla Gimnázium rendezhette meg a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciájának Élet- és Környezettudományi Tematikus Konferenciáját. A pénteken és szombaton megtartott konferencia – melyen középiskolás diákok mutatták be tudományos kutatásaikat – tétje a Kárpát-medencei döntőbe jutás volt.

A rendezvényen összesen hatvan középiskolás diák tartott ötven tudományos előadást hét szekcióban. A tanulók – akik az ország minden tájáról érkeztek – Környezettudomány és környezetvédelem, Gomba és növénytan, Ökológia, Biológia, mikrobiológia, állattan etológia, Molekuláris biológia, mikrobiológia, farmakológia, géntechnológia, valamint Elméleti és kísérletes orvostudományi, illetve Egészségtudományi szekcióban tartották meg előadásukat. A legjobb előadásokat bemutató diákok bejutottak a Szentesen megrendezendő Kárpát-medencei döntőbe.

Rappay Bence, az I. Béla Gimnázium korábbi diákja, a Kutató Diákok Országos Szövetsége alelnöke a szombati eredményhirdetés előtt megtartott köszöntőjében a verseny kapcsán azt mondta: „nem győztesekről, vagy vesztesekről beszélhetünk, hanem értékes tudományos munkát végző kutató diákokról, akik hamarosan nagy változást hozhatnak kitartásukkal, álmaikkal és eredményeikkel.” Kiemelte: „fontos, hogy az előadások sikerességéhez a felkészítő tanárok, mentorok és esetenként a családtagok tevékenysége is nagyban hozzájárult.”

Fotó: Kiss Albert

Hajós Éva, a gimnázium vezetője, a verseny egyik szervezője arra biztatta a diákokat, hogy folytassák a kutatást, míg meg nem találják saját útjukat, azt a területet, melyben kedvüket lelik. Mint mondta, aki megtapasztalja a kutatómunka, az önmegvalósítás élményét, az olyan tapasztalatra tehet szert, mely hozzásegíti ahhoz, hogy később azzal foglalkozhasson, amivel valóban szeretne.

Kérdésünkre azt is elmondta, az I. Béla Gimnázium a Kutató Diákokért Alapítvány döntése nyomán tarthatta meg a tematikus konferenciát. Mint részletezte, az iskola a verseny másik szervezője, egyben az iskola tanára, Barocsai Zoltán diákjai által elért versenyeredményeinek köszönhetően rendezhette meg a konferenciát. Mint azt egyébként megírtuk, Barocsai Zoltán volt a mentora Rappay Bencének is, aki tavaly megnyerte a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjét, amivel elnyerte annak jogát és lehetőségét, hogy a nemzetközi verseny stockholmi döntőjében hazánkat képviselje.

A versenyen két diák – közte az I. Béla Gimnázium egyik tanulója – képviselte Tolna megyét. Hajós Éva ezzel kapcsolatban megosztotta, a természettudományos kutatásokhoz jól felszerelt labor szükséges, ezért az egyetemi városokban működő középiskolák diákjai előnyben vannak.

A konferencia szombati zárónapján összesen 33 továbbjutó diák vehetett át elismerést Hajós Évától, Rappay Bencétől Lekka Ákostól, a Kutató Diákok Országos Szövetsége ügyvezető elnökétől.

A 33 diák a szentesi döntőbe méri majd össze tudását, ahol az élet- és környezettudományi konferencia győztesei mellett a bölcsészettudományi-, valamint és a műszaki tudomány konferencia legjobbjai is megméretnek, határon innen és túlról.

Fotó: Kiss Albert


ElőzőTovábbra is Paks termeli a legtöbb áramot Magyarországon