full screen background image
Keresés
2021 augusztus 2 - hétfő
  • :
  • :

Régi hagyomány elevenedett meg – elűzték a telet Szekszárdon

Régi hagyomány elevenedett meg – elűzték a telet Szekszárdon

2016.02.21. Élettel telt meg a Kápolna tér szombaton, a „Szekszárdi Fősővárosi Kör” által szervezett télűző mulatságon.

Régen, utoljára talán az egykori felsővárosi búcsúk idején volt olyan népes a Kápolna tér, mint szombaton. Több száz ember látványa fogadta a Kadarka.net munkatársait a tavaly megalakult „Fősővárosi Kör” által szervezett télbúcsúztatón. Színes kis forgatagban lehetett része azoknak, akik ellátogattak a rendezvényre, melyen rengeteg gyermekes család vett részt. A friss levegőn szabadon labdázó és vidáman szaladgáló gyermekeket és egymással társalgó szülőket, barátokat, szomszédokat lehetett látni mindenütt. Közben az asztaloknál egymás után kenték és fogyasztották a zsíroskenyeret. Egy jókora bográcsban pedig forralt bor készült, amihez természetesen a „fősővárosi” borászok szolgáltatták a finom szekszárdi hegy levét. A bogrács rendre kiürült, és éppen így rendre ismét megtelt.

Gyermekekkel, no és persze szüleikkel telt meg a Kápolna tér. Fotó: Steiner V.

A füves területen már állt a hatalmas fából és szövetből készült kiszebáb, melyet helyben, a gyermekek aktív közreműködésével tömtek meg. Mielőtt meggyújtották volna az alatta lévő szalmakupacot, a gyermekek egymás kezét fogva körülállták a csúf kiszét és dalokat énekelve űzték a telet.

„Haj ki kisze, haj, gyűjj be sódar gömböce
Kiűzzük a betegséget, behozzuk az egészséget,
haj ki kisze , haj, gyűjj be sódar gömböce.
Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!”

Ilyen és ehhez hasonló rigmusokkal űzték a telet a főként óvodás korú gyermekek, akik többek között a Süss fel nap és a Tavaszi szél vizet áraszt dalok jól ismert sorait is elénekelték. Ez után következhetett a várva várt pillanat, a kiszebáb meggyújtása. A gyermekek izgatottan nézték az emberalakot elborító lángokat, mely minden bizonnyal elűzi a telet, hogy helyét végre átvehesse a tavasz. Megjegyezzük, az eredmény nem sokat váratott magára, ugyanis vasárnapra több fokot melegedett a hőmérséklet.

Videó: Kiss E.

– Egy régi, mára alig gyakorolt hagyományt szerettünk volna feleleveníteni a télbúcsúztató mulatsággal. Emellett fontos volt, hogy a családoknak ezáltal egy közösségi élményben lehet részük. Úgy érezzük, hogy ez sikerült is, ugyanis a rendezvényre becslésünk szerint összesen mintegy négyszázan látogattak ki – mondta el portálunknak ifj. Pálos Miklós, a szervező „Szekszárdi Fősővárosi kör” képviseletében. Mint azt hozzátette, a Felsőváros lakossága az elmúlt években alaposan kicserélődött, a szomszédok mára kevésbé ismerik egymást, mint régebben. A rendezvény arra is remek lehetőség, hogy ők jobban megismerjék egymást.

Finom, felsővárosi hegylevéből készült az ízletes forralt bor. Jobbról ifj. Pálos Miklós. Fotó: Steiner V.

Persze a télűzőn nem csak a közvetlen környék lakóit, hanem minden szekszárdit szívesen láttak. A nemrég megalakult kör ugyanis fontos feladatának tekinti, hogy minél inkább összekovácsolja a helybeliek közösségét – derült ki ifj. Pálos Miklós szavaiból. Mint mondta, igyekeznek minél több közösségi programot szervezni. Nemsokára például metszési bemutatót tartanak, igaz azt főként az egyesületi tagság – melynek száma szépen gyarapszik – részére.

Ám a legtöbb programjuk minden szekszárdi, vagy Szekszárdról elszármazott előtt nyitva áll. A következő ilyen a májusfa állítás lesz, melyre minden helybelit szeretettel várnak. Szent Iván éjhez kötődve pedig nagyszabású programot szerveznek. Terveik szerint akár félszáz helyre is várnák az érdeklődőket Felsővárosba, ahol térképen bejelölt helyeken vendégelnék meg a látogatókat borral, pogácsával, miegymással.

Az egyesület legnagyobb szabású programja a szeptember 12-i Mária napi búcsú, mellyel a régi méltán híres, rengeteg embert megmozgató felsővárosi búcsú hagyományát szeretnék feleleveníteni. Mindezt persze ízig-vérig szekszárdiasan, a felsővárosi borászok és helyi termelők aktív közreműködésével. Szekszárdnak már megvannak a nagyobb, sok vidéki turistát vonzó rendezvényei, mint például a Szekszárdi Szüreti Napok, a „Szekszárdi Fősővárosi Kör” viszont a helyiek, Szekszárdiak és a városból elszármazottak számára szeretne programokat kínálni – zárta le ifj. Pálos Miklós.

A vezető képen (legfelül): pillanatokon belül elborították a lángok a kiszebábot. Fotó: Steiner V.