full screen background image
Keresés
2021 szeptember 21 - kedd
  • :
  • :

Régi probléma oldódik meg Szekszárdon – nem lesz többé „galambos ház”

Régi probléma oldódik meg Szekszárdon – nem lesz többé „galambos ház”

2017.09.04. Hosszú évek után az idén befejezik a sokak által csak galambos házként csúfolt Szent István tér 18. szám alatt található épület tetőterének beépítését.

A mintegy 50 éves, eredetileg négyemeletes társasház tetőterének beépítését végző vállalkozás 2004-ben állt le a munkával, az addig elkészült falak között pedig nagy számban telepedtek meg a galambok. Az épületet a madarak, illetve az általuk otthagyott ürülék miatt sokan csak galambos házként emlegették.

A tetőtérben tizennyolc, különféle méretű és elrendezésű lakás készül, a befejezés határideje ez év vége – tudtuk meg Máté Péter tanácsostól, az önkormányzat gazdasági -és pénzügyi bizottságának elnökhelyettesétől. Hozzátette, olyan lakások is épülnek, melyek alkalmasak lesznek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) igénybevételére. Ugyancsak elmondta, a társasházra tíz centiméter vastag hőszigetelés és új festés kerül.

A tetőtér beépítésének befejezését mindössze egyetlen, Debrecen környéki társaság vállalta. A munka megkezdése előtt az önkormányzat saját költségvetése terhére eltávolíttatta a galambtetemeket és a madarak által otthagyott piszkot. A város ezzel mintegy tízmillió forintos költséget vállalt át a lakóktól – tájékoztatott Máté Péter.

Az önkormányzat az elmúlt évek során több alkalommal is áldozott anyagi forrásaiból a ház rendben tartására. A Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. 2007-ben mintegy 1,5 millió forintot fordított a tetőtér beépítés befejezetlensége miatt bekövetkező leázások megszüntetésére. A galambokat pedig többször és többféle módszerrel is megpróbálták távol tartani, vagy eltávolítani. A legutóbb 2015-ben távolították el az épület tetőteréből a galambokat. A madarakat akkor hálóval fogták be.

Mint azt Máté Péter kiemelte, a galambok ürüléke közegészségügyi szempontból veszélyt jelentett, a tetőtér beépítésével azonban a madarak ott már nem lelnek menedékre, így végre megoldódik a probléma. Hangsúlyozta, az önkormányzat számára emellett azért is fontos, hogy sikerül a korábbi állapotot megszüntetni, mert a felújítás nyomán a városkép is szebbé válik. Ráadásul az épület alsó szintjén önkormányzati tulajdonú orvosi rendelők működnek, a ház tőszomszédságában pedig a  néhány éve teljesen felújított Babits Mihály Kulturális Központ található.

A tetőtér beépítését 2003-ban kezdte el egy vállalkozás, azonban a munka 2004-ben leállt, a társaság pedig jogutód nélkül megszűnt. A lakások egy részét már előre eladták, a reménybeli tulajdonosok azonban elvesztették befizetett forintjaikat.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close