full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Környezettudatos magatartásra nevel a rendhagyó kiállítás

Környezettudatos magatartásra nevel a rendhagyó kiállítás

2016.10.13. A környezettudatos magatartásra való nevelés a célja az Alisca Terra Hulladékgazdálkodási NKft. „Apró lépésekkel – Vigyázz a Földre!” című, rendhagyó kültéri környezetvédelmi szemléletformáló kiállításának, mely szerda délután nyílt meg „A Földünkért Világnap” alkalmából a Korzó Áruház előtt.

A hagyományos tevékenységei mellett az Alisca Terra kiemelt figyelmet fordít a környezettudatos magatartásra való ösztönzésre – mondta megnyitó beszédében Ács Rezső, Szekszárd polgármestere. Mint azt a városvezető hozzátette, a hulladékgazdálkodási társaságnak az elmúlt években több olyan kezdeményezése is volt, melyekben óvodásokat és általános iskolás diákokat szólított meg. Ennek részeként ma már minden szekszárdi óvodában és általános iskolában szelektíven gyűjthetik a hulladékot az ovisok, és a diákok. Ez az a korosztály ugyanis, mely még jelentősen befolyásolható ilyen módon.

Ha Ők gyermekként megszokják, hogy odafigyelnek a környezetükre és szelektíven gyűjtik a hulladékot, akkor felnőttként is így tesznek majd. Sőt, rajtuk keresztül a szülőket is lehet ösztönözni a környezettudatos magatartásra, a szelektív hulladékgyűjtők, a komposztálók, vagy éppen hulladékudvar használatára – vélekedett a polgármester.

Dr. Baranyai Eszter megyei aljegyző (b), Ács Rezső polgármester és Artim Andrásné, az Alisca Terra Nkft. igazgatója. Fotó: Kadarka.net 

Ebbe a folyamatba illeszthető be az „Apró lépésekkel – Vigyázz a Földre!” című rendhagyó kiállítás is, mely a gyermekek számára próbálja meg játékos formában, állatfigurákkal illusztrált módon bemutatni azt, hogy mit tehetnek a környezet megóvása érdekében – mondta el Ács Rezső polgármester. Az újrahasznosított anyagokból összeállított tárlat jól szemlélteti, hogy a hulladék jelentős része nem szemét – tette hozzá.

A szemléletformálás célja, hogy általa tisztább legyen Szekszárd, hogy kevesebb hulladék kerüljön a kommunális tárolókba és minél több hulladék gyűljön össze válogatva – foglalta össze a városvezető. Ács Rezső végezetül arra bátorította az óvodákat és iskolákat, hogy keressék fel a két hétig a Korzó Áruház előtt látható kiállítást.

Artim Andrásné, az Alisca Terra NKft. vezetője arról számolt be, hogy a társaság munkatársai nagy lelkesedéssel állították össze a tárlatot, mely hamarosan körbejár a megyében.

Kővári Ildikó, az Alisca Terra Nkft. kommunikációs munkatársa (b) és dr. Baranyai Eszter megyei aljegyző. Fotó: Kadarka.net

Dr. Baranyai Eszter, a Tolna Megyei Önkormányzat hivatalának aljegyzője arról szólt, hogy jobb egy olyan világban élni, ahol szép a környezet. Ezt nemcsak Ő gondolja így vidéki emberként, de a megye tisztviselői is hasonlóképp vélekednek – mondta el az aljegyző. Tolna megye természeti adottságai valódi kincsnek számítanak, a települési értéktár bizottságok ezért azon dolgoznak, hogy ezek megfelelő figyelmet kapjanak. Dr. Baranyai Eszter úgy véli, az értékvédő munka erényei és a kiállítás várható sikerének közös nevezője a felelősségtudat környezeti, természeti értékeink iránt.

Felelős gondolkodásra van szükség a személyek, illetve a közösségek szintjén, ahogy a megyei léptékekben is – hangsúlyozta az aljegyző. Ezen gondolatmenet tükrében születtek meg a megyei önkormányzat által kidolgozott területfejlesztési tervek is, melyek szem előtt tartják a környezeti fenntarthatóságot – mondta el dr. Baranyai Eszter zárásként.

Fotó: Kadarka.net

A megnyitón közreműködött a Szivárvány Általános Iskola énekkara, verset szavalt Kacsák Dávid, az intézmény tanulója (a képen), valamint Ágoston Csenge, a Szent József Iskolaközpont növendéke.

A kültéri kiállításon tizenegy, újrahasznosított anyagból készült, színes tájékoztató táblákkal felszerelt virágsziget, valamint tíz, virággal beültetett, faállványra szerelt autógumi virágtartó és újrahasznosított alapanyagból készült kerti díszek, illetve eszközök láthatók október  28-án délután két óráig.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close