full screen background image
Keresés
2021 június 21 - hétfő
  • :
  • :

Rendkívül enyhe volt a tél Szekszárdon

Rendkívül enyhe volt a tél Szekszárdon

2020.03.12. Az „idei” volt a harmadik legenyhébb tél az elmúlt 40 évet tekintve Szekszárdon.

A decemberi, a januári és a februári középhőmérséklet is magasabb volt az átlagnál – tájékoztatott Kővári László agrármérnök, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének alelnöke, aki 1981 óta gyűjti az időjárással kapcsolatos adatokat a megyeszékhelyen. Hozzátette, az év első hónapjában Szekszárdon a nagy átlag alapján jellemzően 21 fagyos nap szokott lenni, míg az idén 28 ilyen nap volt januárban. A január egyébként hűvösebb lett volna az átlagnál, ám hónap vége felé érkezett egy melegfront, így a havi középhőmérséklet valamivel magasabb lett az ilyenkor szokásosnál. Mindebből az is kiolvasható, hogy a január a hőmérsékletek tekintetében hullámzóan szélsőséges volt.

A nagy átlagtól a február tért el a leginkább, ugyanis ebben a hónapban – Kővári László adatai alapján – a havi átlagos középhőmérséklet 2,4 fok, míg az idén közel 7 fok volt a havi középhőmérséklet Szekszárdon. Ennél csak kétszer, 1998-ban és 1990-ben volt melegebb a február az elmúlt 40 évben a városban. A legmelegebb 1990-ben volt a február, akkor 7,5 fok volt a havi középhőmérséklet.

Az elmúlt januárban összesen tíz olyan nap volt, amikor egyszer sem emelkedett a hőmérséklet 0 fok fölé, -10 foknál pedig egyszer sem volt hidegebb. Kővári László azt is megosztotta, hogy az elmúlt tél és a 2018/2019-es tél középhőmérséklete szinte teljesen megegyezett.

Ám míg az ezt megelőző tél száraz, addig a legutóbbi tél az átlagnál összességében csapadékosabb volt, azzal együtt is, hogy januárban az ilyenkor szokásosnál kevesebb csapadék hullott. Februárban például a szokásos átlagos 40 milliméter helyett 50 milliméter csapadék esett Szekszárdon. Mivel az ősz is csapadékos volt, ezért aztán a talajban elegendő víz található, ami jó hír a gazdáknak.

A szokásosnál melegebb téli időjárás következményeként viszont a megszokottnál minden bizonnyal több kártevő vészelte át a telet. Ezért aztán a szőlő esetében biztosan többször kell majd védekezni a kártevők ellen, de a szántóföldi növénykultúrák esetében is több védekezésre lehet szükség.

Az átlaghőmérséklet emelkedése tendenciaszerű

Az elmúlt 40 évben, amióta Kővári László gyűjti az adatokat, Szekszárdon átlagban egy fokkal nőtt az éves középhőmérséklet a négy évtizeddel ezelőttihez mérten. Ráadásul 2007 óta minden évben legalább 1 fokkal magasabb volt az éves középhőmérséklet, mely 12,2 fokra emelkedett Szekszárdon – tudtuk meg. Kővári László azt is elmondta, hogy tavaly augusztus óta a télig bezárólag minden hónap középhőmérséklete átlagosan két fokkal meghaladta a nagy átlagban mértet.

Illusztráció: Retkes Tamás

 
Read previous post:
Close