full screen background image
Keresés
2021 szeptember 20 - hétfő
  • :
  • :

Rendkívüli téli időjárás: összehangoltan készülnek a kihívásokra Tolnában

Rendkívüli téli időjárás: összehangoltan készülnek a kihívásokra Tolnában

2018.11.26. A rendkívüli téli időjárással kapcsolatos veszélyek megelőzésében és a következmények felszámolásában érintett szervezetek részvételével szervezett egyeztető értekezletet a Tolna Megyei Védelmi Bizottság titkársága hétfő délelőtt.

Az értekezletet Metz Ildikó tű. alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára nyitott meg, aki elmondta, hogy a megbeszélés alkalmat ad arra, hogy az érintett szervezetek áttekintsék a feladataikat és összehangolják tevékenységüket annak érdekében, hogy az előttük álló időszak kihívásaira a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjanak reagálni.

Diós László, a MÁV területi vasútbiztonsági vezetője az értekezleten elmondta, hogy a felkészülés már augusztusban megkezdődik és területi forgalmi rendelkezést készítenek a helyzetek kezelésére.

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, a megyei védelmi bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese kiemelte, hogy a téli felkészülés helyzete a november 29.-ei védelmi bizottsági ülés egyik napirendi pontja lesz. Az igazgató kiemelte a kapcsolattartás fontosságát, hiszen egy veszélyhelyzet esetén nagyon fontos, hogy tudjuk, kihez kell fordulni. A téli felkészülés rendkívül szerteágazó feladat, nem elég, ha a következmények felszámolásában érintett szervezetek megteszik a szükséges lépéseket, a balesetek megelőzése, valamint az esetlegesen bekövetkező rendkívüli helyzetek minél gyorsabb és zökkenőmentesebb felszámolása érdekében a lakosság tájékoztatása is elengedhetetlen.

Csapó Ferenc a Magyar Közút Tolna Megyei Igazgatóságának főmérnöke vázolta a téli útüzemeltetési feladatokra való felkészülés menetét, az erőforrások biztosítását, valamint az érintett szervezetekkel való kapcsolattartás fontosságát a közös feladatok hatékony végrehajtása érdekében.

Klézli Ferenc, a Dél-Dunántúli Közlekedési Központ szolgáltatás fejlesztési főmunkatársa elmondta, hogy a DDKK-nál is megtörtént a járművek téli időjárásra történő felkészítése. Tájékoztatójából kiderült, hogy az esetleges műszaki mentés Szekszárdra hárul és szükség esetén a megyeszékhelyen működő forgalmi szolgálat tud információval szolgálni az egész megyére vonatkozóan.

Megyeri Zsolt r. alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője kitért a téli időjárás közlekedésbiztonsági vonatkozásaira, felhívta a figyelmet a leggyakoribb veszélyforrásokra. Vázolta a téli rendkívüli közlekedési helyzetek kezelésére alkotott protokoll fő elemeit, és szólt az összehangolt fellépés fontosságáról.

Szendi Zoltán tű. alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő kitért a veszélyes üzemek és a létfontosságú infrastruktúrák védelmére, azokra a lépésekre, amelyeket a kockázatok minimalizálása és az üzembiztonság biztosítása érdekében szükséges megtenni.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A kép illusztráció