full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Nem csak munkalehetőséget, életpályamodellt kínál a határvadász-képzés

Nem csak munkalehetőséget, életpályamodellt kínál a határvadász-képzés

2016.10.02. Nem egyszerű munkát, biztos megélhetést és előrelépési lehetőséget, vagyis életpályamodellt kínál a rendőrség azok számára, akik elvégzik a határvadász-képzést.

A kormány augusztus 10-én döntött arról, hogy háromezer határvadásszal bővíti a készenléti rendőrség állományát. Az állománybővítés keretében toborzott határvadász őr-járőrtársak feladata a déli határszakasz fokozott védelme, melyet a Magyarországra nehezedő migrációs nyomás tesz indokolttá – mondta el a Kadarka.net-nek dr. Tóbiás Rajmund r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, humánigazgatási szolgálatvezető.

Mint arról az ezredes tájékoztatott, a rendőrség Tolna megyében is kiemelt figyelmet fordít  a határvadászok toborzására, mely szeptember eleje óta zajlik.  A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság háromfős csoportja eddig közel hatvan toborzást tartott megyeszerte. A rendőrség munkatársai különféle rendezvényeken, többek között a Szekszárdi Szüreti Napokon, vagy a tamási közfoglalkoztatási kiállításon várták az érdeklődőket, akik számára minden szükséges információt megadnak jelentkezéshez.

Jelenleg harminc fő jelentkezett a képzésre Tolna megyéből. A jelentkezők harmada szekszárdi, a többi húsz fő a megye más területéről való. Nagy részük férfi, de néhány nő is akad köztük. Többségüknél folyamatban van az orvosi vizsgálatok elvégzése, de olyan is akad, aki már ezeken is túljutott és készen áll a képzés megkezdésére – tudtuk meg dr. Tóbiás Rajmundtól.

Az ezredes a részletekről elmondta, olyan 18 és 55 év közötti magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű,  165 centiméter feletti férfiak és 160 centiméter feletti nők jelentkezését várják, akik rendelkeznek érettségi vizsgával. A kritériumoknak megfelelő jelentkezőket fizikai próbának vetik alá, melynek egyetlen kötelező eleme a 2000 méteres futás teljesítése. Emellett a jelentkezőknek további négy feladatot kell teljesíteniük, ezeket azonban maguk választhatják meg.

rendorok-hatar-pice-huFotó: Police.hu

A teljesíthető feladatok között fekvőtámasz, hajlított kari függeszkedés időre, 4×10 méteres ingafutás, fekvenyomás, helyből távolugrás, hanyattfekvésből való felülés szerepel. A felvételhez szükséges teljesítményeket négy korcsoportra osztva, külön nőkre és férfiakra szabott kritériumok alapján határozták meg – tájékoztatott humánigazgatási szolgálat vezetője.

A fizikai alkalmassági feladatok minden átlagos erőnléttel rendelkező ember számára teljesíthetőek – emelte ki.

Ezt az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok követik, melyek elvégzéséhez a jelölteknek maguknak kell bejelentkezniük a kórházba. A felvételi eljárás részét képezi a pszichológiai alkalmassági vizsgálat és a pályaalkalmassági elbeszélgetés sikeres teljesítése is. Ha valaki alkalmatlannak bizonyulna, annak kérelme esetén azt másodfokon is elbírálják.

Azok, akik a fentieknek megfelelnek, alkalmasak a napi 8 órában történő képzés elvégzésére, melynek végeredményeként  őr-járőrtárs rész-szakképesítést (OKJ 51 861 03) szerezhetnek. A résztvevők a képzés első két hónapjában munkaviszonyban állnak, majd a második hónap végén – sikeres modulzáró vizsga letétele esetén – a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek kinevezésre, 12 hónap próbaidőre. A Tolna megyéből jelentkezőket feltehetően Pécsett képzik majd ki a feladat ellátására, az első tanfolyamok várhatóan november 2-től indulnak – tudatta dr. Tóbiás Rajmund.

A képzésen résztvevők az alapvető jogszabályi és egyéb ismereteket sajátítják el annak érdekében, hogy jogszerűen és szakszerűen tudják kezelni az illegális bevándorlás kapcsán a határnál rájuk váró helyzeteket. Természetesen a kiképzés részeként lőkiképzési oktatásban is részesülnek, ugyanis a szolgálatot felfegyverezve látják el – fűzte hozzá.

Az őr-járőrtárs rész-szakképesítéssel rendelkező hivatásos állományú járőrtársak a Határvadász Bevetési Osztályok feladatainak ellátásában vesznek részt és a Készenléti Rendőrség bázisaira kerülnek. A déli határ mentén Pécsen, Kaposváron, Szegeden és Kiskunhalason található ilyen. A járőrtársakat innen szállítják a munkavégzés konkrét helyszínére, vagyis a déli határszakaszra. A feladatellátás váltásos, vezényléses munkarendben, 12 órás szolgálati időben történik – részletezte az ezredes.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen bér jár mindezért, dr. Tóbiás Rajmund elmondta, a képzés első két hónapjában a modulzáró vizsgáig havi bruttó 150 000  forintot kapnak a jelöltek. A vizsga sikeres letétele után, a hivatásos szolgálati jogviszonyba lépés napjától már havi bruttó 220 300 forint az alapilletmény, amihez számtalan pótlék és juttatás jöhet.

Az angol, német, francia, kínai, arab, vagy orosz nyelvvizsgával rendelkezők a nyelvvizsga  típusától, szintjétől függően alanyi jogon, nyelvvizsgánként idegennyelv-tudási pótlékra jogosultak, amelynek összege havi 5796 forinttól 38 650 forintig terjedhet.

rendor-tavcso-police-huFotó: Police.hu

Az alapbér mellé – a munkavégzéstől függően – éjszakai pótlék, készenléti pótlék és évente két részletben teljesítményjuttatás (a 2016. évben a tiszthelyetteseknek nyújtott átlagos összeg bruttó 140 000 Ft) jár. A túlszolgálat ellentételezését pedig pénzben és szabadidőben is lehet kérni. Ám a juttatások listája itt még  korán sem ért véget, ugyanis az évi 200 ezer forint caffetéria juttatás, a lakbértámogatás, vagy albérleti díj hozzájárulás is része a juttatásoknak. A rendőrség egyébként szükség esetén garzonokban, vagy szállón biztosítja a járőrtársak elhelyezését. Ezeken felül utazási költségtérítésre és további természetbeni ellátásokra, valamint évi 96 625 forintig terjedő ruházati utánpótlási ellátmányra és ezeken túli juttatásokra is számíthatnak a határvadász-járőrtársként elhelyezkedők.

Az illetmény a rendvédelmi illetményrendszer által garantálva négy évenként emelkedik. A magasabb iskolai végzettség, illetve szakképzettség megszerzését követően a magasabb beosztásba történő kinevezés lehetősége is biztosított.

Dr. Tóbiás Rajmund kérdésünkre elmondta, elhivatott és kitartó állampolgárok jelentkezését várják. Olyan emberekre számítanak, akik segítőkészek, ám, ha kell, bármilyen szituációban képesek keményen és határozottan fellépni. A megszabott feladatokat télen-nyáron, hidegben és esőben, napsütésben és forróságban is tudni kell – szak- és jogszerűen – elvégezni.

A teendők ellátása a feladat jellegéből fakadóan jár bizonyos lemondásokkal, ám általa a rendőrség nem egyszerű állást, hanem akár végleges munkahelyet, sőt valódi életpályamodellt kínál  – hangsúlyozta dr. Tóbiás Rajmund. Ugyanis amennyiben a határokra nehezedő migrációs nyomás megszűnne, más rendőri feladatokra és más területen ugyan, de továbbra is alkalmazzák azokat, akik megállják helyüket a képzésen és a konkrét munkában. Az előrelépési lehetőségeknek köszönhetően az eltökélt és arra alkalmas munkatársak teljes értékű rendőrré válhatnak, amivel megnyílik előttük a lehetőség a rendőrségen belüli karrierépítésre – zárta le dr. Tóbiás Rajmund r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, humánigazgatási szolgálatvezető.

A Kadarka.net migrációval kapcsolatos írásait itt, vagy az azonos nevű címkén találja – kattintson!

Azok, akiknek érdeklődését felkeltette a határvadász őr-járőrtártárs képzés és munka, minden rendőrőrsön, illetve kapitányságon jelentkezhetnek, de telefonon is érdeklődhetnek a +36 74 501 100-as telefonszámon, illetve a Police.hu oldal határvadász-képzés  aloldalán is minden szükséges információt meglelnek.

Csatolt dokumentumok:
Read previous post:
Close