full screen background image
Keresés
2021 október 19 - kedd
  • :
  • :

Rengeteg értékes anyag került elő a 2. világháború szekszárdi vonatkozásairól

Rengeteg értékes anyag került elő a 2. világháború szekszárdi vonatkozásairól

2020.03.25. Újabb és újabb érdekes és értékes anyagok kerülnek elő a szekszárdi családoktól a második világháborúval kapcsolatosan – mondta el dr. Szabó Géza, a témáról készülő könyv társszerkesztője.

Már zajlik a szerkesztése annak a 2. világháborús könyvnek, amely az Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület gondozásában jelenik meg – mondta el kérdésünkre dr. Szabó Géza, aki dr. Nagy Janka Teodórával egyetemben szerkesztőként vesz részt a kötet elkészítésében. Hozzátette, az eredeti elképzelés szerint februárban zárult volna az anyaggyűjtés, ám újabb és újabb érdekes anyagok kerülnek elő az időszakról. Dr. Szabó Géza úgy fogalmazott, hogy a bőség zavarával küzdenek.

„A 2. világháború szekszárdi stációi” munkacímen készülő könyvben névsorrendben jelennek meg a világháború szekszárdi hősei, áldozatai. Az „a” és „b” betűvel kezdődő családnevű áldozatok és hősök esetében már lezárult az anyaggyűjtés, de az egyéb betűvel kezdődő családnevek tekintetében még várják a szekszárdiaktól azokat az anyagokat, beszámolókat, melyek a fenti időszakhoz köthetők – tudtuk meg a kötet társszerkesztőjétől.

Hozzáfűzte, az anyaggyűjtés során végzett kutatások nyomán eddig közel 650 szekszárdi halottról szereztek tudomást, összesen pedig mintegy 800 emberre vonatkozóan sikerült adatot gyűjteni.

A könyvben nemcsak a háborúban meghalt vagy fogságba esett katonák, de többek között a háború után deportáltak, az itthon maradottak történeteiről is lehet majd olvasni. Több száz korabeli levelet, több katona és későbbi hadifogoly naplóját sikerült összegyűjteni, ezekből válogatás jelenik majd meg a kötetben. A fényképek és írásos emlékek mellett természetesen helyet kapnak azok a történetek is, melyeket a korszakot megélt szekszárdiak mesélnek el – tájékoztatott dr. Szabó Géza.

Kovácsné Lengyel Klára, az Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület elnöke emlékeztetett, az egyesület gondozásában „Hősök voltak és áldozatok – szekszárdiak a nagy háborúban” címmel készült könyv, amit 2018 végén mutattak be. Hozzátette, már annak a könyvnek a készítésekor is sok információ, anyag került elő a családoktól a 2 világháború szekszárdi vonatkozásairól. Mint azt az egyesület elnöke elmondta, nem szerették volna veszni hagyni ezeket, mivel kötelességüknek érzik az ősök emlékének ápolását.

Azt is elmondta, hogy a könyv  elkészítéséhez nagyon sok támogatást kapnak az egyesület egyházi elnökétől, Bíró László tábori püspöktől. Nemcsak a stációkra való címbeli utalás ötlete származik tőle, de az előszót is a szekszárdi származású püspök írja a kötethez.

A címmel kapcsolatban elárulta, a kötet 15 fejezete különbözőképpen kapcsolódik a Szent János és Pál Kápolnában (vagy, ahogy sokan ismerik, a kórház-kápolna – a szerk.) található tizenöt stációhoz.

„A 2. világháború szekszárdi stációi” című könyv már a negyedik olyan könyv lesz, mely az egyesület gondozásában jelenik meg. Előbb a „Szekszárd alsóvárosi emlékek” I-II. című kötetek, majd a fent említett „Hősök voltak és áldozatok – szekszárdiak a nagy háborúban” kötet készült el, mindegyik dr. Nagy Janka és dr. Szabó Géza szerkesztésében.

Az egyesület várja és köszöni azon magánszemélyek adó egy százalékkal kapcsolatos felajánlását, akik fontosnak érzik az általuk végzett értékőrző tevékenység támogatását.

Név: Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület
Cím:
 7100 Szekszárd, Béla tér 9.
Adószám: 18865488-1-17

A képen magyar honvédek. Illusztráció: wikipedia.org
Read previous post:
Close