full screen background image
Keresés
2019 október 27 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Rengetegen ünnepelték a szüreti felvonulókat Szekszárdon – képgalériával!

Rengetegen ünnepelték a szüreti felvonulókat Szekszárdon – képgalériával!

2019.09.15. Rengetegen követték figyelemmel a Szekszárdi Szüreti Napok részeként szombat délután megtartott hagyományos szüreti felvonulást. A rendezvénysorozat leglátványosabb eseményét feltehetően több ezren tekintették meg.

A felvonulók, ahogy az már lenni szokott, a Béla király térről indultak és a Bezerédj utcán át a Széchenyi utca, majd a Szent László utca felé haladtak. A menetet szekszárdi betyárok vezették fel, tülköléssel és ostorcsattogtatással a nézelődők tudtára adva, hogy a felvonulók közelednek. Mögöttük gólyalábas kompánia, utánuk a szüreti időszakot jelképező „szőlőharang” és a 2018. évi Szüret Táncos Párja érkezett, majd önkormányzati képviselők, tisztségviselők, illetve borászok haladtak.

A Bezerédj és Széchenyi utca találkozásánál lovasok, hagyományőrző és egyéb csoportok, fogatok – rajtuk a szüret „kellékeivel”, például szőlőpréssel – csatlakoztak a menethez. Sok felvonuló kezében lehetett vörösborral töltött poharat látni, több csoport tagjai még a nézelődőket is megkínálták.

Fotó: Kadarka.net

A hagyományos szüreti menetet mintegy 50 csoport és összesen kétezer felvonuló alkotta. A felvonuló csoportok túlnyomó többsége szekszárdi volt, de Tolna megye több településéről, így Őcsényből, Pörbölyről, Kakasdról is érkeztek résztvevők. A helyi és környékbeli felvonulókon kívül Hódmezővásárhelyről és a szerbiai Óbecséről, valamint Szlovákiából is is jöttek felvonulók.

A menet időnként megállt, így a hagyományőrző és egyéb csoportok, iskolák táncosai, tagjai, illetve tanulói ízelítőt adhattak a közönségnek „művészetükből”. A legnagyobb sikert szokás szerint hagyományőrző csoportok táncosai aratták, akiket nagy tapssal ismert el a közönség.

Fotó: Kadarka.net

A felvonulók tömegét a fent említettek mellett oktatási intézmények képviselői, óvódások, általános-, valamint középiskolások alkották. A szüreti felvonulás mintegy másfél órán át tartott és Széchenyi utca, illetve a Szent László utca találkozásánál ért véget, ahol a nézelődők hasznos információkat is hallhattak a csoportokról.

Szekszárdi Szüreti Napok 2019. – kattintson a részletes programleírásért!

Fotó: kadarka.net
Read previous post:
A wifi 6-tal négyszer nagyobb hálózati sebesség érhető el a Cisco szerint

2019.09.15....

Close