full screen background image
Keresés
2019 február 10 - vasárnap
  • :
  • :
Szekszárdi Információs portál

Rétisas végzett Gemencben három feketególya-fiókával – videóval

Rétisas végzett Gemencben három feketególya-fiókával – videóval

2018.06.11. Először sikerült dokumentálni Gemencben, ahogy egy sas kifoszt egy gólyafészket. A támadás egy fekete gólya fészeknél történt, de a sas nem Tóbiás és Sára három fekete gólya-fiókáját támadta meg.

opel-bannerhirdetés

Tóbiás és Sára, a két gemenci fekete gólya és három fiókája jól van, erről bárki megbizonyosodhat a Gemenc Zrt. honlapján megtekinthető élő internetes adásban.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével zajló kutatási projekt keretében egy másik feketególya-pár mindennapjait is kamera figyeli, a felvételeket azonban csak rögzítik, de nem továbbítják az internetre. Ennél a fészeknél történt a rétisas támadás és a fiókák elvesztése. Az eset fontos információt szolgáltat a tudósoknak, kutatóknak, ornitológusoknak, valamint az erdészeknek is.

Először sikerült dokumentálni, hogy egy rétisas ilyen módon szerzi be a táplálékát. Több közvetett jel (pl.: kifosztott fekete gólya fészekben talált sastoll) alapján eddig is feltételezték a kutatók, hogy ilyen jellegű esemény előfordulhat, azonban a teljes bizonyossághoz a mostani gemenci felvételekre volt szükség. A rétisasok általában halakkal táplálkoznak a Gemenci ártér vizes élőhelyein. A gólyafészket kifosztó középkorú, ereje teljében lévő rétisas feltehetőleg eredménytelenül próbált halászni, ezért támadta meg a feketególya-fiókákat. Közel két órán keresztül próbálta távol tartani a fészektől a betolakodót az egyik szülő, azonban a sas végül elzavarta, majd elpusztította a három fiókát.

A Gemenc Zrt. számára fontos a be nem avatkozás elve, hiszen a madarak fészkelőhelyén elhelyezett webkamera egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessék meg az érdeklődők. A webkamerákat megfigyelő szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt. Ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp sem célja beavatkozni az erdőgazdaságnak.

Tóbiásék webkamerája – kattintson!


ElőzőTöbb mint egymillió euróval támogatta a Google a digitális újságírást Magyarországon KövetkezőDiákmunkások jelentkezését várják Bátaszéken