full screen background image
Keresés
2022 január 21 - péntek
  • :
  • :

Rézkori emberpárt találtak Tatabányán

Rézkori emberpárt találtak Tatabányán

2016.10.04. Egy összeölelkezve eltemetett, rézkorból származó emberpár sírját tárták fel a Tatabányai Múzeum munkatársai a hétvégén – tájékoztatta az MTI-t az ásatás vezetője.

Kisné Cseh Julianna elmondta, a férfit és a nőt valószínűleg közös halotti lepelbe burkolták. Az asszonyt teljesen felékszerezve temették el, csontjai között gyöngyöket, tengeri kagylókat találtak.

Komárom-Esztergom megyében ez az első rézkori, páros temetkezéses lelet. A sírra az ipari park egyik cégének építkezésén találtak rá. A leletek korát ötezer évesre becsülik, a késő rézkor bádeni kultúrájához tartoznak.

A régészek a sír közelében további nyolc helyen végeztek feltárást, három helyen egy-egy teljesen ép edényt találtak, melyet valószínűleg szándékosan helyeztek el az elhunytak közelében, mert egy padkával is védték a tárgyakat. A további helyszíneken pattintott kőeszközök kerültek elő.

Kisné Cseh Julianna elmondta, érdemes további figyelmet fordítani az építkezéssel érintett területre, mert ebben a korban még nem különültek el a temetők és az emberi lakhelyek, így a környéken sírok és településnyomok egyaránt előfordulhatnak.

MTI

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close