full screen background image
Keresés
2020 február 16 - vasárnap
  • :
  • :
tolnamegyeivakok.hu

hirdetés

Riasztott a szén-monoxid jelző Szekszárdon – közel 30 ovis került másik épületbe

Riasztott a szén-monoxid jelző Szekszárdon – közel 30 ovis került másik épületbe

2017.11.29. Ideiglenesen a Wosinsky Mór utcai óvodában helyezték el a Bajzsy-Zsilinszky utcai óvodába járó közel harminc gyermeket, miután hétfőn riasztott az épületben található szén-monoxid érzékelő. A problémát a gázkazán meghibásodása okozta.

Sebestyén Györgyi, az 1-es számú óvoda vezetője az előzményekről szólva elmondta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége október 4-én tartott hatósági ellenőrzést az intézmény mindhárom – Bajcsy-Zsilinszky utcai, Wosinsky Mór utcai, és Kölcsey lakótelepen található – épületében. Hozzátette, az ellenőrzésen mindegyik épületben mindent rendben találtak.

Hétfőn azonban mégis riasztott a szén-monoxid érzékelő, amire korábban még nem volt példa.

A jelzésre az óvodások és a pedagógusok rögtön elhagyták az épületet és az udvaron várakoztak, a gyerekek kabátjait az óvónők vitték az ovisok után. Az épületet intenzív szellőztetéssel alaposan kiszellőztették, melynek nyomán a vészjelző berendezés is elhallgatott. A gyerekek csak ez után tértek vissza az épületbe arra a rövid időre, ami ahhoz kellett, hogy összeszedjék a szükséges holmikat. Az óvodapedagógusok ezt követően átkísérték az ovisokat az 1-es számú óvoda Wosinsky Mór utcai épületébe. A gyermekek biztonsága és a további szükséges intézkedések megtétele érdekében a történtekről a katasztrófavédelmet is értesítették – tájékoztatott Sebestyén Györgyi.

Az intézményvezető kérdésünkre tudatta, pánikhangulat nem alakult ki, a gyerekek végig nyugodtak maradtak. Elmondta, ebben nagy szerepe volt a szakszerű és gyors intézkedésnek, a pedagógusok példamutató és higgadt fellépésének.

A problémát a gázkazán meghibásodása okozta – közölte Sebestyén Györgyi. Hozzátette, a probléma megszüntetése érdekében kazáncserét hajtanak végre. Tudatta, a gyerekek legkésőbb a jövő hét hét elején visszaköltözhetnek megszokott helyükre, a Bajcsy-Zsilinszky utcai épületbe. Hozzátette, a gyerekeket addig is kényelmes körülmények között helyezték el a Wosinsky utcai óvodában, mely az 1-es számú óvoda legnagyobb épülete. Elmondása szerint erről a szülők – akiket természetesen ugyancsak részletesen tájékoztattak a történtekről – is meggyőződtek.

Sebestyén Györgyi zárásként elmondta, saját bőrükön tapasztalhatták meg a szén-monoxid érzékelő meglétének fontosságát és azt, hogy az ilyen helyzetekben milyen hatalmas szerepe van a pedagógusok felkészültségének és a gyors, szakszerű intézkedésnek.

A képen a Bajcsy-Zsilinszky utcai óvoda. Fotó: Kadarka.net