full screen background image
Keresés
2019 december 27 - péntek
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Különös zarándok járt Szekszárdon – érdemes megfogadni a tanácsát

Különös zarándok járt Szekszárdon – érdemes megfogadni a tanácsát

2016.06.13. Az élet örökös körforgás. Bár a napok és évek úgy ismétlődnek, ahogy az óra körbejár, mégis minden nap más és más. Nem értelmetlen művészi projekt, sokféle mondanivalója és célja van a nemrég Szekszárdon járt, különös vándor szokatlan zarándokútjának, mely nekünk magyaroknak is többféle tanulsággal szolgálhat.

Fura látványnak lehettek szemtanúi nemrég a szekszárdiak és környékbeliek. Különös zarándok érkezett ugyanis városunkba a múlt hét szerdán.

Az érdekes vándorra a Kadarka.net egyik olvasója, „Kékfrakkos”  hívta fel szerkesztőségünk figyelmét szerda késő délután. Mint azt e-mailben jelezte, szokatlan látvány tárult elé, miközben autóval tartott Paks felől Szekszárd irányába a 6-os számú úton. Olvasónk arról számolt be,  hogy egy férfit látott, aki egy  2,2 méter átmérőjű kettős fémkereket gurított maga előtt. A kerék belső rácsszerkezetére holmik voltak felerősítve.

Hamarosan kiderült, hogy az információ – amit ezúton is szívből köszönünk olvasónknak – és a leírás tökéletesen helytálló. A  Kadarka.net-nek Szekszárd északi részén, a városhatárt jelző táblánál sikerült elcsípnie a nem hétköznapi látványt nyújtó figurát.

A férfi kezén kesztyű, fülében fülhallgató volt, formabontó sétája közben pedig láthatóan élvezte a lenyugodni készülő nap utolsó sugarait. A negyvenes éveiben járó férfi úgy gurította maga előtt a hatalmas kereket, mely egy lökésre egy bő fél fordulatot tett meg, mintha abban semmi szokatlan sem volna. A közlekedők azonban láthatóan másként gondolták ezt, az autók sorra lassítottak, hogy utasaik alaposan szemügyre vehessék a kereket, melynek belsejére három csomag volt rögzítve. Kíváncsian álltunk le mellette, hogy feltegyük neki kérdéseink sorát.

Olyan különös történetre, mint amit végül elmesélt azonban mi sem számítottunk tőle.

a1 Shahin Tivay Sadatolhosseini. Fotó: Kadarka.net

Shahin Tivay Sadatolhosseini neve hangzása ellenére Németországból érkezett. Az Iránban született, most 45 éves, perzsa felmenőkkel büszkélkedő Shahin egészen a belga-német-holland hármashatár közelében fekvő Aachen óta hajtja maga előtt a kereket, melyen látható nyomot hagyott a Szekszárdig megtett mintegy 2300 kilométeres gyalogút. Pedig mint kiderült, még igen hosszú távolság áll előtte és az egyébként cirkuszokban használt, Németországban közkedvelt artista eszköz, a „rhönrad” előtt.

A korábban szólóban és csoportok tagjaként táncoló, illetve a „rhönraddal” akrobata mutatványokat bemutató Shahin terve ugyanis az, hogy egészen születési helyéig, Teheránig vándorol, vagy inkább zarándokol a kerékkel. A jelenleg koreográfusként és fotósként dolgozó férfi, aki decemberben indult útnak, 21 országon és két kontinensen átkelve, egy év alatt összesen 7000 kilométert tesz meg.

00Fotó: Kadarka.net

A muszlimnak született, de elmondása alapján semmiféle vallást nem gyakorló férfi az iráni politikai rendszer változását követően, 1985-ben költözött családjával Németországba. Azóta él ott, és azóta sem járt szülőföldjén. Utóbbi az egyik ok, amiért most útra kelt.

Napi húsz kilométert tesz meg Shahin, aki összesen közel 1,1 milliószor forgatja meg a hátizsákok nélkül is 15 kilós kereket, mire egy év alatt elér Teheránig.

Hogy miért éppen ezen a szokatlan módon, ezt a hatalmas kereket hajtva tér vissza Teheránba? A kérdésre igen összetett, mégis könnyedén érthető válasszal szolgált az iráni és német identitást egyaránt magáénak valló koreográfus.

Bár vallása nincs, mégis jól érezhetően van hite.

Ez egy művészi projekt, amit „ROLLEAST“, vagyis szabadfordításban kerékkel keletre néven indítottam – szó szerint – útjára – mondta el a Kadarka.net kérdésére Shahin Tivay Sadatolhosseini, aki számára a kerék egyben saját életének, életrajzának megtestesítője.

0Fotó: Kadarka.net

A kör akár az óra, ami körbe és körbe jár, vagy akár a naptár, mely évente ismétlődik. A kerék a kört jelképezi, ami a ciklusok változását, mégis egyben azok folytonos ismétlődését szimbolizálja. Az életben minden ismétlődik, minden visszatér a kezdetekhez, és előröl indul a körforgás. Noha minden nap ugyanaz, mégis minden nap más és más – magyarázta Shahin, miközben a közlekedők rendre lassítottak, vagy éppen megálltak autójukkal a szokatlan szer(ke)zet láttán.

Ezért is terveztem úgy, hogy kerékkel, egy év alatt teszem meg a Teheránig vezető utat. Ez számomra egyben visszatérés, zarándoklat az őshazába, ahol az életem kezdődött. Miközben gyalogolok és újra meg újra megforgatom a kereket, észreveszem az élet szépségeit, értékeit.

Zarándokutam közben van időm alaposan megfigyelni, felfedezni az engem, minket körülvevő tájat, világot és embereket. Vagy akár csak azt a fadarabot – mutatott a földön heverő kis fadarabra Shahin. Néha ki kell szakadnunk a megszokott környezetünkből, abból a körforgásból, melyben élünk, hogy helyesebben lássuk a dolgokat – mondta.

4Fotó: Shahin Tivay Sadatolhosseini – rolleast.de

A kerék, mely életem szerves része és szakmai tevékenységem ihletforrása, mindemellett nem teher, hanem segítség az utamon. Rengeteg feladatot átvesz tőlem, „viszi” a csomagjaim, máskor kameraállványként, vagy hálóhelyemül szolgál. Ha ugyanis éppen nincs hol álomra hajtani a fejem, akkor a kerékben feszítem ki a függőágyam és abban alszom. Ha pedig esik az eső, akkor leterítem egy ponyvával – mesélte nemes egyszerűséggel az iráni-német vándor.

Shahin többnyire csak azt tudja, hogy aznap hol alszik. Szállást általában különféle internetes fórumokon keres és a legtöbbször „kanapészörföl”. Szekszárdon „Péternél” aludt, akivel szintén az interneten vett fel a kapcsolatot és akit amúgy nem ismert. Az is gyakran megesik, hogy az útjába kerülő emberek ajánlják fel részére otthonukat szállásként.

A „rhönradnak”, amit Németországgal szemben Kelet-Európában kevésbé ismernek, ezeken túl is van egy fontos szerepe, vagy inkább hozadéka. Az emberek sorra jönnek oda hozzám, hogy megkérdezzék, mi ez, és mégis miért hajtom magam előtt. Egyfajta eszköz az emberekkel való közvetlen kapcsolatteremtésben – mondta Shahin, majd hozzátette: fontos a számomra, hogy megismerjem az embereket az utam során.

5Fotó: Shahin Tivay Sadatolhosseini – rolleast.de

A számítógépekkel és internettel kapcsolatosan megjegyezte, Ő is mobiltelefonon és mobilnettel tartja a kapcsolatot a Németországban élő családjával. Szerinte a számítógép és az internet nagyszerű vívmányok, de csak akkor, ha helyén kezeljük azokat és nem töltünk használatukkal túl sok időt.

Magyarország egy nagyon szép ország, Budapest pedig egy csodálatos város – jelentette ki határozottan kérdésünkre. De a vidék, a kis falvak is gyönyörűek, ahogy a táj is – tette hozzá. Nem véletlen tehát, hogy a tervezett bő egy hét helyett közel három hetet töltött Magyarországon.

S’, hogy milyenek a magyarok? A kérdésre kapott válasz egyszerre volt szívet melengető, kissé lehangoló és elgondolkodtató.

A magyar egy nagyszerű és nagy múltú nemzet. Egykor Magyarország is nagy és erős volt, akár a Perzsa Birodalom – vont párhuzamot Shahin. Egyébként is, bár sok a különbség, mégis rengeteg hasonlóság van a két nép között. Akár a két ország zászlója: mindkettő piros, fehér és zöld színekből áll, csak fordított sorrendben – példálózott.

7Fotó: Shahin Tivay Sadatolhosseini – rolleast.de

A magyarok sokat panaszkodnak arra, hogy fáradtak és szegények – számolt be magyarországi tapasztalatairól Shahin. Pedig ez nem igaz, a magyarok nem szegények. A németek anyagi értelemben véve gazdagok, ám a magyarok másfajta gazdagsággal rendelkeznek – mondta. Magyarországon csodálatos a táj, ragyogóan süt a nap, jó a klíma és bőséggel van víz.

Egy fél mondattal megjegyezte, szerinte Németország rossz irányba halad. Hogy lehet az, hogy egy üveg ásványvíz drágább mint egy liter tej – tette fel a kérdést. A zarándok arra is kitért, hogy rengeteg külföldi, főként német tulajdonban álló szuper- és hipermarketet látott hazánkban. A külföldi multik csak elviszik a magyarok pénzét – mondta, majd hozzátette, szerinte ez így nem jó. Magyarországnak tennie kell valamit, hogy ez megváltozzon.

Kissé nehézkes volt a magyarokkal kommunikálni, ugyanis csak kevesen beszélnek angolul vagy németül. Shahin számára pedig a magyar nyelv okozott nehézséget. Itteni háromhetes tartózkodása alatt mindössze egyetlen szót tudott elsajátítani: „köszönöm”

A magyarok általában véve egyébként „jó emberek”. Nagyon kedvesek, sokan ajánlották fel, hogy náluk aludhatok – folytatta, majd kérdésünkre elmondta, a szekszárdi bor híre már eljutott hozzá. Azt is megjegyezte, hogy a magyarok akár a franciák, némi túlzással lépten-nyomon megkínálják borral, amit hazánkban kiváló minőségben készítenek. Sokszor már csak azért képtelen nemet mondani, mert sokan a saját maguk, vagy éppen valamely családtagjuk által készített itallal kínálják meg.

1Fotó: Shahin Tivay Sadatolhosseini – rolleast.de

Mivel a testvéremnek Németországban étterme van, ahol minőségi borokat tart, így „tudom milyen a jó bor”. Ám a legjobb bort, egy cabernet sauvignont mégis itt, Magyarországon ittam. Ráadásul az ötödébe került mint amennyiért Németországban egy hasonló kategóriájú bort meg lehet vásárolni – mondta egyszerre lelkesedve és értetlenkedve – Shahin Tivay Sadatolhosseini.

WDR RollEast from RollAix on Vimeo.

Zárásként feltett kérdésünkre, miszerint milyen tanácsot tudna adni a számunkra, így felelt: a magyaroknak többre kellene tartaniuk magukat. A magyaroknak észre kellene venniük, hogy mennyi mindenük van és jobban kellene értékelniük azt a fajta gazdagságot, ami körbeveszi őket – árulta el befejezésül a Kadarka.net-nek Shahin Tivay Sadatolhosseini.

Az iráni-német vándor beszélgetésünket követően ismét felhúzta kesztyűjét és a kereket megforgatva újra nekikezdett további mintegy ötezer kilométeres zarándokútja folytatásának. Másnap Szekszárd után Gemenc és a Duna part irányába, majd Bajának vette az irányt, hogy aztán délnek tartva Szerbia felé tovább haladjon a Balkánon át a távoli Teheránig.

ROLLEAST.de – Shahin Tivay Sadatolhosseini hivatalos blogját – rengeteg Magyarországon készült fotóval – itt találja – kattintson! 

Képgaléria: Shahin Tivay Sadatolhosseini – rolleast.de

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close