full screen background image
Keresés
2019 december 29 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Romákról, romáknak, romákért

Romákról, romáknak, romákért

2018.03.26. Decsen a Faluház adott helyet a VI. Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat „folklór fesztiváljának”. A rendezvényre olyan fiatal roma táncosok, zenészek érkeztek Báta, Bogyiszló, Bonyhád,Dombóvár, Kajdacs, Komló, Zomba településekről a decsieken kívül, akik éltetik nemzetiségük szórakoztató hagyományait. A jókedvű hangulatot a helyben készült bográcsos ételek fokozták.

Az esemény főszervezője Orsós László elnök köszöntötte a romanap vendégei közül kiemelten Süli János tárca nélküli minisztert, Horváth István országgyűlési képviselőt, államtitkárt, Fehérvári Tamást a megyei közgyűlés elnökét, Antal Zsolt helybeli polgármestert. A Kadarka.net magazin kérdésére adott válaszaikban fogalmazták meg gondolataikat „kultúráról – környezetvédelemről – kommunikációról” e roma találkozó kapcsán.

Süli János , az atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, azért tartja fontosnak ezt a sajátos földrajzi, néprajzi környezetben megrendezett napot, mert a kommunikáció ez esetben az ének, a tánc . Ilyen módon jelenítik meg a szereplők az eleven szokásokat, hagyományokat, a kultúrájukat.

Szólt arról is, hogy a roma kisebbségnek milyen lehetősége adódik Pakson az atomerőmű építkezése kezdetén. Számos olyan fizikai, segédmunkás kell majd, akik kiszolgálják a kőműves, asztalos, lakatos, hegesztő és egyéb szakembereket. Általános iskolai képesítésre is szükségük lesz. Ez egyébként kiemelkedést, integrálódást jelenthet a roma közösségek, családok számára.

Horváth István. Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat

Horváth István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a Sárköz fogalom hallatán azonnal a vízgazdálkodásra gondol. Ez évszázadokra visszatekintve meghatározója volt és napjainkban is az Decs község mezőgazdaságának csakúgy, mint a színes gazdag népviseleti ruházatnak, tánckultúrának. A roma nemzetiséggel való kapcsolata rendszeres. Minden fórumon megjelenik, ahol az aktuális kérdéseikre kérnek választ. Különösen fontosnak tartja a szórakozással, gasztronómiai ínyencségekkel összekötött rendezvényt, ilyenkor felszabadultabb légkör határozza meg a beszélgetések tartalmi jelentőségét.

Fehérvári Tamás a megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a kezdeményezést, ami immár a hatodik a rendezvények sorában. Tolna megye értékeit láttatják ezek, egy kisebbségi népcsoport ünnepi óráiban. A hétköznapokban, a hivatalokban már a „munkakultúra” feladataival, szociálpolitikai kérdésekkel szembesülnek. Ezek a megyei önkormányzati munkára is nagy hatással vannak. Decs, mint ahogy mondani szokás „Sárköz fővárosa” az országhatárunkon túlra is eljuttatja hagyományőrző szokásainak, népművészeti kultúrájának hírét. Megyénk turisztikai állomásainak is meghatározója.

Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat

A decsi romanap délutánjának fórumán Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke válaszolt az írásban eljuttatott kérdésekre. Ribányi József a Tolna megyei közgyűlés alelnöke tájékoztatta az érdeklőket az alelnökasszonnyal való együttműködésről is. Járóka Lívia saját életútja bemutatásával példázta a célok megfogalmazását követő kitartó szorgalmas életvitelét. Leplezetlenül szólt a kisebbségi létből adódó évtizedeken át tartó mindennapi nehézségeiről.

Az Európai Parlament alelnöke sorolta azokat az uniós pályázati lehetőségeket, amelyek napjainkban és a közeljövőben jelennek meg és kizáróan a roma kisebbség munkába állítását célozzák. Hangsúlyozta, hogy mint minden sikeres pályázathoz elengedhetetlen az illetékes képviselőkkel való személyes kapcsolat és felkészülés.

Szerző: Decsi-Kiss János. Fotó: Tolna Megyei Önkormányzat


cigány Decsi-Kiss János Járóka Lívia


Read previous post:
Close