full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Saját kakaóbabból készít folyékony csokoládét sauvignonhoz

Saját kakaóbabból készít folyékony csokoládét sauvignonhoz

Fekete Mihály szekszárdi borász nemrég sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: idén tavasztól belekezd a babtermesztésbe is. Szándékait részletesen is kifejtette:

A soproni borászokat gúnyosan „bohnenzüchter”-nek, azaz babtermelőnek hívták, mert babot ültettek a szőlősorok közé, innen ered a poncichter elnevezés. Én is egy igazi poncichter leszek, mivel idén én is babot ültetek Iván-völgyi cabernet sauvignon ültetvényemen: kakaóbabot – mondta.

Az újságíróknak az alábbiakkal indokolta meg szándékait:
A pince borait fogyasztók közül többen panaszkodtak, hogy nem elég csokis ízvilágúak a boraim. Ezentúl a cabernet sauvignon boraimnak egy részébe saját dűlőszelektált kakaóbabomból készült folyékony csokoládét is teszek, a borokat pedig „Iván-völgyi csokis cabernet” néven hozom forgalomba – hangzott el.

Az ismert szekszárdi borász mindent pontosan megtervezett:

Már múlt évben beiratkoztam a caracasi egyetem angol nyelvű kakaóbab-termesztő és csokoládékészítő szakmérnök távképzésére, mondván: jó borász holtig tanul. A kakaóbabból magam készítek majd csokoládét, illetve boraimhoz ezentúl én fogok hangolni bonbonokat.

A sajtó képviselőinek a kakaóbab termesztésére vonatkozó kérdéseire válaszolva Fekete Mihály elmondta:

A kakaóbab a meleg és párás klímát kedveli. Meleg az van itt, a növényeket pedig intenzíven locsoljuk majd. A tavalyi év nyara és ősze nagyon párás volt, ha idén is így lesz, az jót tesz majd a kakaócserje növekedésének. Ha viszont sokat süt majd a nap, a növényekre üvegbúrákat teszünk, hogy megfelelő legyen a növények optimális fejlődéséhez szükséges páratartalom. A kakaócserje árnyékban érzi jól magát, a törpe cserjéknek a szőlő ad majd árnyékot.

Összességében minden adott ahhoz, hogy jó minőségű termésünk legyen. A kakaóbab fermentációját és szárítását a pince mellett fogjuk végezni, a szabadban. Mindent végiggondoltam, én hiszek a magyar kakaó üzleti sikerében – fejezte be tájékoztatóját Fekete Mihály, majd boraival és hozzá hangolt bonbonokkal vendégelte meg a sajtó megjelent képviselőit.

Megjelent: Tolnai Fényújság 2015. április 1.

Forrás: http:\\www.feketeborpince.hu

A Fekete Borpince adatlapját itt találja – kattintson!
Read previous post:
Close