full screen background image
Keresés
2021 január 21 - csütörtök
  • :
  • :

Saját előállítású zöldárammal termel az innovatív szekszárdi cég

Saját előállítású zöldárammal termel az innovatív szekszárdi cég

2015.07.03 A felhasznált áram nagy részét napelemekkel termeli meg a Gép és Gépelem Kft., melynek Epreskert utcai épülete pályázati forrásból újult meg.

Az egyedi vagy kis sorozatú gépek, eszközök tervezésével és gyártásával foglalkozó szekszárdi társaság energetikai korszerűsítést hajtott végre az üzem épületén. A termelésnek helyet adó épületet leszigetelték, a tetőn naperőműpark létesült – mondta Deutsch István cégvezető, a pénteki hivatalos átadón. A 630 m2-es lapostetőn 198 db 250 w-os napelemet telepítettek. Ennek köszönhetően a felhasznált energia mintegy 75 százalékát magának termeli meg a társaság. Az épület energiahatékonysága ezáltal „F”-ről  „A” besorolásúra javult.

A pályázat segítségével légkondicionálták az épületet, ahol a folyamatos porelszívást is megoldották. A század milliméteres pontosságot igénylő munkák esetén ezek nagyon fontosak – jegyezte meg Deutsch István. Két új megmunkáló központot és egy esztergagépet is beszereztek, valamint a világ élvonalába tartozó légtechnikát építettek ki. A korszerűsítésben egyébként több szekszárdi cég is közreműködött.

A vállalkozás az elmúlt években összesen mintegy 170 millió forint értékű beruházást eszközölt. Ennek mintegy a fele származott pályázati pénzből – tájékoztatott a cég vezetője, aki azt is elmondta, egy éven belül 30 főre bővül a dolgozói létszám. Hozzátette, az „éves gépmunkaórák” számát a tervek szerint a jelenlegi 10-14 ezerről 30-36 ezerre növelik és tovább nyitnak a külföldi piacok felé.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere mintaértékűnek nevezte a projektet a városi gazdaságfejlesztés terén. Mint mondta, a hasonló, innovációra épülő és fokozott szellemi kapacitást, illetve szakképzett munkaerőt igénylő vállalkozásokat mindig igyekszik támogatni a város.

Fotó: Kiss Albert