full screen background image
Keresés
2021 szeptember 18 - szombat
  • :
  • :

Sajtóközlemény – nem húsevő baktériummal fertőződtek a betegek

Sajtóközlemény – nem húsevő baktériummal fertőződtek a betegek
2016.03.25. Sajtóközleményt jelentetett meg a Balassa  János kórház, miután futótűzként terjedt a hír a médiában, miszerint „Húsevő baktérium szedi áldozatait Szekszárdon.”

A fenti, idézőjelben olvasható címmel közölt írást pénteken a Borsonline nevű bulvárlap. A cikkben azt írták, hogy szinte kivétel nélkül húsevő- vagyis MRSA-baktérium-fertőzése van a Pécsről Szekszárdra szállított betegeknek. Az írás arról is beszámol továbbá, hogy a szekszárdi kórházban dolgozók állítják: „a pécsi ápolószemélyzet nem tartja be az alap higiéniai szabályokat, vagyis nem mosnak kezet két beteggel való foglalkozás között, így a baktérium szabadon garázdálkodhat.”

A kórház hivatalos közleménye szerint alapvető tévedés, hogy az MRSA azonos a húsevő baktériummal.

Az eredeti írás nyomán futótűzként terjedt el tévesen a hír, melyben a médiumok tényszerűen közlik, hogy húsevő baktérium pusztít a pécsi, illetve szekszárdi kórházban. Mindazonáltal a közleményből kiolvasható, hogy nem húsevő-, de igen ellenálló és veszélyes fertőzést okozó baktériumról van szó.

A Borsonline cikkét itt találja – kattintson!

A médiában megjelentekre reagálva a Balassa János kórház az alábbi sajtóközleményt adta ki:

A Tolna Megyei Balassa János Kórház az alábbi sajtóközleményt teszi közzé a 2016. március 25. napján megjelent „Húsevő baktérium szedi áldozatait Szekszárdon” c. online tartalommal kapcsolatban.

 A Tolna Megyei Balassa János Kórházból kikerült szakmai információ a sajtóban kellő magyarázat nélkül, és félrevezető szövegkörnyezetben jelent meg, olyan módon, ami nem felel meg az általunk tapasztalt tényeknek. Mindezek alapján nem vonható le olyan következtetés, hogy a Pécsi Tudományegyetem klinikáin bárminemű szakmai mulasztás történt volna.

Alapvető tévedés például, hogy a multirezisztens kórokozó azonos a húsevő baktériummal, valójában a szokványosan hatásos antibiotikumokkal szemben ellenálló baktérium törzseket jelenti.

Világszerte minden egészségügyi ellátó intézményben létezik a multirezisztens baktériumok problémája és fokozódó terjedése. Szakirodalmi adatokkal alátámasztható tény, hogy mindenütt a progresszivitás legfelső szintjén álló, a legsúlyosabb betegeket ellátó intézményeket sújtja nagyobb mértékben ez a probléma. Ezek a kórokozók minden kórházi környezetben jelen vannak, a terjedésük ellen harcolni minden kórháznak feladata.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház több, mint tíz éve rendelkezik erre vonatkozó protokollal, ezért vizsgáljuk szorosan ezen kórokozók kórházunkban történő előfordulását és terjedését.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház legfontosabb szakmai kapcsolati partnere a Pécsi Tudományegyetem Klinikái, ezért a szekszárdi kórházból a magasabb szintű betegellátás céljából áthelyezés leggyakrabban ide történik. Nyilvánvaló, hogy a magasabb betegszám és a súlyosabb állapotú betegek miatt a multirezisztens kórokozók problémája is ezen betegek között többször fordul elő.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház jó hírnevének és legfontosabb szakmai partnerével történő kapcsolatának a sérülése miatt a médiatartalmat megjelentetővel szemben megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

Szekszárd, 2016. március 25.
Dr. Németh Csaba
Főigazgató

A képen a szekszárdi kórház főbejárata. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close