full screen background image
Keresés
2022 január 26 - szerda
  • :
  • :

Sebő Ferenc és együttese adott koncertet Szekszárdon

Sebő Ferenc és együttese adott koncertet Szekszárdon

2017.02.23. A nemrég születésnapját ünneplő Sebő Ferenc és a Sebő-együttes adott koncertet a Vármegyeházi Esték sorozatban szerdán, a Vármegyeházán.

A szekszárdi születésű, nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató Sebő Ferencet, illetve az együttes tagjait dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott köszöntötte.

Mint mondta, az együttes a 70-es, 80-as és 90-es évek emblematikus zenekara, mely olyan irányzatot képviselt, melyhez bátorság kellett. Hozzátette, az együttes olyan művészi szintre jutott, mely talán Európában is egyedülálló.

Sebő Ferenc – aki nemrég ünnepelte 70. születésnapját – a koncert előtt arról szólt a hallgatóságnak, hogy az éneklő verselést, mely már Balassi Bálint idején is létezett, a népdalok tartották fent. Illetve, hogy a népdal gyakorlatilag nem más, mint egy elénekelhető vers. Ő maga is a versektől jutott el a népdalokig – tette hozzá.

„Olyan érdekes nyelvünk és költészetünk van, mely évszázadokra visszanyúlóan élvezhető produkciót mutat. Nem a régiségük miatt tetszenek ezek a versek, hanem azért mert annyira korszerűek és érthetők” – fogalmazott a nemzet művésze.

Az együttes előadásában megszólalt például Babits Mihály Szerenád című archaizáló, de modern elemekkel tarkított versének megzenésített változata is.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close