full screen background image
Keresés
2021 augusztus 1 - vasárnap
  • :
  • :

Segítő kezet nyújtottak a Tolna megyei önkéntesek Szabolcs-Szatmár-Beregben

Segítő kezet nyújtottak a Tolna megyei önkéntesek Szabolcs-Szatmár-Beregben

2019.07.05. Hat Tolna megyei önkéntes mentőszervezet összesen tizenöt tagja indult útnak múlt pénteken Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, hogy az előző délután lecsapott vihar okozta károk felszámolásában segítséget nyújtson.

A Bonyhádi, Faddi, Kétyi, Kurdi és Zombai Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Szekszárdi Kutató-mentő Egyesület összesen tizenöt tagja indult útnak a szekszárdi tűzoltólaktanyából, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére csütörtökön lecsapott vihar okozta károk felszámolásában részt vegyen és segítséget nyújtson a helyi, illetve a más megyékből érkező hivatásos és önkéntes erőknek.

A Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szombaton és vasárnap Kisvárdán és Ajakon, összesen huszonhat helyszínen segítettek a károk felszámolásában. Elsősorban fák kivágása, házakról történő eltávolítása, tetők javítása és beázás mentesítés tartozott a feladataik közé, amit napi tizenkét órában, reggel nyolctól este nyolcig láttak el.

A Szekszárdi Kutató-mentő Egyesület Nyírmadán, Ajakon, Pátrohán és Anarcson, huszonnégy kárhelyen kapott a bonyhádiakhoz hasonló feladatot, ami kiegészült villanyvezetékre szakadt faágak eltávolításával, ledőlt kémény visszabontásával.

A kurdi, kétyi, zombai és faddi önkéntesekből álló csapat a másfél nap alatt végig Kisvárdán tartózkodott, ők egy olyan helyszínen dolgoztak, ahol a vihar egy épület tetejét bontotta meg, annak helyreállításában működtek közre.

A mentőcsoportok tagjai egyöntetűen arról számoltak be, hogy a károsultak nagyon nyugodtan kezelték a kialakult helyzetet, az önkéntes segítőknek szívélyes fogadtatásban volt részük. Az összefogás nemzetközi szintű volt, hiszen a romániai Hargita megyéből, Szerbiából és Szlovákiából is érkeztek segítők.

A helyiek elmondása szerint csütörtök délután kettő óra körül három oldalról kezdett el besötétedni az égbolt, húsz fokot esett a hőmérséklet, és a vihar körülbelül tizenöt-húsz perc alatt tarolta le a megyét, melyet követően ismét kisütött a nap és újra közel negyven fokig emelkedett a levegő hőmérséklete. Érdekes, hogy a vihar az egyik házat teljesen letarolta, míg a másik, mellette állóban nem okozott károkat.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Fotó: Miklós Roland, Bonyhád ÖTE
Read previous post:
Close