full screen background image
Keresés
2021 június 16 - szerda
  • :
  • :

Segítséget kaptak a civil szervezetek a pályázáshoz Szekszárdon

Segítséget kaptak a civil szervezetek a pályázáshoz Szekszárdon

2018.11.21. Pályázati lehetőségekről kaptak tájékoztatást a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya munkatársaitól a civil szervezetek képviselői kedd este a vármegyeháza dísztermében, Szekszárdon.

A „CIVIL INFO – NEA 2019” országos tájékoztató szekszárdi rendezvényét a Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület, mint a Tolna Megyei Civil Információs Centrum cím birtokosa és a Miniszterelnökség szervezete meg.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere köszöntőjében elismerően szólt a civil szervezetek tevékenységéről. Mint mondta, az önkormányzat több mint 200 civil szervezettel áll kapcsolatban és támaszkodhat azokra. Kiemelte, ezek a szervezetek sok olyan munkát, feladatot elvégeznek, melyet az önkormányzat valamilyen okból, például anyagi- vagy humánerőforrás híján nem tud ellátni. Hozzátette, akár rendezvényekről, akár más eseményekről van szó, fontos, hogy a valós munkát végző civil szervezetek megtalálják a helyüket és lehetőségeiket.

Dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott hiánypótlónak nevezte a civil szervezetek tevékenységét. Mint mondta, a civil szervezetek önként, elhivatottságból nyújtanak segítséget a körülöttük lévőknek. A kormánymegbízott szerint lényeges, hogy legyenek olyan fórumok, melyek teret engednek arra, hogy az állami- és a civil szféra beszéljen egymással.

Szalay-Bobrovniczky helyettes államtitkár. Fotó: Kadarka.net

Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a civil területet érintő célokról, kihívásokról tartott előadásában elmondta, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) mintegy 6 milliárd forint felett rendelkezik. Tudatta, a pályázatokat várhatóan 2019. januárban írják ki és immár a Bethlen Gábor Alap bonyolítja majd le. A helyettes államtitkár arra buzdította a civil szervezetek vezetőit, hogy olyan pályázatokat nyújtsanak be, melyek minél inkább szolgálják a helyi közösségek érdekeit.

Arról is szólt, hogy folyamatban van a civil törvény technikai jellegű változtatása. Mint részletezte, a törvénybe bekerül az egyszerűsített pályázatok lehetősége. Ennek értelmében a pályázók 200 ezer forintos összeghatárig bíráló bizottságok döntése nélkül juthatnak támogatáshoz. Másik változás, hogy a pályázatok összevontak lesznek, vagyis nem kell külön működési és szakmai pályázatot benyújtani, ami könnyebbséget jelent a civil szervezetek részére. A törvény végszavazását a jövő héten tartják.

Dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője előadásában tudatta, Magyarországon jelenleg 61 616 civil és nonprofit szervezet működik. Tolna megyében a lakosság számához mérten magas az ilyen szervezetek száma. Tolnában 1559 civil szervezet van, ezek között 458 alapítvány található.

Fotó: Kadarka.net

Felhívta a figyelmet, a NEA pályázatainak keretösszege a 2012-es 3,38 milliárd forintról 5,9 milliárdra nő 2019-re. Hozzáfűzte, a várakozások szerint ez az összeg 2021-re 7 milliárd forint feletti lesz. Megosztotta, míg 2012-ben a NEA forrásaira benyújtott 12 311 pályázatból 3904 nyert támogatást, addig 2017-ben már 17 281 pályázatot nyújtottak be a civil szervezetek és ezek közül 7171 lett sikeres.

A főosztályvezető elmondta, 2019-ben már egyszerűsített, vagy összevont támogatásokra pályázhatnak a civil szervezetek. Lényeges, hogy csak az egyikre, vagy a másikra lehet pályázni, mindkettőre nem. Az egyszerűsített pályázatok keretében nagy biztonsággal lehet kisebb összegre, legfeljebb 200 ezer forintra pályázni akár működési célokra, akár rendezvények lebonyolítására. Ezek esetben nem lesz kollégiumi döntés, a támogatáshoz szinte automatikusan hozzájuthatnak a szervezetek. A nagyobb támogatásra az összevont pályázat ad lehetőséget. Az összevont pályázatnak a szakmai és a működési elemeket is tartalmaznia kell és ez esetben kollégiumi döntésen múlik a pályázat sikeressége. A pályázatokat az „EPER” rendszeren keresztül lehet benyújtani.

Dr. Kecskés Péter. Fotó: Kadarka.net

Dr. Kecskés Péter arról is szólt, hogy megduplázzák a normatív támogatás összegét. Míg a civil szervezetek eddig a számukra az SZJA 1% felajánlásával gyűjtött adományok 5 százalékára pályázhattak a normatív támogatás keretében, addig jövőre már 10 százalékra pályázhatnak. Vagyis, amelyik szervezet 1 millió forintot gyűjtött össze ezen a módon, az korábban 50 ezer forint normatív támogatásra pályázhatott, míg a jövőben 100 ezer forintra nyújthat be pályázatot.

A rendezvényen szintén előadást tartott Furka Ágnes döntéstámogatási referens, aki a pályázatok benyújtásához használatos EPER rendszer működését mutatta be részletekbe menően a résztvevőknek.

A tájékoztató rendezvény végén a jelenlévőknek lehetősége nyílt arra, hogy kérdéseiket feltegyék dr. Kecskés Péternek és Furka Ágnesnek.
Read previous post:
Close