full screen background image
Keresés
2021 június 15 - kedd
  • :
  • :

Sokezres tömeg ünnepelte a szüreti felvonulókat Szekszárdon – fotók

Sokezres tömeg ünnepelte a szüreti felvonulókat Szekszárdon – fotók

2017.09.16. Rengetegen, valószínűleg több ezren követték figyelemmel a Szekszárdi Szüreti Napok részeként megtartott hagyományos szüreti felvonulást szombat délután a belvárosban.

A felvonulók szokás szerint a Béla király térről indultak, majd a Bezerédj utcán illetve a Széchenyi utcán haladtak végig a Szent László utca sarkáig. A felvonulókat jókora, sok ezres nézősereg fogadta és ünnepelte. Az útvonal mentén megteltek a járdák és az útpadkákon is rengetegen ültek.

A menetet az idén is ostorral pattogtató betyárok és „hórihorgas” gólyalábasok vezették fel, őket a Huszárbandérium díszegyenruhába öltözött lovasai követték. A szüreti időszakot jelképező „szőlőharang” nyomában önkormányzati képviselők, illetve a város vendégei érkeztek, élükön a polgármesterrel, majd a Szekszárdi Borászok Céhe és az Alisca Borrend, valamint az ország számtalan részéről érkezett borrendek tagjai vonultak fel.

A szüreti menetben lovaskocsik – rajtuk a szüret „kellékeivel”, például kézi szőlőpréssel – és számtalan szebbnél-szebb fogat haladt. A szekszárdi civil szervezetek – mint a Szekszárd Újvárosi Római Katolikus társaskör, illetve az Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület – mellett több helyi, illetve Tolna megyei település hagyományőrző csoportja vonult fel népviseletben. A csoportokat nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel fogadták a nézők. A legnagyobb sikert, ahogy az már lenni szokott, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület hét csoportból álló felvonulói aratták, ami nem is csoda, hiszen a népes tagságot rengeteg családtag, barát és ismerős üdvözölte a felvonulás útvonala mentén.

Hőgyészről, Alsónyékről, Bátáról, Kisdorogról, Nagymányokról, Sióagárdról és Őcsényből is érkeztek felvonulók Szekszárdra. A felsőgallai, szennai és hajósi vendégcsoportok mellett az idén a Vajdaságbeli Szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Ropogós Táncegyüttese, valamint a Péterrévei Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület tagjai is felvonultak.

Rajtuk kívül többek között szekszárdi óvódások, általános-, valamint középiskolások alkották a felvonulók tömegét. A menet helyenként, időnként megállt, hogy a nézők, akikből az idén is rengeteg akadt, jobban meg tudják nézni a felvonulókat és a táncos produkciókat. A „szüreti menet” az idén 48 csoportból tevődött össze, és összesen mintegy kétezren vonultak fel több mint egy órán keresztül.

Fotó: kadarka.net

Fotó: kadarka.net
Read previous post:
Close