full screen background image
Keresés
2020 július 31 - péntek
  • :
  • :

Sokan vettek részt a szekszárdi figyelemfelhívó sétán

Sokan vettek részt a szekszárdi figyelemfelhívó sétán

2019.03.08. Figyelemfelhívó sétát tartottak a daganatos betegségek megelőzésének és a szűrővizsgálatok fontosságának hangsúlyozására csütörtök délután Szekszárdon.

A figyelemfelhívó sétát a Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI), a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete, a „Szelíd Ráktérítő” Klub és a MaMMa Zrt. szervezésében tartották meg. A résztvevők a Garay téren gyülekeztek, majd onnan indultak át a kórház lila épületébe, ahol szűrővizsgálatokkal és tanácsadással várták őket.

Dr. Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott a Garay téren tartott köszöntő beszédében elmondta, ma Magyarországon jól működik az egészségügyi szűrési rendszer. Hozzátett: sajnos azonban sokan nem veszik igénybe a különféle szolgáltatásokat. Megjegyezte, a rendezvényen sajnos kevés férfi jelent meg. Ezzel kapcsolatban arról is szólt, hogy prosztatatrákban meghalni manapság nagy felelőtlenség, ugyanis az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal még időben diagnosztizálható, majd gyógyítható a betegség. Ugyancsak elmondta, a kezdeményezés jó példa az együttműködésre.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere felidézte, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája tavaly ősszel kezdte meg működését. Hozzáfűzte, a csütörtöki kezdeményezés célja egyrészt az volt, hogy felhívják a figyelmet az irodára, mely fő feladata a betegségek megelőzése. A városvezető azt is elmondta, novemberben a célzottan a férfiak részére kívánnak hasonló figyelemfelhívó akciót tartani.

A szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozva a polgármester felhívta a figyelmet, minden családban a szülők felelőssége, hogy megtegyenek mindent annak érdekében, hogy gyermekeiket fel tudják nevelni. Ennek egyik fontos része, hogy figyeljenek egészségi állapotukra és megőrizzék egészségüket.

Gliedné Tillmann Erzsébet, kórház ápolási igazgatója hangsúlyozta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egészség nem csak a betegség hiányát jelenti, hanem a teljes testi-lelki és szociális jólétet. Hozzáfűzte, az EFI célja, hogy ennek megvalósulását támogassa a megelőzés lehetőségeinek biztosításával. Hozzátette, nem csak nők, férfiak számára is szerveznek programokat.

A képen Gliedné Tillmann Erzsébet (j), dr. Horváth Kálmán, Bay Erzsébet, Ács Rezső és Szikla József. Fotó: Kadarka.net.

A rendezvényen – melyen közreműködött Vígh Ferencné (vers) és a szekszárdi zeneiskola növendékei – ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Szikla József a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete elnöke és Bay Erzsébet, a Szelíd Ráktérítő Klub vezetője.

Pappné Kozma Krisztina, az Egészségfejlesztési Iroda projektmenedzsere kérdésünkre pénteken tudatta, a sétán és az azt követő programokon több mint háromszázan vettek részt. Hozzátette, a legnagyobb érdeklődés a bőrgyógyászati vizsgálatok iránt volt, de a nőgyógyászati vizsgálatok iránt is rengetegen érdeklődtek.

Fotó: Kadarka.net