full screen background image
Keresés
2021 április 14 - szerda
  • :
  • :

Sokan voltak kíváncsiak a BorEgyetem nőnapi előadására Szekszárdon

Sokan voltak kíváncsiak a BorEgyetem nőnapi előadására Szekszárdon

2018.03.08. A nőnap jegyében zajlott a Borkultúra Szabadegyetem szerdai rendezvénye, melyen Szabó Edit, a „Gyengébb? Nem!” című könyv szerzője beszélgetett a kötetben szereplő villányi Gere Andrea, illetve a szekszárdi Heimann Ágnes borásszal.

Szabó Edit a nemrég megjelent kötetben huszonhat női borásszal készített interjút, melyek korántsem csak a szakmáról szólnak, hanem tágas ablakot nyitnak a borászok személyiségére. Az igényes, rengeteg fényképet tartalmazó kiadvány emellett ötvenkettő – a könyvben szereplő borászhölgyek által ajánlott – recept, és egy-egy ahhoz illő bor bemutatása található.

A BorEgyetem előadásán Szabó Edit, aki mesélt a kötet születésének körülményeiről, kötetlenül beszélgetett Gere Andreával és Heimann Ágnessel. Szó esett többek között családról, kapcsolatokról, de arról is, hogy miként lettek borászok, miként, miről nevezik el boraikat.

Szabó Edit (b), Gere Andrea (k), és Heimann Ágnes. Fotó: Kadarka.net

Többek között az is kiderült, hogy Heimann Ágnes – aki mintegy 15 évig egyedül volt a családi pincészet borásza – Budapesten ismerkedett meg férjével, Zoltánnal és a Heimann család révén került közelebbi kapcsolatba a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Azt is elárulta, hogy rozéjukat, anyósa, Rózsika iránti tiszteletből nevezték el MammaRózának.

Gere Andrea többek között arról is mesélt, hogy eleinte távol állt tőle a borász szakma, amit férfiasnak vélt. A gimnázium után Budapesten tanult közgazdásznak miközben borokhoz köthető kurzusokra járt, majd több helyen, közte egy adótanácsadással foglalkozó cégnél dolgozott. Ám idővel érezte, hogy szükség van rá otthon, a családi pincészetnél, ezért hazaköltözött és belevágott a borászkodásba, amit azóta is nagyon szeret.

Fotó: Kadarka.net

Emellett többek között szóba kerültek a borkészítési stílusok, na és persze arról a hat Gere és hat Heimann borról – közte a 2012-es Solusról és a 2012-es Barbárról – is hallhattak a vendégek, melyeket az est során megkóstolhattak.

A „nőnapi BorEgyetemen” dr. Horváth Béla dékán szavaiból az is kiderült, hogy a rendezvényen közel száztízen vettek részt. Vitéz Attila szervező arról szólt, hogy szeretnék erősíteni a „Borkultúra Szabadegyetem márkát”, ennek részeként elindult a rendezvény Facebook oldala is, melyet Borkultúra Szabadegyetem Szekszárd néven hoztak létre, illetve törzsvendégeik részére egy kedvezménykártyát is kibocsátanak.

Az est végén Szabó Edit, Gere Andrea  és Heimann Ágnes dedikálta a „Gyengébb? Nem!” című könyv helyszínen megvásárolt példányait.

Borsor

Gere Attila Pincészet

Olaszrizling ’17
Rozé ’17
Portugieser ’17
Merlot ’13
Athus cuvée ’15
Solus ’12

Heimann Pincészet

Viognier ’17
Mammaroza Rozé ’17
Kadarka ’16
Merlot ’16
Bikavér ’15
Barbár ’12

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close