full screen background image
Keresés
2021 június 13 - vasárnap
  • :
  • :

Sokat fogjuk még emlegetni a 2017-es szekszárdi borokat

Sokat fogjuk még emlegetni a 2017-es szekszárdi borokat

2017.12.04. Kétség sem férhet hozzá, hogy a Szekszárdi borvidéken kiemelkedő az idei évjárat minősége. Erről személyesen is meggyőződhettek a BorEgyetem vendégei a múlt hét szerdán, a PTE KPVK-n. Az borkóstolóval egybekötött elődadást „Nézzük meg mi várható a 2017-es évjáratból” címmel tartották meg.

A BorEgyetem 2017/2018-as tanévének első előadásán dr. Horváth Béla, a PTE KPVK dékánja köszöntötte a hallgatókat. A dékán emlékeztetett, a rendezvénysorozat 2009-es indulásakor még igen kevés borral kapcsolatos esemény, program volt Szekszárdon. A helyzet azonban mostanra megváltozott, ami a BorEgyetem rendezvényeinek újragondolására készteti őket – tudatta.

Dr. Horváth Béla hangsúlyozta, a továbbiakban is mindenképpen olyan információgazdag rendezvényeket kívánnak szervezni, melyek a bor és a gasztronómia témáját járják körül, miközben tágítják a hallgatóság gondolkodásmódját.

A szervezők a hallgatóságot is bevonták az ötletelésbe oly módon, hogy egy a rendezvényen kiosztott, majd begyűjtött kérdőíven afelől érdeklődtek a résztvevőktől, hogy milyen programokra látogatnának el a BorEgyetem rendezésében.

Fotó: Kadarka.net

Módos Ernő borász (a fenti képen balra), az est házigazdája a bevezető évjárat értékelő kóstolón arról szólt, hogy melyek voltak azok a meghatározó időjárási körülmények, amik az idei szőlőtermés minőségének és mennyiségének kialakulásában fontos szerepet játszottak.

Elmondta, a minőségi termés kialakulása szempontjából rendkívül lényeges a vegetációs, vagyis azon időszak hossza, amikor a szőlő fejlődni tud. Mint tudatta, az idén ebből a szempontból elkényeztette a bortermelőket a természet, ugyanis hosszú volt a vegetációs időszak. A rügyfakadás már korán megindult, majd a hajtások is szépen, intenzíven növekedtek. A virágzási időszakban, a terméskötődés időszakában, mely a szőlőtermesztés szempontjából az egyik legkényesebb időszak, az időjárás szinte optimális volt – fogalmazott Módos Ernő. Hozzáfűzte, ettől kezdve még igen hosszú időszak állt rendelkezésre, hogy a gyümölcs kifejlődjön, érlelődjön és megfelelő érési állapot alakuljon ki.

Az augusztusi forróság azonban nem tett jót a növénynek, főleg bizonyos fajták esetében. A szőlő ugyanis nem szereti, ha 24 fok felett alakul a napi átlaghőmérséklet. Ez az időszak ebből a szempontból nem hiányzott és bár nagy kárt nem okozott, elsősorban a savak, a borstruktúra kialakulásában már szerepet játszott. Azonban szerencsére szeptemberben megjött a lehűlés és a csapadék, ami egy kicsit kompenzálta a korábbi forróságot és szép érési szakaszba lépett a szőlő, megduzzadtak a szőlőszemek.

Módos Ernő az idei termés mennyiségével kapcsolatosan úgy fogalmazott, jó termésről beszélhetünk. A borász szerint az átlagot valamivel meghaladó termés várható. A minőségről kijelentette: egyértelmű, hogy kiváló. Tovább részletezve elmondta, az idei az elmúlt 5-6 év legjobb évjárata lehet. Felidézte, az utolsó igazán jó évjárat a 2012-es volt, előtte pedig a 2009-es, a 2007-es és a 2003-as évjárat volt kiemelkedő.

Fotó: Kadarka.net

Módos Ernő úgy véli, ha továbbra is így fejlődnek a borok, akkor egyes fajták esetében még az igazán kiemelkedő 2009-es évjáratét is megközelítheti a 2017-es évjárat minősége.

A rendezvényen öt fehér-, közte egy gyöngyöző-, illetve hét vörösbort, vagyis összesen tizenhárom bort kóstolhatott meg a hallgatóság. A megkérdezett résztvevők mindegyike szinte az összes bor kapcsán nagy tetszését fejezte ki. Az előadáson több bortermelő, borász is jelen volt, akik saját maguk mutatták be borukat.

Horváth Béla a rendezvény végén arról kérdezte a hallgatókat, hogy ellátogatnának-e egy szekszárdi bikavéreket felvonultató előadásra. A feltartott kezek  magas arányát elnézve kijelentette, a rendezvényt december 13-án szerdán megtartják, mégpedig az aulában. Heimann Zoltán, a Szekszárd Borvidék Nkft. elnöke ezzel kapcsolatban megosztotta, többségében szekszárdi palackos bikavérek kerülnek majd terítékre. Ugyancsak elmondta, az előadáson a bikavérek stílusának kérdéskörével, a bikavérrel kapcsolatos jövőképpel, az egységesség szerepével fognak foglalkozni.

Kapcsolódó írás:
A legjobb évjáratok egyike lehet a 2017-es Szekszárdon

Kóstolt borok és borászatok

Decsi Zöld Szagos – Fritz Pince
Olaszrizling – Vesztergombi Pince
Sauvignon Blanc – Bodri Pince
Irsai Olivér – Mészáros Pince
Gyöngyöző bor  – Eszterbauer Pince
Rose Cuvée  – Dúzsi Pince
Oportó – Riebling Pince
Kadarka – Módos Pince
Zweigelt – Németh Janó Pince
Kékfrankos – Hencsik Pince
Merlot – Halmai Csaba Pince
Kékfrankos – Heimann Családi Birtok

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close