full screen background image
Keresés
2022 január 21 - péntek
  • :
  • :

Sokszínű tudást szerezhetnek a katasztrófavédelemnél

Sokszínű tudást szerezhetnek a katasztrófavédelemnél

2016.10.27. Tizenhét – közösségi szolgálatát töltő – diák részesült elméleti oktatásban a katasztrófavédelem tevékenységi köréről, feladatrendszeréről, valamint a káreseteknél történő tűzoltói beavatkozások alkalmával használt védőeszközökről hétfőn, a szekszárdi tűzoltólaktanyában.

Idén január elsejétől lépett életbe a rendelkezés, miszerint az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele a „közösségi szolgálatban” eltöltött 50 óra. A kirendeltség és a tűzoltó-parancsnokság tizenhárom iskolával kötött együttműködési megállapodást. Ennek eredményeként a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen 2016-ban 470 diák összesen mintegy 1120 órát töltött el közösségi szolgálatban.

Azok a diákok, akik úgy döntenek, hogy a katasztrófavédelemnél szeretnék eltölteni kötelező óraszámaikat, vagy annak egy részét, a felkészítés során átfogó képet kapnak a katasztrófavédelemről, szervezeti felépítéséről, tevékenységéről, szakmai tagozódásáról. A polgári védelem szakterületén belül elméleti és gyakorlati szinten is megismerkedhetnek a védőeszközökkel, gyakorlatokon vehetnek részt, megismerhetik saját településük kockázati tényezőit és elemezhetik is azokat.

A tűzoltó ismeretek keretében gyakorlati foglalkozásokon ismerkedhetnek meg a tűzoltók szakfelszereléseivel, védőeszközeivel, a tűzoltószerekkel, technikai felszereléseikkel, illetve megbeszélhetik esetleges saját tapasztalataikat, miközben tanulnak is abból.

A közösségi szolgálat során nem csak a problémamegoldás területén fejlődnek a diákok, hanem észrevétlenül tanulnak az együttműködésről, a konfliktuskezelésről, az empátiáról, a kreatív gondolkodásról, a projekttervezésről, a döntéshozásról és a felelősségvállalásról is. E közben pedig saját és mások iránti felelősségérzetük is jelentős változáson megy keresztül. Ezek az újonnan megszerzett kompetenciák a későbbi munkakeresés során a fiatalok haszára válhatnak.

A foglalkozást Czinczár Krisztián alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője tartotta.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close