full screen background image
Keresés
2021 június 9 - szerda
  • :
  • :

Sommelierek versenyeztek Szekszárdon – képgalériával

Sommelierek versenyeztek Szekszárdon – képgalériával

2018.02.26. Szombaton tartották meg a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjét a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. A versenyen, melyen egy szekszárdi sommelier is megmérette magát, az érdeklődők élőben tekinthették meg, miként kell szakszerűen borokat ételhez ajánlani, kínálni.

A rendezvényt megnyitó Ács Rezső polgármester óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjét Szekszárdon, a szőlő és a bor nemzetközi városában rendezi meg a Magyar Sommelier Szövetség. Hozzátette, a szekszárdi az ország egyik legdinamikusabban fejlődő borvidéke, a szekszárdi borok minőségét pedig a borvidék borászatainak nemzetközi versenyeken elért eredményei is bizonyítják.

Mint fogalmazott, a borok értékesítése, a marketing szempontjából is fontos, hogy jól képzett szakemberek mutassák be a bor és a gasztronómia egymásra gyakorolt, erősítő hatását. Mint azt a polgármester mondta, lényeges, hogy tudjuk, hogy a különféle borok és ételek hogyan kapcsolódnak össze és ehhez kiváló szakemberek kellenek.

Ács Rezső nyitotta meg a rendezvényt. Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap

Ács Rezső emellett arról is szólt, hogy a verseny hatására talán többen gondolkodnak el azon, hogy sommeliernek tanuljanak, és ha így lesz, akkor tovább erősödik a kulturált borfogyasztást preferálók köre.

Schneider Miklós, a Magyar Sommelier Szövetség korelnöke úgy fogalmazott, hogy a sommelier hivatás – mely ma még távol áll a közgondolkodástól – teljességet és sok tanulást kíván mindenkitől, aki részese akar lenni.

A verseny nehézségeit a jellegzetes szekszárdi fajtán, a kadarkán keresztül bemutatva elmondta, a kadarkában – melyet nem könnyű termeszteni – benne van a nehézség, a rafinéria, a fűszeresség, ám annak, aki nem ismeri, nem könnyű eladni, mert nem egy megszokott „nagy bordói házasítás”. Hozzátette, itt jön képbe a sommelier, aki ellátogat Szekszárdra, végigkóstol harminchat kadarkát, majd kiválasztja azok felét, aztán pedig annak a felét és azon kezd el gondolkodni, hogy azt nemcsak a halászléhez, paprikás ételekhez, hanem sok más ételhez lehet ajánlani.

Mint fogalmazott, ehhez kell a szakember, aki ránéz a vendégre, tudja, hogy mit ajánlhat neki és nem rábeszéli, hanem közösen élve vele eléri azt, hogy az megkóstolja a kadarkát, a vendég pedig visszaigazolja, hogy jó választás volt az adott bor. Ez a szakma – mondta Schneider Miklós.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap

Hangsúlyozta, akik először vesznek részt rajta, azok számára nagyon nehéz a verseny, hiszen számukra teljesen ismeretlenek a feladatok. A versenyzőknek saját magukat is le kell győzniük, hogy másodszor, vagy éppen harmadszor is jelentkezzenek a megmérettetésre és jobb szakemberekké váljanak – mondta zárásként a szövetség korelnöke.

A Magyar Sommelier Bajnokság olyan rangos verseny, mely nagyban növelheti a résztvevők szakmai elismertségét.

Az elődöntő első, nyilvánosság elől elzárt részében a versenyzők írásbeli tesztet töltöttek ki, majd ez után következett gyakorlati feladat, ami már a nyilvánosság előtt, bárki számára megtekinthetően zajlott a kulturális központ rendezvénytermében. A verseny során a sommelier-ek az ötfős zsűri egy asztalnál helyet foglaló két tagjának kínálták a borokat, míg a zsűri másik három tagja egy külön asztalnál figyelte az indulók minden rezdülését.

A szakmai zsűrit Kovács József, Kozma Kálmán, Mészáros Péter, Varga Norbert és Virág Csaba alkotta, a zsűri elnöke Fabók Mihály volt.

A tíz versenyzőnek elsőként bort kellett dekantálnia, majd felkínálnia, kitöltenie, közben pedig szakszerűen kellett beszélniük az adott borról. Ezt követően az indulóknak egy fehér, illetve egy vörösbort kellett egy-egy ételhez párosítaniuk, végül a két bort kellett bemutatniuk.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap

Mészáros Péter borász, a verseny zsűrijének szekszárdi tagja értékelésében elmondta, a versenyzők felkészültek voltak, illetve, hogy a megmérettetés magas szakmai színvonalon zajlott. A zsűri tagja kiemelte, az egyetlen szekszárdi induló, Kovács Péter – aki elsőként vett részt ilyen versenyen – nagyon ügyesen oldotta meg a gyakorlati feladatokat. Kérdésünkre elmondta, a versenyen három másik szekszárdi is indult volna, de közülük ketten visszaléptek,  míg a harmadik induló betegség miatt mondta le a részvételt.

Ugyancsak tudatta, a tíz versenyző közül három kerül be a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjébe, melyet március 4-én  Budapesten, a  Gerbeaud Ház Átrium termében rendeznek meg. Az, hogy a szekszárdi elődöntő után melyik három versenyző vehet részt a döntőben, szintén a március 4-én derül ki. Mészáros Péter kiemelte, köszönet illeti az önkormányzatot, mely anyagilag is támogatta a rendezvény megtartását, a Kávé Házát, mely ingyen kínálta kávéit a vendégek részére, a Brill Pálinkaházat, a Törley Pezsgőpincészetet, melyek pezsgői, illetve pálinkái szintén szabadon kóstolhatók voltak, valamint a kulturális központot a remek szervezésért és természetesen a megjelent tizenegy borászatot, melyek boraikkal kínálták a résztvevőket.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap

A rendezvényen a Bodri Pincészet, Dúzsi Tamás Pincéje, az Eszterbauer Borház, a Heimann Családi Birtok, a Mészáros Borház, a Sárosdi Pincészet, a Schieber Pincészet, a Sebestyén Pince, valamint a Takler Pince, illetve a Vesztergombi Pince és a Vida Családi Borbirtok borait lehetett megkóstolni.

Fotó: Kiss Albert – Szekszárdi Vasárnap
Read previous post:
Close