full screen background image
Keresés
2021 november 28 - vasárnap
  • :
  • :

Speciális Művészeti Fesztivált tartanak közel hétszáz fellépővel Szekszárdon

Speciális Művészeti Fesztivált tartanak közel hétszáz fellépővel Szekszárdon

2019.06.22. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2019. július 1. és 5. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXXII. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Szekszárdon.

1987-ben Egerben került megszervezésre az első ilyen kulturális fesztivál, akkor még népdal- és néptánctalálkozóként, majd idővel több művészeti ággal bővülve összművészeti fesztivállá szélesedett, és évente más-más városban, 1998-ban és 2003-ban Szekszárdon került megrendezésre.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munka és kulturális tevékenység bemutatása. Ezen túlmenően azonban két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell, hogy feleljen a fesztivál, mint a kultúraközvetítés, azaz a sérült művészek sajátos látásmódjának közvetítése, hasonlóképpen számukra kulturális javak közvetítése, valamint az egyes műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése.

Az összművészeti fesztiválon 46 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület, és egy európai partnerszervezet, közel 700 résztvevővel képviselteti magát. A fesztivál fő vonulatát – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik.

E bemutatók színhelye a Babits Mihály Kulturális Központ lesz naponta 9.30-16.30 óra között. Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Prométheusz parkban felállított színpadon is bemutatkozhatnak.

Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként koncerteken szórakozhatnak a résztvevők. Fellép többek között az ajkai Hangadók, a regölyi Színborák, és a tordasi Szivárvány Együttes, valamint a Bohemian Betyars és az Intim Torna Illegál.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kapnak az MSMME kiállításai – a korábbi fesztiválok fellépőiről készült SZínpadkÉPEK portréfotó kiállítás, a sérült alkotók munkából álló festménykiállítás – valamint a Speciális Mozi filmvetítései.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló Speciális Művészeti Fesztivál programsorozata a befogadó város, Szekszárd kulturális életének megkerülhetetlen eseménye kíván lenni, mely Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Nemzeti Kulturális Alap,
támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület és a Szociális Központ Szekszárd Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye közös szervezésében valósul meg.
Read previous post:
Close