full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

„Stílusos, fajtajelleges szekszárdi borokat kell készíteni”

„Stílusos, fajtajelleges szekszárdi borokat kell készíteni”

2019.04.11. Különleges, kihelyezett borkóstolós előadáson vehettek részt a Szekszárdi Boregyetem vendégei szerda este az impozáns Takler Kúriában.

A mintegy ötven főből álló „hallgatóságot”, melynek tagjait transzferjárat szállította a Kúriához, a házigazda Takler Ferenc borász, Takler András, valamint Gál József birtokigazgató fogadta. A szívélyes vendéglátás részeként a házigazdák nem csak személyesen meséltek a kóstolósoron található borokról, de a a boltívekkel tagolt pincében is körbevezették a vendégeket, akik a Takler családnak köszönhetően a meghirdetett nyolc tételből álló borsor helyett összesen tizenegy tételt ízlelhettek meg.

Heimann Zoltán borász, a Boregyetem-sorozat egyik „házigazdája” emlékeztetett, ez a második olyan alkalom, amikor a rendezvényt egy pincészetnél tartják meg. Takler Ferenc köszöntőjében üdvözölte a kezdeményezést. Mint mondta, a vendégek így még háziasabb és barátságosabb légkörben tölthetik el a borkóstolót.

A kóstolt tételek kapcsán magukon a borokon kívül többek között szóba került a vendéglátás, a dűlők elhelyezkedésének és a különféle talajtípusok szerepe, a szüret időpontjának és a hordók megválasztásának, valamint a felismerhető szekszárdi stílus kialakításának fontossága, de az évjáratok közötti eltérésről is szó esett.

Takler András arról szólt, hogy rendkívül fontos, hogy Szekszárd ne csak a borok minősége tekintetében, de a vendéglátás terén is az élen járjon. Megjegyezte, a közeli Villányban is jól működő, minőségi szolgáltatásokkal várják a borkedvelő közönséget. Hozzátette, a néhány éve megépült Takler Kúria fontos előrelépés volt a területen. Megosztotta, a Kúriát egyre többen keresik fel külföldről is, ami jól mutatja, hogy az eltelt időben pozitívan változott a borvidék megítélése.

Fotó: Kadarka.net

A szőlőfajták, illetve az azokból készülő borok kapcsán Takler Ferenc tudatta, a kadarka a borászat szíve csücske, ám a pincészetnél a kékfrankos a legfontosabb fajta, melyet a teljes 82 hektáros terület közel negyedén, vagyis mintegy 22 hektáron termesztenek. A borász ezt a fajtát a borvidék kitörési pontjának nevezte.

Szavai szerint a kékfrankost nem lehet a cabernet fajtákhoz hasonlítani. A fogyasztói szokások egyébként is megváltoztak, a magas tannintartalmú, erős hordóhasználattal készült borok fogyasztása már nyugaton sem divat. Mint fogalmazott, a kékfrankost elegancia, szép savak és csodálatos szerkezet jellemzi és értékét éppen ezek a tulajdonságok adják. A magas tannintartalommal, nagy testtel szemben ezt kell „keresni” a fajtában – mondta Takler Ferenc.

Takler András kiemelte, a pincészet 2016-os Szenta-hegyi kékfrankos bora már két külföldi michelin csillagos étteremben is megtalálható. Erre pedig más jellegzetes helyi fajtának – leszámítva talán a bikavért – egyelőre nincs esélye.

Fotó: Kadarka.net

Akár a fajtaválaszték szűkítése árán is, de olyan stílusos, fajtajelleges borokat kell készíteni, melyekről egyértelműen fel lehet ismerni, hogy azok a Szekszárdi borvidékről valók – vélekedett Takler András. Hozzátette, stílusban sokfélék a szekszárdi borok, a helyi borászok előtt pedig az a nagy feladat áll, hogy kidolgozzák azt a stílust, melyről egyértelműen azonosítható a borvidék, melyet az egységesség és az összefogás vihet előre.

Nem készülhet minden évben csúcsbor

Takler András arról is őszintén beszélt, hogy a borászatok között presztízsverseny zajlik a fogyasztók pedig várják a magas minőségű borokat, mégsem lehet minden évben csúcsbort készíteni. Egyszerűen nem lehet megtenni a fogyasztókkal, hogy az évjárat gyengesége miatt alább adnak az adott csúcsbortól megszokott minőségből. Mint megosztotta, éppen ezért a 2010-es, a 2011-es és a 2012-es kiváló évjáratok után a jóval gyengébb 2013-as, 2014-es és 2015-ös évjáratból nem készült csúcsbor a pincészetnél, még ha annak borászatra gyakorolt gazdasági vonzatai kedvezőtlenek is. Hozzátette, szerencsére ezen az időszakon is túljutott a pincészet, az elmúlt három évjárat pedig ismét szép volt.

Borsor

Flört fehér 2018
Pinot noir rose 2018
Merlot 2017
Bikavér 2016
Szenta-hegyi kékfrankos 2016
Szenta-hegyi kékfrankos 2018
Szenta-hegyi cabernet franc 2016
Szenta-hegyi cabernet franc 2018
Syrah prémium
Regnum cuvée

A vezetőképen: Takler Ferenc (b), Takler András és Gál József. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close