full screen background image
Keresés
2021 október 19 - kedd
  • :
  • :

Súlyos helyzetben a szekszárdi szálláshelyadók

Súlyos helyzetben a szekszárdi szálláshelyadók

2020.03.20. Súlyos helyzetet teremtett a szálláshelyadók számára  a koronavírus-járvány. A foglalások visszamondása miatt a megkérdezett három szálláshelyből kettő ideiglenesen bezárt Szekszárdon.

A Hotel Merops Mészáros ideiglenes bezárásáról hétfő este döntöttek – tudtuk meg Mészáros Zsanettől. A 32 szobás négycsillagos szálloda vezetője elmondta, már a bezárást megelőző két hétben is kevés vendégük volt, az utolsó héten pedig egyetlen kivétellel minden márciusra szóló foglalást töröltek, vagy későbbi időpontra tettettek át. Hozzátette, van olyan foglalás, melyet szeptemberre rakattak át. Ugyancsak elmondta, a bezárásra az is indok volt, hogy a szálloda vendégköre jelentős részben külföldiekből áll, hazánk határait pedig lezárták előttük. A szálloda étterme szintén nem fogad vendégeket.

Mészáros Zsanett arról is szólt, hogy nehéz időszak előtt állnak, a várható veszteség hatalmas. Kijelentette, nem gondolkodnak elbocsátásokban, minden munkatársuk munkájára tovább számítanak.

A Hotel Zodiaco csütörtöktől bizonytalan ideig szintén bezárt. A 25 szobás háromcsillagos szállodában május közepéig szinte minden foglalást visszamondtak – tájékoztatott Bóvári Zsolt szállodavezető. Hozzátette, az olasz tulajdonban álló szállodában mintegy két hete kezdték visszamondani a foglalásokat, amikor Olaszországban komolyabbra fordult a helyzet. Vendégkörük mintegy fele olyan külföldiekből áll, akiknek munkájuk a Szekszárdon működő autóipari beszállító cégekhez köthető. Hozzátette, a városi programok lemondása, elhalasztása is tetézte a helyzetet.

Mint részletezte, vendégeik egy másik jó része a különféle borhoz köthető események, programok kapcsán látogat Szekszárdra, ám ezek közül a programok közül is sokat visszamondtak, elhalasztanak. Hozzátette, az egyik ilyen esemény, mely kapcsán sok szállóvendég szokott érkezni, a Borvidék Félmaraton, amit minden évben májusban tartanak meg, és amit az idén októberre halasztottak el.

Bóvári Zsolt azt is megosztotta, hogy a 25 szobás szállodában tavaly tizenegy szobát teljesen felújítottak, ennek pedig jelentős volt a költségvonzata. Hozzátette, ez a befektetett pénz most „beragadt”.

A Hotel Zodiac szállodavezetője szintén azt mondta, hogy nem szeretnék elbocsátani munkavállalóikat. Kiemelte, véleménye szerint szükség lenne valamiféle átmeneti kedvezményre, például nagy segítség lenne, ha későbbre – a helyzet normalizálódása utánra – lehetne csúsztatni az ingatlanadó befizetését. Hozzáfűzte, arra számít, ha a helyzet változik, fellendül a belföldi turizmus, hiszen – várakozásai szerint – az emberek az otthonlét után nagyobb valószínűséggel mozdulnak majd ki.

A Takler Kúriánál szintén hasonló tapasztalatokról számoltak be. Mint azt Takler András ügyvezető igazgató elmondta, a 22 szobás szálláshelyen tömegesen mondják vissza a foglalásokat. A következő 2-3 hétre szóló foglalásokat szinte százszázalékban lemondták. A foglalások visszamondása a múlt héten kezdődött. Hozzátette, külföldi vendégeket már egy hete nem fogadnak, vagyis már a határzár bevezetését megelőzően sem fogadtak külföldi vendégeket. Azt is megosztotta, hogy a nagy céges rendezvényeket mind törölték, de nem csak a 100 fő feletti rendezvényeket, a 100 fő alatti rendezvényeket, az esküvőket is törölték.

Arról is szólt, hogy nehéz jó munkaerőt találni, nekik pedig sikerült egy jó csapatot összehozniuk és szeretnék megtartani munkatársaikat. Hozzátette, a hónap végéig szabadságolásokkal szeretnék megoldani a helyzetet.

Takler András azt is elmondta, hogy bíznak abban, hogy kormány kedvezményeket ad az iparágnak, segítve ezzel a túlélést. Hozzátette, ugyancsak nagy segítség volna, ha későbbre halasztanák a helyi iparűzési adó befizetésének határidejét.

A borértékesítések is csökkenőben

A családi vállalkozás bevételei a szálláshelyek kiadásából, a rendezvényekből és a vendéglátásból, illetve a borértékesítésből származnak – mondta el az ügyvezető igazgató. Hozzátette, azért is vannak nehéz helyzetben, mert már látható, hogy koronavírus-járvány kapcsán a borértékesítések volumene is csökkenő tendenciát mutat. Boraik egy részét éttermekben értékesítik, melyek nyitvatartási ideje korlátozott. Hozzátette, ez nem csak őket érinti, de sok más borászatot. Van olyan borászat, mely borainak nagy részét, vagy szinte egészét éttermekben értékesítik. Mint mondta, a Takler Pince azért van valamivel könnyebb helyzetben utóbbiaknál, mert a nagyáruházak polcain is megtalálhatók boraik.

Zárszóként azt mondta, abban bíznak, hogy a kulturált borfogyasztás nem csökken nullára.

Kedvezményeket ad a kormány a súlyos gondokkal küzdő szektoroknak

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette Hogy a már súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így többek között a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Június 30-ig pedig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik.

Döntöttek továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – jelezte.

* A kép illusztráció
Read previous post:
Close