full screen background image
Keresés
2021 május 13 - csütörtök
  • :
  • :

Szabadtéri ünnepi szentmisét tartottak Szekszárdon

Szabadtéri ünnepi szentmisét tartottak Szekszárdon

2020.06.27. Szabadtéri ünnepi szentmisét tartottak pénteken a Szent János és Pál-kápolna melletti Dr. Szentgáli Gyula utcában.

A Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület és a Szekszárdi kórházlelkészségi önkéntesek szervezésében megtartott szentmisén, melyet Petkó Tamás római katolikus plébános celebrált, Szekszárd szülöttje, Bíró László tábori püspök gyógyulásáért és mindazokért imádkoztak, akik a beteg emberek érdekében cselekszenek. A misén – melyen hagyományosan Szent Lászlóról, a város védőszentjéről is megemlékeznek – összegyűlt adományokat az alsóvárosi temetőben található szürke nénék sírjának felújítására fordítják.

Petkó Tamás beszédében elsőként arról szólt, fontos, hogy Szent László művét megismerjük. Prohászka Ottokár katolikus pap írásából idézve arról beszélt, hogy Szent István a nép apostola volt, ám halála után a pogányság ismét erőre kapott, elkezdett terjedni a keresztényellenesség. Szent László pedig újból megerősítette a hazánkban megrendült kereszténységet. Mint Prohászkát idézve a plébános mondta: Szent László nem tanít, ő nem apostol, de ő küzd, harcol, s’ győz a kereszténységért.

Kiemelte, nekünk is ezt kell tennünk, küzdenünk kell a kereszténységért. Mint fogalmazott, ehhez elsősorban önmagunkat kell legyőznünk. Isten ma nem azt várja el, hogy mártírhalált halljunk érte. Az életünkkel kell megmutatnunk, hogy hiszünk Krisztusban – fogalmazott Petkó Tamás.

A szentmisén Borbás Sándor a Pécsi Egyházmegye kispapja a kápolna névadó szentjeiről Szent Jánosról és Szent Pálról szólt, a római testvérpárról, akik Julianus Apostata római császár idejében együtt haltak vértanúhalált.

Miként a tavalyi szabadtéri szentmise alkalmával, a most megtartott mise részeként is telefonon keresztül, kihangosítva hallhatták a hívek Bíró László gondolatait. Ahogy a püspök fogalmazott, a német bevándorlók által épített Szent János és Pál-kápolna a szekszárdiak közös öröksége, melyet meg kell őrizni. Érték az a fajta gondolkodásmód, melyet a kápolna, a kápolnában található, szenteket ábrázoló kép képvisel. Hozzátette, reménykedik benne, hogy a kápolna megújulhat.

Bíró László üdvözölte, hogy a misén a szervező alsóvárosiak mellett a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör, illetve a Szekszárdi „Fősővárosi” Kör tagjai is részt vettek, ekként pedig az egész város képviselte magát.

Tartsunk össze saját értékeink mentén – szólította fel a híveket. Hozzátette, Európa is csak a saját értékei mentén tud újraszerveződni. Szent László Közép-európai szent volt, Közép-Európa országai pedig közösen próbálnak keresztények maradni – fogalmazott. A püspök figyelmeztetett, ideológiák jönnek-mennek, de Krisztus marad.

A betegségéből lábadozó Bíró László – akit névnapja alkalmából is köszöntöttek – megköszönte a híveknek az érte mondott imádságokat és elmondta, javul az állapota.

A misét követően Villányi Ildikó, a Rendelőintézet vezetője a szürke nénékről szólt. Megosztotta, az irgalmas nővérek 1854-ben érkeztek Szekszárdra Grazból. Hozzátette, mivel akkortájt a városban csak egyetlen nővér volt, a négy nővér érkezésének örömére az összes szekszárdi harangot megkongatták.

A kékesszürke ruhájukról elnevezett Szent Vince rendi nővérek missziója az ápolás, a kisgyermekek gondozása és tanítása volt. Villányi Ildikó azzal zárta, hogy tisztelik a nővérek munkáját, a tőlük kapott örökséget, ezrét szeretnék az alsóvárosban található sírt méltó módon helyreállítani.

A szentmisén a fent említettek mellett részt vett Dohány Zoltán, a Pécsi Egyházmegye kórházlelkésze, Serbán Bálint zombai plébános, valamint a kórház képviseletében Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató, valamint a város képviseletében Gyurkovics János alpolgármester.

Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close