full screen background image
Keresés
2022 január 18 - kedd
  • :
  • :

„Szakácskönyv a túlélésért” – rendhagyó előadás a 20. század történelméről

„Szakácskönyv a túlélésért” – rendhagyó előadás a 20. század történelméről

2016.10.18. A 20. század viharos történelmébe nyerhettek betekintést a Gólem Színház által bemutatott, „Szakácskönyv a túlélésért” című darab által a nézők kedden a Mészáros Borházban és a Garay János Gimnáziumban.

A Magyar Vállalkozói Szalon rendezvényeként a Mészáros Borházban este hat órától bemutatott, „Szakácskönyv a túlélésért” egy olyan asszony története, aki át- és túlélte a 20. századot. Utóbbi volt az igazán nehéz feladat, ugyanis a történet főszereplője egy zsidó származású asszony. A valós élettörténet alapján írt mű főszereplője, Hédi néni a lichtenwörthi koncentrációs táborban tanult meg főzni elméletben, 28 kilósan.

A Czingel Szilvia által írt és a Centrópa Alapítvány által kiadott életinterjú és receptgyűjtemény, a „Szakácskönyv a túlélésért” című könyv szolgál a színdarab alapjául, amit – további túlélők és rokonaik visszaemlékezéseiből – az előadás rendezője, Borgula András és dramaturgja, Németh Virág írt színpadra.

A nézők az előadásból többek között megtudhatták, hogyan múlatja az ember az idejét egy fogolytáborban, miközben éhezik, vagy azt, hogy milyen ételek voltak a leginkább jellemzők a magyar kommunista évekre. A Gólem Színház előadása a XX. század magyar történelmét recepteken keresztül mutatjuk be.

A nézőközönség is megkóstolhatta Hédi süteményeit. Fotó: Kadarka.net

Hédike/Hédi/Hédi néni konyhája eleinte játékokból, a táborban töltött hónapokban képzeletbeli eszközökből és alapanyagokból, az azt követő években ételjegyekből, majd a Magyar Szocialista Népköztársaság termékeiből, végül ’89 után igazi magyar hozzávalókból állt. Hédi a darabban „vacsorára látja vendégül” a közönséget, akik a nagy családi asztal mellett hallgatják-nézik-eszik végig az elmúlt évszázadot.

A darab rövidített változatát kedd délelőtt a Garay János Gimnáziumban is bemutatták. Három, 11. évfolyamos osztály összesen hatvan diákja nyerhetett betekintést Hédi néni nappalijába, és a 20. század történelmébe, rájuk vonatkoztatva. A rendhagyó történelemórát egy-egy instruktor segítségével tették érthetőbbé az iskolások számára. A Gólem Színház egyébként összesen ezer diák elé viszi el a darabot. A közelmúltban Bonyhádon is láthatták az előadást, melyet Budapesten és Agárdon is bemutatnak.

„Szakácskönyv a túlélésért”

Játsszák: Hay Anna, Nagy Mari, Radnay Csilla
Írók: Németh Virág, Borgula András
Dramaturg: Németh Virág
Díszlet: Borgula András
Jelmez: Gyarmati Dóra
Műszaki vezető: Fábián Gábor Zoltán
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
Rendezőasszisztens: Kern Dóra
Rendező: Borgula András

A képek a Mészáros Borházban készültek. Fotó: Kadarka.net