full screen background image
Keresés
2022 január 17 - hétfő
  • :
  • :

Szakértő: veszélyes lehet a fertőtlenítő szerek borászatban való gyártása

Szakértő: veszélyes lehet a fertőtlenítő szerek borászatban való gyártása

2020.04.02. Megfelelő előkészületek híján veszélyes az alkoholos kézfertőtlenítő szerek borászatban való gyártása – hívta fel a figyelmet Ács Rezső.

Szekszárd polgármestere emlékeztetett az Éljen Szekszárd (ÉSZ) nemrég bejelentette, hogy fertőtlenítőszer gyártásába kezdenek. Mint azt a polgármester elmondta, nem derült ki, hogy honnan származik az a 25 ezer liter tiszta szesz, melyből a fertőtlenítőszer készülne egy az Epreskert utcában lévő borászatban, melynek szomszédságában önkormányzati cégek találhatók. Hangsúlyozta, az alkoholos kézfertőtlenítő vegyipari termék, melyre a gyártás és a forgalomba való hozatal tekintetében is nagyon szigorú előírások, engedélyeztetési eljárások vonatkoznak.

Mint arról tájékoztatott, egy névtelenséget kérő igazságügyi szakértő levélben hívta fel a figyelmét az alkoholos kézfertőtlenítő szerek borászatban való gyártásával járó veszélyekre.

A szakértő leveléből idézve Ács Rezső elmondta, az alkohol robbanásveszélyes anyagnak minősül, ezért annak tárolása, továbbítása, palackozása robbanásveszélyes tevékenységnek számít, így az erre vonatkozó robbanásvédelmi előírásokat mindig be kell tartani a balesetek elkerülése érdekében. Mivel a bor nem robbanásveszélyes termék, ezért egy borászatban lévő palackozótechnológia nincs felkészítve ilyen anyag feldolgozására. Egy borászati szivattyú potenciális gyújtóforrásnak számít és robbanást idézhet elő. Amennyiben az adott borászatban korábban nem foglalkoztak az ide vonatkozó előírásoknak megfelelő védelem kiépítéséről, úgy azt a gyártás előtt meg kell tenni, elkerülendő a személyi sérüléseket.

Ács Rezső szerint az alkoholos kézfertőtlenítő borászatban való gyártása kapcsán sok kérdés merült fel, melyekre egyelőre nem kaptak választ. Hangsúlyozta, az alkoholos termékek gyártása, forgalmazása a szigorú jövedéki törvény hatálya alá esik. Annak tekintetében, hogy az alapanyagul szolgáló alkohol ismeretlen forrásból származik, akár az orgazdaság gyanúja is felmerülhet.

Mint mondta, a döntések meghozatalánál, az intézkedések folyamán mindig nagyon figyelnek a törvényességre, ezért továbbra is csak biztos forrásból származó kézfertőtlenítő szereket kívánnak beszerezni.

Bomba Gábor Facebook-on jelentette be, hogy fertőtlenítőszer gyártása indulhat Szekszárdon. Az ÉSZ frakcióvezetőjének ide vonatkozó közleményét az alábbiakban változatlan formában közöljük.

Saját fertőtlenítőszer gyártásba kezdünk Szekszárdon

Egy cég jelentkezett nálam hétfőn, hogy felajánl 1 tartálykocsi (25.000 liter) tiszta szeszt fertőtlenítőszer előállítására. Ebből patikus felügyeletével a WHO ajánlásának megfelelő fertőtlenítőszer gyártásának megszervezését kezdtük meg. Ebből kb. 30.000 liter fertőtlenítőszert lehet készíteni, a további hozzávalók elérhetők és olcsók, a legdrágább eleme a tiszta szesz.

A bekeverés egy borászatban a bor készítéséhez használt acéltartályban történik gyógyszerész felügyelete mellett. A palackozást is meg lehet oldani itt (1 literes műanyag palackokba), a címkézést és a szétosztást pedig önkéntesek és önkormányzati dolgozók végeznék. Ezzel megoldódhat az állandó kézfertőtlenítőszer hiány.

* A kép illusztráció