full screen background image
Keresés
2021 január 12 - kedd
  • :
  • :

Havi 80 ezret is kaphat egy szakmunkástanuló Szekszárdon

Havi 80 ezret is kaphat egy szakmunkástanuló Szekszárdon

2016.11.15. A tanulóévek alatt is szép jövedelemhez, elhelyezkedésük után pedig biztos megélhetést jelentő álláshoz juthatnak a szakképzésben résztvevő diákok Szekszárdon.

Többek között a fentiekre hívja fel a figyelmet a 7. és 8. osztályos diákok, illetve szüleik részére az önkormányzat által életre hívott fórumsorozat. A hat alkalomból álló sorozat negyedik állomásaként hétfő délután a Baka István Általános Iskolában tartottak fórumot, melyen szép számú szülő jelent meg.

Szekszárd a Modern Városok programban a megyeszékhelyek közül egyedüliként tűzte ki célul a szakképzés fejlesztését. Az önkormányzata az állami támogatással megvalósuló programban vállalta, hogy Szekszárdon öt év alatt ötszáz embert képeznek ki hiányszakmákban – emlékeztetett Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a Baka István Általános Iskolában megtartott fórum előtti sajtótájékoztatón. Mint azt hozzátette, a fórumsorozat ezen célkitűzések elérését szolgálja.

A Szekszárdi Szakképzési Centrum közreműködésével és a helyi cégek bevonásával zajló fórumokon a pályaválasztás előtt álló diákok szülei azokat az információkat kaphatják meg, melyek birtokában jó döntést hozhatnak. A szülők a rendezvényeken részletes tájékoztatást hallhatnak a szakképzési rendszerről és az oktatott szakmák kínálatáról. A tájékoztató előadásokkal elsősorban azokra a szakmákra szeretnék ráirányítani a figyelmet, melyekre már most is szükség van, a közeljövőben pedig várhatóan még nagyobb szükség lesz a városban – tájékoztatott a polgármester.

Többségében szülők és néhány diák vett részt a Baka István iskolában megtartott fórumon. Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső kiemelte, ösztöndíjrendszerrel is segítik majd a diákok tanulmányait. Így a tanulók nemcsak az államtól és a szakképzésben résztvevő cégektől, de – a Modern Városok program által e célra biztosított forrásoknak köszönhetően – az önkormányzattól is ösztöndíjhoz juthatnak. Ezek együttesének köszönhetően már a tanulóévek alatt is „komoly jövedelmet” szerezhetnek a diákok – hangsúlyozta a polgármester.

A helyben működő vállalkozások bevonásával megvalósuló programnak köszönhetően a tanulók olyan szakmát szerezhetnek, mellyel a végzést követően akár rögtön munkába is állhatnak Szekszárdon. A cégek pedig hozzájuthatnak a számukra szükséges szakképzett munkaerőhöz – részletezte a városvezető. A fiatalok hosszú távon való helyben tartását – a fentieken túl – letelepedési támogatás nyújtásával is szeretné segíteni az önkormányzat.

A remények szerint az életpályamodell elősegíti majd, hogy ne csak a városból, a környékről, vagy Tolna megyéből, de más megyékből is érkezzenek diákok Szekszárdra.

Fórumozók a Baka István Általános Iskolában. Fotó: Kadarka.net

A fórumokon azt a téves elképzelést is igyekeznek eloszlatni, hogy azoknak, akik a szakképzésben tanulnak tovább, később már esélyük sincs a felsőfokú végzettség megszerzésére. Az arra motivált szakmunkások – munkába állásuk után – is megszerezhetik a technikusi, utána pedig a felsőfokú végzettséget. Ezt a fajta életutat anyagilag is támogatják a cégek – mutatott rá Ács Rezső.

Ábrahám Norbert, a Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a fórumok célja a szakmakínálat és annak bemutatása, hogy mely képzések esetén lehet a programban ösztöndíjra szert tenni. Az ösztöndíj összege a tanult szakma függvényében változik és a város által nyújtandó támogatással együtt a havi 60-80 ezer forintot is elérheti – tudatta a főigazgató.

A jelentős számú munkaerőt foglalkoztató autóipar beszállító cégek mellett bemutatkozik a Tolnatej Zrt., a Samsonite Hungária Kft., illetve a Ferropatent Zrt. is.

Ábrahám Norbert arról is tájékoztatott, hogy Magyarországon ma mintegy húsz hiányszakmát tartanak számon. Ezek közé tartozik a tejipari szakmunkás, az ács, illetve a villanyszerelő, de a kőműves és a hegesztő szakma is.

Modern Városok – életpályaprogram indul Szekszárdon

A vezető képen Ács Rezső (b) és Ábrahám Norbert a Baka István Általános Iskolában tartott fórum előtt. Fotó: kadarka.net
Read previous post:
Close