full screen background image
Keresés
2021 június 14 - hétfő
  • :
  • :

Szakmai látogatás után ülésezett a megyei védelmi bizottság Bátán

Szakmai látogatás után ülésezett a megyei védelmi bizottság Bátán

2016.12.01. Bátán tartotta éves második soros ülését a Tolna Megyei Védelmi Bizottság kedden.

Az ülést megelőzően a bizottság tagjai a Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt. bátaszéki mérnökségén szakmai látogatáson vettek részt, ahol tájékozódhattak a téli időjárásra való felkészültségről, megismerhették a mérnökség működését. A vendégeket a koncessziós társaság részéről Szemeti Gábor cégvezető köszöntötte. Tájékoztatójában bemutatta a társaság működését, elmondta, hogy az üzemmérnökséghez 80 km közút tartozik 4 gyorsforgalmi alagúttal és 9 völgyhíddal, melyek kiemelt fontosságúak.

Az elmúlt években a téli üzemeltetés során az autópályakezelő feladatait maradéktalanul ellátta. A szakmai program során bemutatták a rendelkezésre álló, téli időjárás esetén bevethető speciális gépeket, valamint a mérnökség diszpécser központját is.

A Tolna Megyei Védelmi Bizottság ülésének Báta település adott otthont. A bizottság megtárgyalta és elfogadta a 2016. évi beszámolót, illetve módosította a Szervezeti és Működési Szabályzatot. Honvédelmi témában a Befogadó Nemzeti Támogatás aktuális területi védelmi igazgatási feladatairól, a honvédelmi létfontosságú rendszerek védelméről, az önkéntes tartalékos rendszer aktuális helyzetéről, valamint a szerződéses állomány toborzásának helyzetéről kaptak a jelenlévők részletes információt.

A rendkívüli téli időjárási helyzetre való felkészülési feladatokról, az eseménykezelésbe bevonható erők és eszközök felkészítettségéről a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a megyei tisztifőorvos mellett a Tolna megyében közutat kezelők tájékoztattak. Katasztrófavédelmi terület tekintetében a bizottság elnökhelyettese, dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató tájékoztatta a jelenlévőket. Dr. Balázs Gábor tájékoztatást adott a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság idén végrehajtott feladatairól, az idei katasztrófavédelmi műveletekről, a kritikus infrastruktúra védelem és információbiztonság hatósági feladatairól, a Seveso III. bevezetésével kapcsolatos hatósági feladatokról.

Aktuális témaként került a napirendi pontok közé a járványügyi helyzet értékelése, valamint tájékoztató a várható humán- és állategészségügyi járványok kialakulásáról. Volent Gábor, az MVM Paksi Atomerőmű biztonsági igazgatója az atomerőmű és a védelmi bizottság aktuális feladatairól tájékoztatta a bizottságot. A bizottság valamennyi előterjesztést és tájékoztatót egyhangúlag elfogadta.

Forrás/fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Read previous post:
Close