full screen background image
Keresés
2019 december 22 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Szálkán kiváló, Domboriban jó a strandok vízének minősége

Szálkán kiváló, Domboriban jó a strandok vízének minősége

2019.06.14. A Szekszárd közelében található négy természetesvízi strand vizének minősége jó, illetve kiváló – tájékoztatott honlapján a Tolna Megyei Kormányhivatal.

Tolna megyében 2019-ben változatlanul két víztesten – Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban – található a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztálya által kijelölt természetes fürdőhely. Az egyes strandok jellemző vízminősége az alábbiak szerint alakult.

fadd-domboriFadd-Dombori II. Fotó: Tolna Megyei Kormányhivatal

A Fadd-Dombori II.  (volt fizetős strand, jelenleg szabad strand)

Üzemeltető: Fadd Nagyközség Önkormányzata
A fürdési szezon engedélyezett ideje: 2019. június 15. – 2019. augusztus 31.
Nyitáshoz szükséges vízmintavétel ideje: 2019.05.28. – minősítése kiváló

Minősítés: A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött. A II. strand vizének vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló 78/2008.(IV.3.) Korm. rendelet szerint, a 2015- 2018. évi és a 2019. évi vizsgálatok eredményei alapján „jó” minősítésű.

fadd-dombori-IIFadd-Dombori I. Fotó: Tolna Megyei Kormányhivatal

Fadd-Dombori I. strand (szabad strand)

Üzemeltető: Fadd Nagyközség Önkormányzata
A fürdési szezon engedélyezett ideje: 2019. június 15. – 2019. augusztus 31.
Nyitáshoz szükséges vízmintavétel ideje: 2016.05.28. – minősítése kiváló

Minősítés: A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött. Az I. strand vizének vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló 78/2008.(IV.3.) Korm. rendelet szerint, a 2015- 2018. évi és a 2019. évi vizsgálatok eredményei alapján „jó” minősítésű.

fadd-dombori-taborFadd-Dombori – ifjúsági tábor. Fotó: Tolna Megyei Kormányhivatal

Fadd-Dombori Tábor strand (volt Ifjúsági Tábor)

Üzemeltető: Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény
A fürdési szezon engedélyezett ideje: 2019. június 15. – 2019. augusztus 31.
Nyitáshoz szükséges vízmintavétel ideje: 2019.05.28. – minősítése kiváló

Minősítés: A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött. A tábori strand vizének vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló 78/2008.(IV.3.) Korm. rendelet szerint, a 2015-2018. évi és a 2019. évi vizsgálatok eredményei alapján „jó” minősítésű.

szalka-strand-mapio-netA képen a szálkai strand. Fotó: mapio.net

Szálka Szabadidő Központ strand

Üzemeltető: Szálka Kft.
A fürdési szezon engedélyezett ideje: 2019. június 15 – 2019. augusztus 31.
Nyitáshoz szükséges vízmintavétel ideje: 2019. 05. 28. – minősítése kiváló

Minősítés: A víz minősége a fürdési szezonban rendszeresen, havi gyakorisággal ellenőrzött. A tó vizének vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló 78/2008.(IV.3.) Korm. rendelet szerint, a 2015-2018. évi és a 2019. évi vizsgálatok eredményei alapján „kiváló” minősítésű.

A tó vize a kijelölt strandon fürdésre alkalmas, környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak a természetes fürdőként történő használathoz.

Rendszeresen fürdésre használt, ismert, nem kijelölt fürdőhelyek a Szekszárdi járás területén

Duna folyam jobb part, egész Tolna megye szakaszán

A folyam vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött. A közegészségügyi feltételek a folyam teljes partszakaszán a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak. A fürdőzés nem javasolt!

Fadd-Dombori Holtág Fadd községi strand

Korábban kijelölt strand volt, de csekély érdeklődés miatt gyakorlatilag megszűnt. Melegebb nyári napokon a helyi lakosok közül néhányan veszik igénybe. A faddi régi strandon a holtág vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött. A közegészségügyi feltételek a holtágnak ezen a partszakaszán a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak. A holtág vizének más helyen történő ellenőrzése alapján valószínűsíthető, hogy a víz minősége fürdési szempontból ezen a nem kijelölt strandon is megfelelő.

A hiányos vagy nem meglévő közegészségügyi feltételek (illemhely, zuhanyzó, stb. hiánya) miatt ezen a helyen a fürdőzés kockázatos!

Fadd-Dombori Holtág Öregfalu

Itt nincs kijelölt strand, viszont melegebb nyári napokon a helyi lakosok közül néhányan igénybe veszik a vizet. A vízminőség feltételezhetően a holtágon lévő közeli strandokra jellemző, de nem bizonyított. A közegészségügyi feltételek a holtágnak ezen a partszakaszán a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak.

A  hiányos vagy nem meglévő közegészségügyi feltételek (illemhely, zuhanyzó, stb. hiánya) miatt ezen a helyen a fürdőzést kockázatos!

Fadd-Dombori Volent-öböl

A kiépített part menti területen elsősorban a horgászat a jellemző, de fürdési célra is igénybe veszik a vizet. A víz minősége nem ellenőrzött.  A közegészségügyi feltételek a holtágnak ezen a partszakaszán a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak.

A hiányos vagy nem meglévő közegészségügyi feltételek (illemhely, zuhanyzó, stb. hiánya) miatt ezen a helyen a fürdőzést kockázatos! A kockázatot mérsékli, hogy az öböl vizét elsősorban az itt lakók veszik igénybe. Ugyanakkor kockázatnövelő tényező lehet, hogy az öbölben az öntisztulás mértéke kisebb, a vízben lévő szennyező anyagok feldúsulhatnak.

Szekszárd, homokbánya
A homokbánya tó vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött. A közegészségügyi feltételek a homokbányató partján a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak. A meder ismeretlen állapota, gyors mélyülése miatt fokozottan balesetveszélyes!

A fürdőzés itt fokozottan kockázatos és tilos, a bánya területe őrzött magánterület, megközelítése is tilos!

Szekszárd Csörge-tó:

A tó ismét feltelt vízzel, de vizének fürdési szempontú mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött. A közegészségügyi feltételek a tó partján a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak. A fürdőzést nem javasolt!

Amennyiben tudomása van egyéb fürdőzésre használt természetes vízről, jelentse azt a járási hivatalnál!

Egyéb, nem kijelölt természetes fürdővízről a népegészségügyi osztályoknak Tolna megyében nincs tudomásuk. Amennyiben lakókörnyezetében van olyan természetes állóvíz, vagy vízfolyás, amelyet rendszeresen használnak fürdésre, a közegészségügyi biztonság érdekében kérjük, az illetékes járási hivatalt tájékoztassa.

A kormányhivatal felhívja a figyelmet arra is, hogy a fürdőzésre a kijelölt, valamint a nem kijelölt természetes vizek mentén mindenki különösen figyeljen a környezet megóvására, a parti sávok tisztán tartására. Hulladékot senki ne hagyjon maga után, se fürdőző, se horgász.

A vezetőképen a szálkai víztározó. Fotó: Retkes Tamás

Kadarka.net/Tolna Megyei Kormányhivatal


fürdő kormányhivatal


Read previous post:
Kecskeméten is kitettek magukért a Tolna megyei Tűzoltók

2019.06.14....

Close