full screen background image
Keresés
2019 szeptember 7 - szombat
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Százmillió forintból létesül turisztikai szolgáltatóbázis Palánkon

Százmillió forintból létesül turisztikai szolgáltatóbázis Palánkon

2017.10.30. Százmillió forintból létesül turisztikai célú szolgáltatóbázis a Területi Operatív Programban (TOP) a Siónál, Palánkon. A megvalósításhoz szükséges támogatási szerződést hétfő délelőtt írta alá Ács Rezső polgármester és Fehér János, a Magyar Államkincstár Tolna Megyei Igazgatóságának vezetője.

A Sió projekt, vagyis a Sió turisztikai fejlesztését célzó program a Tolna Megyei Önkormányzat kiemelt projektje, melynek keretében komoly turisztikai és kerékpáros útvonalat alakítanak ki. A turisztikai útvonal legnagyobb szolgáltatóbázisa a Palánkon kialakítandó turisztikai bázis lesz – mondta el Ács Rezső a szerződés aláírása előtt megtartott sajtótájékoztatón.

A fejlesztést a Tolna Megyei Önkormányzattal való együttműködésben, a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület mint konzorciális partner bevonásával valósítja meg a szekszárdi önkormányzat. A befejezés határideje 2018. október 31.

A mintegy 100 millió forint értékű fejlesztés részeként egy teljesen új épületet emelnek a Szekszárdi Kajak-Kenu Sportegyesület telepén és komplett infrastrukturális fejlesztéseket valósítanak meg, eszközöket szereznek be, például kerékpárok tárolásához. A szolgáltatóbázisnál emellett parkolóhelyeket alakítanak ki és létrehoznak egy szabadtéri edzőparkot, illetve egy pihenőparkot. Ezen túlmenően a Sió szekszárdi szakasza mentén a megyei önkormányzattal közösen kerékpárutat építenek – tájékoztatott a városvezető. Hozzátette, a bázison minden feltétel adott lesz a kerékpárral, a kajakkal és kenuval érkező, valamint a bakancsos turisták igényeinek kiszolgálására.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a megyei és a szekszárdi önkormányzat által megvalósítandó fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben kajakkal és kenuval, illetve kerékpárúton is el lehet majd érni Palánkon át Gemencbe, illetve Ozoráig is. Megjegyezte, a jövőben egészen a Vöröskeresztig megújul a Palánki út, mely mellett kerékpárút is vezet majd. Tolna és Fadd-Dombori között pedig ugyancsak kerékpárút épül. Ugyancsak elmondta, az önkormányzat igyekszik összehangolni fejlesztéseit a szomszédos falvakkal annak érdekében, hogy a településeket egyszer majd kerékpárutak kössék össze a megyeszékhellyel.

Ács Rezső (j), és Fehér János írta alá a támogatási szerződést. Fotó: Kadarka.net

Ács Rezső arról is szólt, hogy a város jövője szempontjából fontosak a turisztikai célú fejlesztések. Rámutatott, a Sión létrejövő bázis segítségével olyan turisztikai attrakciókat tudnak majd elérhetővé tenni, melyeknek köszönhetően a remények szerint több turista érkezik majd Szekszárdra. Emlékeztetett, a Modern Városok Programban több turisztikai célú fejlesztés is megvalósul a megyeszékhelyen, illetve közvetlen környékén. Példaként említette, hogy Keselyűsben kikötő és ökoturisztikai központ létesül, illetve hogy a jövőben egészen Szekszárdig vezetne a gemenci kisvasút nyomvonala.

A polgármester hangsúlyozta, a turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően várhatóan több turista keresi majd fel Szekszárdot, ahol ezzel párhuzamosan a vendégéjszakák száma is gyarapodhat, ami gazdasági hasznot hozhat a városnak.

Tizenkét kiszállóhelyet és 62 kilométernyi kerékpárutat hoznak létre

Mint azt korábban már megírtuk, a megyei önkormányzat projektje keretében három lépcsőben végzik el a Sió turisztikai fejlesztését. Az első ütemben mintegy 340 millió forintból tizenkét kiszálló helyet és hét megállót hoznak létre fogadóépületekkel a Sió Tolna megyei szakaszán. Ezeken a csomópontokon közlekedési eszközöket, például kerékpárt, kajakot, kenut is igénybe vehetnek a turisták. A fejlesztésekkel érintett 85 kilométeres szakasz Ozorától a Sió-árvízkapuig tart.

A második lépcsőben 62 kilométernyi kerékpárutat hoznak létre a Sió mellett; ebből Szekszárd és Harc között, nyolc kilométeren új út épül a folyó töltésén, Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpársávot. A harmadik ütemben Szekszárdon kerékpárokkal, kajakkal, kenuval, fitneszeszközökkel felszerelt turisztikai bázis épül. A Sió megújult turisztikai kínálata 2019 nyarán válik teljessé.

A vezetőképen a Sió Palánknál. Fotó: Kadarka.net


ElőzőKoszorúk kerültek a szakadáti hősök felújított emlékművére KövetkezőLecsapott a Nárcisz Tolnára: rengeteg munkát adott a vihar a tűzoltóknak


Read previous post:
Lecsapott a Nárcisz Tolnára: rengeteg munkát adott a vihar a tűzoltóknak

2017.10.30....

Katasztrófavédelem: mindenszentek idején is fontos az elővigyázatosság

2017.10.30....

Close