full screen background image
Keresés
2020 november 25 - szerda
  • :
  • :

Százötven millió forintból megújult a gemenci erdei iskola

Százötven millió forintból megújult a gemenci erdei iskola

2016.06.12. Megújult a Gemenc Zrt. erdészeti erdei iskolája Pörbölyön. A 150 millió forintos beruházás során nemcsak átépítették, de ki is bővítették a már meglévő épületet.

A Gemenc Zrt. megújult erdészeti erdei iskoláját ünnepélyes keretek között adta át szombaton Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő, Schweighoffer Ottó a társaság felügyelő bizottságának elnöke, valamint Csonka Tibor vezérigazgató.

A bővítés és felújítás nyomán újjászületett az iskola tanterme és bútorzata, bővültek a szemléltető eszközök, átalakították és fejlesztették a szálláskapacitást, új vizesblokkok készültek, megújult a konyha és az étterem, valamint energetikai korszerűsítés valósult meg – közölte honlapján a Gemenc Zrt.

Az iskola tanterme az új berendezések mellett az erdőpedagógiai foglalkozásokat segítő szemléltető eszközökkel bővült, a terem bútorzata teljesen megújult. A fejlesztés során az eddigi három nagy hálóterem helyett 11 kisebb szoba készült el, így az 5-6 ágyas hálótermek mellett, 2-4 ágyas fürdőszobás szobák is létrejöttek, valamint a tetőtérben is megépült egy vizesblokk.

A Gemenc Zrt. a Bajai Speciális Szakiskolával kötött megállapodást az erdei iskolai bútorzat egy részének elkészítésére. Az intézmény tanulói az iskola tanműhelyében felújították az étkező 100 db székét, állólámpákat, valamint a tetőtéri szobákba 15 db beépített szekrényt készítettek.

ErdIsk_cr_30A képen a felújított és kibővített pörböliy erdei iskola. Fotó: Ggemenczrt.hu

A Gemenc Zrt. fontos célja volt, hogy a mozgáskorlátozottak számára is megnyíljon Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje. A földszinten akadálymentes szoba vizesblokk, és fürdő is helyet kapott. Az épület földszintjén a tantermet, az éttermet és a 100 adagos konyhát átalakították, az étterem pedig fedett terasszal bővült, valamint az épület környezete is megújult. A sátorral érkező vendégek számára az erdei iskola mögötti részen sátrak felállítására alkalmas területet alakítottak ki. Az erdei iskola épületében lévő vizesblokk a sátrak irányából közvetlenül megközelíthető.

Az épület a teljes felújítás után már megfelel a korszerű energetikai követelményeknek is. A nyílászáró cserével, a homlokzati hőszigeteléssel, a tetőszigeteléssel az üzemeltetés költségei jelentős mértékben csökkennek. A Gemenc Zrt. pörbölyi telephelyének fűtését ellátó faapríték-tüzelésű kazán teljesítménye elegendő az erdei iskola fűtéséhez, használati-melegvíz ellátásának biztosításához, ezért az iskola és a kazánépület között földalatti hővezetéket építettek ki.

A  fejlesztés meghatározó eleme volt az iskola teljes körű akadálymentesítése. Az eddigi és a mostani akadálymentesítési fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak megszállhatnak az ide látogató mozgásukban korlátozottak, hanem megtekinthetik a „Gemenc kincsei” interaktív kiállítást, valamint a Gemenci Erdei Vasút segítségével erdei megállóhelyeket és turisztikai látványosságokat is elérhetnek, így megnyílik előttük is Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje.

A további részleteket itt találja – kattintson!

A képen az átadó. Fotó: Gemenczrt.hu