full screen background image
Keresés
2020 június 1 - hétfő
  • :
  • :

Székely tájházat avatnak Nagymányokon

Székely tájházat avatnak Nagymányokon

Nagymányok 2015.09.29. Székely tájházat avatnak vasárnap a Tolna megyei Nagymányokon, ahol bemutatnak egy nemrég előkerült, Istensegítsről származó corpust is.

A gyűjtemény legértékesebb darabját Elekes Dénes, a bukovinai Istensegíts plébánosa hozta magával Bácskán át Magyarországra; a faragott fa feszületet nemrég találták meg, és adományból állították helyre – mondta Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökségi tagja az MTI-nek.

A tájházban – amelyet egy régi sváb épületből alakítottak ki -, egy székely lakóházat rendeztek be a “nagy háznak” nevezett tiszta szobával és lakórésszel, amelyet Bukovinában eresznek hívtak – tette hozzá. Mint mondta, később kézműves szobával és konyhával is bővítik a tájházat, ahol székely mesterségeket mutatnak be és bukovinai ételeket készítenek majd. A vasárnapi ünnepségen emlékoszlopot is avatnak a székelyek magyarországi letelepedésének 70. évfordulója alkalmából.

A bukovinai székelyeket 1941-ben telepítették le a Bácskába, ahonnan 1944-ben menekültek Magyarországra a világháború hadi eseményei elől. Nagymányokon 1945-ben 20-25 bukovinai székely család talált új otthonra, ma hetven székely származású nagymányoki tagja van a szövetségnek – mondta Illés Tibor.

A nagymányoki eseményt megelőzően zarándoklat indul Bonyhádról a kismányoki katolikus templomhoz, ahol a hadifalvi templom “szekérderékban” Magyarországra menekített Szűz Mária szobra és oltára áll. A tervek szerint a zarándoklatot ezentúl minden évben meghirdetik – mondta Asztalos Zoltán, a szövetség elnöke.

MTI.
Read previous post:
Close