full screen background image
Keresés
2021 augusztus 3 - kedd
  • :
  • :

Szekszárd 2020: összetalálkoztak az igények és az elképzelések

Szekszárd 2020: összetalálkoztak az igények és az elképzelések

2015.05.12 Nagyok az átfedések a szekszárdi polgárok elképzelései és az önkormányzat fejlesztési tervei között az áprilisban megtartott Szekszárd 2020 című fórumsorozat tapasztalatai alapján.

Közel 7 milliárd forint fejlesztési pénz érkezik az Integrált Területfejlesztési Programnak (ITP) köszönhetően a következő 5 évben a megyeszékhelyre. Az önkormányzat – amellett, hogy ismertette az elmúlt években megvalósult projekteket – azért indította el a fórumsorozatot, hogy a polgárokat is bevonja a fejlesztésekkel kapcsolatos ötletelésbe. Mindezt annak érdekében, hogy a támogatást olyan célok elérésére fordíthassák, melyeket a szekszárdiak valóban a magukénak éreznek.

Az összesen tíz alkalomból álló sorozatra több száz civil látogatott el. Közülük sokan megfogalmazták ötleteiket. A polgárok igényei, az önkormányzat elképzelései és a lehetőségek összetalálkoztak – derült ki Ács Rezső polgármester felvezetéséből, a fórum tapasztalataival kapcsolatosan megtartott keddi sajtótájékoztatón.

– A polgárokat is a munkahelyteremtéssel kapcsolatos kérdések foglalkoztatták a leginkább – kezdte beszámolóját Haag Éva alpolgármester. Mivel a lakosság megtartásának kulcsa, hogy elegendő munkahely álljon rendelkezésre, az önkormányzat terveiben is nagy szerepet kap az új munkahelyek létesítése. Erre a mára benépesült ipari park és az inkubátorház fejlesztése, illetve bővítése kínál megoldást, de tervezik az élelmiszeripar fejlesztését is. Az önkormányzat ezzel kapcsolatos további célkitűzése, hogy a szakképzéseket összehangolja a munkaerőpiaci igényekkel – mondta az alpolgármester.

A járda- és útfelújítások, valamint a közvilágítás fejlesztése és a vízelvezetés javítása szintén kiemelten foglalkoztatta a fórumozókat. Az utóbbi probléma természeti adottságokból fakad. Az esőzések után a dombokról lefolyó víz a sík területeken összegyűlik, ami több helyen gondokat okoz.

A helyzet megoldása nagyobb feladat, mint amivel az önkormányzat önállóan meg tud birkózni. Ezért felvettük a kapcsolatot az érintettekkel, akikkel tárgyalásokat folytatunk – közölte Haag Éva. Hozzátette: gyakran felmerült a zöld területek és a parkolóhelyek számának növelése. Mivel a közterületek mérete adott, a két feladat együttes kivitelezése gyakorlati problémákat vet fel, de keressük a helyzet megoldását.

A tervezett uszodafejlesztés és turisztikai beruházások kapcsán is találkoztak a polgárok és az önkormányzat elképzelései. A legfontosabb turisztikai fejlesztések közé tartozik a Gemencet és a várost összekötő kerékpárút megépítése, valamint a kisvasút fejlesztése.
– Terveink szerint a gemenci kisvasutat csatoljuk a borvidékhez. A pálya az élményfürdőnél érne véget – mondta az alpolgármester, majd hozzátette: a fórumon új ötletek is elhangzottak, ilyen például egy kalandpark létesítése.

– Az már biztos, hogy a könyvtár fejlesztését meg kell oldani. Vizsgáljuk a Csörgetó és a volt laktanya területének fejlesztési lehetőségeit és egy kemping kialakításának lehetőségét is. A Gemenc szálló épületének újraélesztésével kapcsolatos gondolat szintén egybevág az önkormányzat terveivel. Az új szálláshelyek létesítése azért is nagyon fontos, mert a Babits Mihály Kulturális Központ akkor válhat teljes értékű konferencia központtá, ha van hol elszállásolni a vendégeket – emelte ki az alpolgármester.
Szintén nagy volt az érdeklődés a tervezett emelt szintű idősek otthona iránt. A téma szinte minden fórumon felmerült. Az öregedő társadalom miatt egyre nő az igény egy ilyen emelt szintű intézmény iránt.
– Így “már csak” az a kérdés, hogy hol és milyen keretek között, hány férőhellyel valósuljon meg a beruházás – mondta.

A fórumsorozat tapasztalatait felhasználva terjesztik be a közgyűlés elé májusban a város gazdaságfejlesztési programját.

AZ ITP keretösszeg felhasználásáról szóló írásunkat ide kattintva találja!

Korábbi írásaink a témában

Szekszárd 2020 – ötleteljen a várossal
Ötletbörze – így segítik a polgárok Szekszárd fejlesztését
Read previous post:
Close