full screen background image
Keresés
2019 szeptember 8 - vasárnap
  • :
  • :
A Független Szekszárdi Információs portál

Sok százan nézték végig a megrázó bemutatót

Sok százan nézték végig a megrázó bemutatót

2016.04.26. Megrázó jelenetnek lehettek szemtanúi a szekszárdiak kedd délben a Szent István téren. A közös Rendőr- és Tűzoltónap részeként ugyanis  azt is láthatták, hogyan zajlanak a mentési munkálatok egy halálos kimenetelű baleset helyszínén.

A katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők és a légimentők által megtartott roppant élethű és nagyszabású szimulációs baleseti gyakorlatra többségében általános- és középiskolás diákok látogattak el. Sok százan nézték végig a mentési munkálatokat, melynek idejére a Szent István teret teljes hosszában lezárták.

A gyakorlatot kettős céllal rendezték meg – mondta el a Kadarka.net-nek Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. Egyrészt, hogy bemutassák a fiataloknak azt, hogy milyen könnyen tragédiát okozhat, ha valaki ittasan és/vagy tudatmódosító szerek hatása alatt ül volánhoz. A bemutató másik célja volt, hogy felhívják a figyelmet a stroke, vagyis a szélütés tüneteire, valamint arra, hogy mi a teendő, ha környezetünkben valakit szélütés ér.

A stroke tüneteiről és azok észlelése esetén való teendőkről is hasznos információk hangzottak el. Fotó: Kadarka.net

Utóbbi témát dr. Szigeti József kardiológus szakorvos, (képünkön) dr. Tusa Csaba neurológus szakorvos, Benkő József vezető mentőtiszt és dr. Merész Márton sürgősségi szakorvos részletezte a szimulációs gyakorlat előtt.

A gyakorlatnak alapot adó képzelt történet szerint egy fiatalokból álló társaság úgy indult útnak egy diszkóból, hogy az autó felelőtlen vezetője alkoholt és kábítószert is fogyasztott. A kocsiba két ittas társa is beszállt. Ők azzal követtek el felelőtlenséget, hogy beültek bódult állapotú társuk mellé. A társaság másik három tagja egy józan sofőr által vezetett autóval indult barátai után.

A stroke-ot kapott autós és felesége, valamint a traumás sérüléseket szenvedett motoros. Fotó: Kadarka.net

A történet újabb szereplői autójukkal éppen piacra indultak a reggeli órán, ám a kocsi vezetője hirtelen rosszul lett, ezért megálltak az úttesten. A vezető a felesége segítségével kiszállt a kocsiból és valamivel távolabb leült az útpadkára. A mentőkkel való telefonbeszélgetés nyomán kiderült, hogy a sofőr feltehetően stroke-ot kapott. A mentősök figyelmeztették a segélykérőt, hogy a kocsiban hátul ülő utas is szálljon ki a járműből, ám ekkor már késő volt.

A képzelt történetben szerepel még egy motoros, akit a bódult állapotban vezető fiatal megpróbált kikerülni. Sajnos azonban a kábítószerek hatására megnövekedett reakcióideje miatt a manőver nem sikerült: a kocsi elsodorta a motorost és nekiütközött az úttesten álló személyautónak. Az utóbbi autóban hátul ülő utas pánikba esett, de sérülést nem szenvedett. A balesetet okozó gépjármű egyik utasa, aki nem kapcsolta be a biztonsági övet, az ütközés nyomán kirepült a járműből és halálos sérülést szenvedett. Az autó másik utasa, aki használta az övet, könnyű sérüléssel megúszta, a kocsi vezetője pedig beszorult a járműbe.

Közben megérkeztek a balesetet okozó autóban ülők barátai a másik személyautóval. Ők kétségbeesetten szaladtak társaik segítségére, de megmentésükért semmit sem tehettek.

Halálos áldozatot is követelt a felelőtlen magatartás – szerencsére ezúttal csak gyakorlatról volt szó. Fotó: Kadarka.net

Ugyan a helyzet a képzelet szüleménye volt, ezt leszámítva minden mentési munkálat pontosan úgy zajlott, mint ahogy az életben. A baleset helyszínére a mentők érkeztek elsőként, hamarosan pedig a tűzoltók és a rendőrség is megérkezett. Miközben a rendőrök biztosították a helyszínt a mentősök nekiláttak a szélütést kapott férfi, valamint a könnyű sérült ápolásának, míg a tűzoltók a roncsban rekedt felelőtlen autós kiszabadításán fáradoztak feszítő-vágó szerszám segítségével. Mivel a sérültek száma és állapota azt indokolta, riasztották a légimentőket, akik a Wosinsky Mór Megyei Múzeum előtt landoltak mentőhelikopterrel. Miután a roncsba szorult sérültet a tűzoltók kiszabadították, a légimentők elszállították a fiatalembert. A motorost szintén a mentők vitték el.

Mentőhelikopter a megyei múzeumnál. Fotó: Kadarka.net

Hogy az elszállított sérültekkel végül mi történt, arról a képzelt történet már nem szól. Nekik azonban megvolt az esélyük a túlélésre. Sajnos azonban a lány, aki nem használta a biztonsági övet és ezért kirepült a kocsiból, olyan, az élettel összeegyeztethetetlen sérülést szenvedett, hogy nem lehetett megmenteni. Így igen megrázó jelenettel zárult a bemutató.

Bódultan vezető barátja, illetve saját felelőtlensége következményeként a fiatal lányt holttestét a tűzoltók segítségével emeltek koporsóba, hogy a temetkezési vállalkozó elszállíthassa.

Nem lehetett megmenteni a biztonsági övet nem használó fiatal lányt. Fotó: Kadarka.net

A szimulációs gyakorlat végén fehér léggömbök sokasága szállt a magasba, megemlékezve ezzel a balesetekben, valamint a szolgálatteljesítés közben elhunytakra.

A baleset halálos áldozatát megformáló Gyuricza Dórára mély benyomást gyakorolt – bármilyen abszurdan is hangzik ez – a holtában átélt élmény.  Pedig a Balassa János kórház intenzív osztályán dolgozó Dóra a munkája során már sok tragédiának volt közvetett módon részese. Hivatása által gyakran találkozik stroke-os esettel és sajnos arra is akad példa, hogy bódult állapotban balesetező fiatalok kerülnek be súlyos sérüléssel az osztályra.

A 24 éves lány a Kadarka.net-nek a gyakorlaton átéltekről elmondta: nem volt egyszerű eljátszani a szerepet. Lelkileg is megterhelő egy koporsóban feküdni – fogalmazott. Sem a koporsóban, sem pedig a halottszállítóban lenni nem volt kellemes – árulta el. Megjegyezte, az egész végeztével különös élmény volt végigsétálni az emberek között. Az  a sok döbbent arc … – mondta.

Kérdésünkre, miszerint el tudja-e képzelni az átéltek után, hogy valaha is fog ittasan vezetni, vagy, hogy beül egy bódult állapotú sofőr autójába, azt mondta: Biztos, hogy nem fog ilyet tenni. Eddig sem volt erre példa, ugyanis szülei másként tanították.

– Én se vagyok aranyból, fiatal vagyok, én is járok bulizni, de van határ. Mindenkinél kell legyen – hangsúlyozta.

A bemutató előtt, valamint utána, különféle programok várták  diákokat és érdeklődőket a Prométheusz parkban megtartott közös Rendőr- és Tűzoltónapon. A látogatók láthatták többek között, hogy milyen veszélyes a felhevült étolaj, amit szigorúan tilos, illetve lehetetlen vízzel eloltani, de egy gázálarc felhúzása után egy füsttel teli sátorban megtapasztalhatták azt is, hogy milyen élmény egy füstös helyiségben tájékozódni.

A gázálarc használatát is kipróbálhatták a fiatalok. Fotó: Kadarka.net

A tűzoltókocsik, melyekbe be is  lehetett szállni, ezúttal is népszerűek voltak főként a kisebbek körében, míg a nagyobbak és bátrabbak beszállhattak a magasból mentő kosarába is, hogy átélhessék, milyen érzés a magasban lenni. A rendezvényen jelen voltak a TEK munkatársai is, akik többek közt fegyverbemutatót tartottak. Az érdeklődők önvédelmi bemutatót is láthattak a Csapó Dániel Szakközépiskola csapatának jóvoltából. A diákok nemcsak szemügyre vehették, de ki is próbálhatták a rendőrség által a bűnügyi helyszíneléseknél használt eszközöket. A gyerekek ezek mellett birtokba vehették a rendőr-és tűzoltó járműveket, sőt kerékpár ügyességi versenyre is benevezhettek. A bűnmegelőzési, balesetmegelőzési és tűzmegelőzési sátorban pedig rengeteg hasznos információval gazdagodhattak.

A szimulációs gyakorlaton készített fotókat alább találja – görgessen lejjebb!

STROKE – fontos, hogy gyorsan érkezzen a segítség

Az agyi-érkatasztrófa megelőzése azért fontos, mert továbbra is évente 42 ezren kapnak szélütést, ráadásul minden évben 8 ezer emberi életet követel a stroke. A stroke-nak számos rizikófaktora van, fontos ezek ismerete a stroke megelőzés szempontjából. A stroke-ok bizonyos része ha bekövetkezik kezelhető, de csak abban az esetben, ha a szakszerű segítség időben érkezik. Ezért olyan fontos, hogy mindenki tisztában legyen a szélütés tüneteivel, felismerje azokat és rögtön értesítse a mentőszolgálatot.

“Szélütés”, “gutaütés”, “a szél érte”: századok óta velünk élő szavak, az agyi vérkeringési zavar szinonimái. Ki ne hallott volna arról a betegségről, melyet a köznyelv – helytelenül – “agyvérzésnek” nevez? Szinte mindegyikünk rokonságában volt vagy van valaki, aki ebben a betegségben szenvedett. A szélütés az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar, mely maradandó károsodásokat vagy halált okozhat. Alapvetően két formája ismert: az agyi infarktus, mely az esetek kb. 80%-ában fordul elő, ekkor az adott agyterület nem kap elégséges vért a funkciók ellátásához, illetve az agyvérzés, az esetek kb. 20%-ában, amikor vér lép ki az érpályából és így roncsolódik az agyállomány.

STROKE – Nem csak az idősek betegsége

Tévhit, hogy a stroke csak az idősek betegsége, fiatal és középkorú felnőtteknél, illetve gyerekkorban is felléphet (betegek körülbelül egynegyede 60 év alatti). Előfordulásának valószínűsége a kor előrehaladtával nő, ami azzal áll összefüggésben, hogy a szív rendellenességei (infarktus, ritmuszavar), illetve a háttérben gyakran álló érszűkület, mely az általános érelmeszesedés talaján jön létre, ebben a korban gyakoribbak. A valamennyi artériánkat károsító érelmeszesedés már az első évtized végén elkezdődik, hasonlóan a vízvezetékben vagy a mosógép csöveiben meginduló vízkövesedéshez. A folyamat szeszélyes: egyik érben gyorsabb, a másikban lassabb. Tetten érhető a vese ereiben, az alsóvégtagi, a szívkoszorú- és az agyat ellátó erekben.

STROKE – sok múlhat a gyorsaságon. Fotó: Kadarka.net

A “három nővér” – az alsóvégtagi érszűkület, a szívinfarktus és a szélütés (stroke) – rokonságát az is bizonyítja, hogy az alsóvégtagi érszűkületben szenvedők gyakran szívinfarktusban halnak meg, és a szívbetegek egy része szélütésben is szenvedni fog. Az érelmeszesedés tehát az a közös folyamat, amely miatt egy családba tartozik ez a három betegség. A szívinfarktus halálfélelemmel, szívtáji nyomó érzéssel, bal karba sugárzó fájdalommal, megsemmisülés-érzéssel társul. Az agyi keringési zavar hirtelen csap le, a beteg megbénul, beszédképtelenné válik, kettőslátás, végtagzsibbadás, nyelészavar alakul ki. Drámai statisztika: a stroke – magyarul szélütés – a felelős minden harmadik halálesetért. Még drámaibb adat: három esetből kettő megelőzhető lenne, ha időben felismerjük a tüneteket és azonnal mentőt hívunk.

A stroke gyors kezelése egyébként javuló tendenciát mutat, egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az emberek ma már sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, hamarabb kérnek segítséget, mert tudják, hogy minden perc számít – ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi stroke-központba, sokkal nagyobb esélye van a túlélésre. A legtöbbször reggeli vagy délelőtti órákban fellépő stroke felismerése leginkább a közelben tartózkodókra hárul, hiszen maga a beteg nem feltétlenül érzékeli pontosan, hogy mi történik vagy történt vele. A fiatalok is bátran telefonáljanak, ha nagyszülőnél, rokonnál látnak ilyen tüneteket!

Akár múló jellegűek, akár maradandóak, a következő tünetek szélütésről árulkodnak: féloldali végtaggyengeség vagy bénulás – átmeneti látásvesztés az egyik szemen – kettős látás – látótérkiesés – beszédzavarok, szóformálási nehézségek – zavartság, szédülés, fejfájás.

Haladéktalanul hívja a mentőket ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli

Ha azt sejtjük, hogy a környezetünkben valaki szélütést szenvedett, végezzük el a következő gyorstesztet:

1. Kérjük meg az illetőt, hogy MOSOLYOGJON vagy ÖLTSE KI A NYELVÉT
2. BESZÉLTESSÜK, tegyünk fel egyszerű kérdést
3. Kérjük meg, hogy EMELJE FEL mindkét karját

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, a nyelve oldalra csavarodik, haladéktalanul hívjuk a mentőket!

A pitvarfibrilláció nagyban megnöveli a STROKE esélyét

Szabálytalan szívverés, légszomj, szívdobogásérzés. Ez a pitvarfibrilláció. Aki pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb esélye van, hogy szélütést kapjon. A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Stroke Társaság, valamint a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság egymással karöltve a pitvarfibrilláció és a stroke megelőzését tűzte ki céljául. A felnőttek körében a pitvarfibrilláció számít a leggyakoribb szívritmuszavarnak.

Ma Magyarországon megközelítőleg 130-150 ezer embert érint a betegség, azonban feltehetően ennek kétszerese is lehet a betegek száma azokkal együtt, akiket eddig még nem diagnosztizálnak. Ez úgy fordulhat elő, hogy a pitvarfibrilláció jellemzően az a betegség, amely nem okoz látványos tüneteket, és így nehezen felismerhető. Statisztikai előrejelzések szerint az EU-ban a pitvarfibrilláló betegek száma 2050-re mintegy 2,5-szeresére nőhet. Kialakulhat gyors, lassú, de akár normális szívműködés mellett is, tehát szinte bárki veszélyeztetett lehet.

Pitvarfibrilláció esetén a szívműködést szabályzó elektromos jelek kialszanak, ami a pitvar fibrillációjához (remegéséhez) vezethet. Ennek következtében a pitvar nem képes ellátni pumpafunkcióját és az artériákból a szívkamrába továbbítani a vért. A pitvarfibrillációval együtt élők leginkább attól tartanak, hogy tüneteik szívrohamhoz vezethetnek. Sokuknak fogalmuk sincs arról, hogy amíg a szívroham kialakulásának esélye nagyon csekély, addig egy másik veszéllyel, a stroke bekövetkezésével kell szembe nézniük. Pitvarfibrilláció esetén fokozott a vérrögök kialakulásának veszélye, ami a szélütés kockázatát ötszörösére növeli. Pitvarfibrillációban a szélütés kialakulása csak jól kidolgozott módszerekkel előzhető meg, illetve folyamatos gyógyszeres kezeléssel.

Fotó: Kadarka.net


ElőzőPotápi: meg kell őrizni a Kárpát-medence természeti kincseit KövetkezőMentőhelikopter szállt le a Szent István téren


Read previous post:
Mentőhelikopter szállt le a Szent István téren

2016.04.26....

Tízmilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi gyermekellátást

2016.04.26....

Close