full screen background image
Keresés
2021 január 23 - szombat
  • :
  • :

A Takler Primarius 2012 lett a legjobb vörösbor Szekszárdon

A Takler Primarius 2012 lett a legjobb vörösbor Szekszárdon

2016.03.31. A Takler Pince Primarius 2012 lett a legjobb vörösbor a 2016. évi Szekszárdi Borvidéki Borversenyen, melyet csütörtökön rendezett meg a  Szekszárd Borvidék Hegyközségi Tanács a Babits Mihály Kulturális Központban.

Az idei borvidéki borversenyre 45 termelő nevezett összesen 209 mintával. Ahogy az a hagyományosan magas színvonalú szekszárdi borversenyen lenni szokott, idén is többségében palackos, kisebb részben hordós borral neveztek a termelők. Előbbiből 143, utóbbiból 66 tétel volt.

Nyolc, egyenként héttagú bizottság bírálta a borokat százpontos rendszerben. A zsűri tagjai között szép számban szerepeltek közismert borászok. A borbírák mintegy fele szekszárdi volt, a többiek pedig az ország számos borvidékéről érkeztek

A minták nagy része, összesen 162 tétel vörösbor volt, ami szintén már megszokott, lévén Szekszárdon ennek készítéséhez ideálisak a feltételek. Ezek között 29 cuvée, 27 cabernet franc, 23 kékfrankos, 21 bikavér, ugyanennyi cabernet sauvignon, 20 merlot, 14 kadarka, 5 syrah és 2 pinot noir szerepelt. Rozéból 15, sillerből 6, fehérborból pedig 26 mintát neveztek a szekszárdi borászok.

A megtisztelő „Szekszárd Város Bora“ címre 8 bikavér, 7  kékfrankos és 2 kadarka, vagyis összesen 17 tétel pályázik, a legeredményesebb fiatal borász díjra tízen esélyesek.

Összesen 56 zsűritag kóstolta és értékelte a borokat Szekszárdon. Fotó: Kadarka.net

A legjobb vörösbornak járó díjat az idén egy merlot, a Takler Pince Primarius 2012 bora nyerte el – mondta el a Kadarka.net kérdésére Kelemen Erika, a Szekszárdi Hegyközség hegybírója. Azt, hogy a borversenyen milyen eredmények születtek, a jövő hét elején közlik – tette hozzá.

A legjobb vörösbornak járó díj mellett a szervezők minden évben további tíz díjat ítélnek oda. A díjakat a borverseny ünnepélyes eredményhirdetésén, a Szent György-napi Borünnepen hirdetik ki és nyújtják át április 30-án a PTE-KPVK aulájában.

A borünnepen adják át a Szekszárd Város Bora díjat, valamint, a legeredményesebb borászatnak-, a legeredményesebb fiatal borásznak-, és a legeredményesebb kistermelőnek járó elismerést. Szintén ekkor adják át a legjobb fehérbornak, -rozénak, -bikavérnek, -kékfrankosnak, -kadarkának és hordós bornak járó díjat is.

Az ünnepélyes díjátadó után rendezi meg a Szekszárd Borvidék Kft. az Aranyérmes Borkóstolót szintén a főiskola aulájában, ahol a borvidéki borverseny aranyérmes palackos borait lehet megkóstolni.

Heimann Ágnes és Németh János munka közben. Fotó: Kadarka.net

A tavalyi Szekszárdi Borvidéki Borverseny különdíjasai

A Sebestyén Pince 2012-es Iván-völgyi Bikavére kapta meg a Szekszárd Város Bora címet. Sebestyén Csaba 2011-es Görögszói Merlot bora nyerte el a legjobb hordós bornak járó díjat is. A legeredményesebb fiatal borász címet Mészáros Péter kapta meg, a legeredményesebb borászat pedig a Takler Borbirtok lett.

A legjobb vörösbor a Vesztergombi Pince 2012-es Cabernet Sauvignon bora lett. A legjobb fehérbornak a Schieber Pincészet 2014-es Chardonnay borát, a legjobb rozénak a Szeleshát Szőlőbirtok 2014-es kékfrankos rozéját választották. A legjobb bikavér a Fritz Pincészet 2012-es bikavére, a legjobb kadarka a Hetényi Pincészet 2013-as kadarkája, a legjobb kékfrankos pedig a Pósta Borház 2011-es kékfrankosa lett. A legeredményesebb kistermelő Rochi László lett 2012-es kadarka borával. A 2015-ös ünnepélyes díjátadón készült írásunkat itt találja – kattintson!

A vezető képen (legfelül) Takler András (balról) és Vesztergombi Csaba a borbírálaton. Fotó: Kadarka.net
Read previous post:
Close