full screen background image
Keresés
2021 szeptember 22 - szerda
  • :
  • :

Több aranyérem, új arcok az idei szekszárdi borversenyen

Több aranyérem, új arcok az idei szekszárdi borversenyen

2016.04.06. Kevesebb minta, mégis több aranyérem, új arcok a díjazottak között – tovább emelkedett a Szekszárdi Borvidéki Borverseny már amúgy is magas színvonala az idén.

A szaktekintélyekből álló zsűri az idén 209 tételt bírált el, 56 bor kapott aranyérmet, ezek közül 4 nagyaranyat, 7 tételt pedig ezüstéremmel díjaztak – tudta meg a Kadarka.net a Szekszárd Borvidék Hegyközségi Tanácstól. A verseny színvonalára jellemző, hogy az idén egyetlen mintát kellett kizárni. Tavaly 225 minta szerepelt a versenyen, akkor 55 bort díjaztak aranyéremmel és tizenegy kapott ezüstérmet, míg a kizárt minták száma kilenc volt.

Az idén tehát kevesebb nevezett minta mellett több arany- és kevesebb ezüstérmet osztottak ki, mint a tavaly. Vagyis, a versenyen indított borok nagyobb százalékban kaptak aranyérmet, mint 2015-ben.

Az idén, ahogy tavaly is a 2012-es évjárat uralta a mezőnyt. Az 58 aranyérmes borból 35 került ki a 2012-es borok közül, az első tíz legmagasabbra értékelt bor között pedig nyolc ilyen évjáratú tételt találni. Az érmes borok túlnyomó többsége vörösbor, rozé és fehér alig, siller pedig egy sem akad a díjazottak listájában. Elmondható még, hogy szépen szerepeltek a cuvéek, a top tíz bor között hat ilyen volt. Emellett a cabernet sauvignon fajtaborok is jól teljesítettek.

Ami a jellegzetes szekszárdi fajtákat illeti, kilenc bikavért, hét kékfrankost és két  kadarkát méltattak aranyéremmel. Vagyis közel minden harmadik aranyérmes bor tartozik a helyi különlegességek közé.

A Takler Pince az idén is kiválóan szerepelt, a kiosztott négy nagyarany közül hármat a pincészet szerzett meg. Amint azt már megírtuk, a Primarius 2012 kapta a legjobb vörösbornak (95 pont) járó díjat.

Összesen 56 borbíra mustrálta a tételeket Szekszárdon. Fotó: Kadarka.net

Mint kiderült, emellett a második legmagasabb pontszámot (94,4) szintén a pincészet egyik kiváló bora, a Regnum Cuvée 2011 érte el. A harmadik helyen (94,2 pont) pedig a pincészet Cabernet Sauvignon Reserve 2012 bora végzett holtversenyben a Bodri Pincészet Szekszárdi Optimus Cuvée 2012 borával. A A TOP 5 bor között szerepel egyébként még a Bodri Pincészet 2012-es Szekszárdi Cabernet Sauvignon Válogatása.

Taklerék összesen nyolc aranyérmet nyertek a versenyen, a második legtöbb aranyat az Eszterbauer Borászat és a Mészáros Borház szerezte 5-5 éremmel. Négy-négy aranyat kaptak a Bodri Pincészet és a Fritz Pincészet borai. A Heimann Családi Birtok és a Vesztergombi Pincészet 3-3 aranyérmet gyűjtött be. Bár a versenyre 45 termelő nevezett, mégis ez a hét borászat kapta  az aranyérmek több mint felét.

Reménykeltő hajtások a vén tőkén

Kellemes meglepetés, hogy az aranyérmes borok tulajdonosai között kevésbé ismert borászokat, borászatokat is találni. A Kadarka.net-en nemrég közöltük „Teltház várta a feltörekvő borászokat a BorEgyetemen“ című írásunkat, melyben arról számoltunk be, hogy a PTE-KPVK rendezvényén kóstolt borok minősége alapján több olyan kistermelő is akad, akikről „jó eséllyel egyre többet fognak hallani a kulturált borfogyasztás kedvelői“.

Köztük volt Sümegi Ákos és Garai Zoltán is. A feltörekvő borászok borairól nem véletlenül szólt elismerően Sebestyén Csilla és Takler András borász, valamint Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke a rendezvényen.

Egyre szívesebben jönnek Szekszárdra bírálni a szaktekintélyek. Fotó: Kadarka.net

Sümegi Ákos 2015-ös Zenitje – amit a BorEgyetem hallgatósága is megkóstolhatott –, valamint Garai Pincészet szintén 2015-ös Cabernet Sauvignon – Merlot Rozéja ugyanis aranyérmet szerzett a borvidéki borversenyen. A szintén kevésbé ismert termelő, Kehl János 2012-es Bikavére szintén arany minősítést kapott.

Ez azért is igen nagy szó, mert a szekszárdi borversenyen amellett, hogy köztudottan erős a mezőny, mindössze a nevezett minták legfeljebb 30 százaléka kaphat érmet; ezüstöt, vagy aranyat.

Egyre nő borverseny hírneve, van még potenciál a Szekszárdi Borvidékben

A borokat erős szakmai zsűri pontozta – mondta el a Kadarka.net-nek Sebestyén Csaba borász, a borverseny egyik szervezője. Hozzátette: úgy tapasztalják, hogy a hazai szaktekintélyek egyre szívesebben és egyre nagyobb számban jönnek bírálni Szekszárdra. Míg tavaly valamivel több mint negyven, addig az idén már nyolc bizottságban összesen 56 – köztük sok fiatal – borbíra mustrálta és pontozta a tételeket. 2015-ben a zsűri egyharmadát tették ki a nem helyi borászok, az idén pedig már mintegy a bírák fele az ország különböző régióiból érkezett.

Sebestyén Csaba szerint ez jól reprezentálja azt, hogy a szekszárdi borverseny évről évre egyre rangosabb eseménynek számít. A díjazottak között szereplő kistermelőkkel kapcsolatosan elmondta, minden évben feltűnik egy-egy új arc. Sebestyén Csaba szerint mindezek azt mutatják, hogy a borvidék fejlődik és, hogy Szekszárdon bőven akad még kihasználható potenciál.

A díjazott borok évjáratáról szólva kérdésünkre megjegyezte, a tavalyi és a tavalyelőtti évjárat nehezebb volt. 2013 a szokásosnál hűvösebb évnek számított, az évjárat borainak még érniük kell a jobb szerepléshez, ugyanis azokban egyelőre túlságosan dominálnak a fahordós jegyek. A 2012-es borok viszont mostanra szépen beértek, kifejlődtek, ám nagyjából elérték lehetőségeik csúcsát. Sebestyén Csaba úgy véli, a jövő évi borversenyen már jóval kevesebb ’12-es tétel szerepel majd.

Takler Pince – a Szekszárdi Borvidék állócsillaga

A Takler Pince Primarius 2012 merlot válogatása, mely az idén a legjobb vörösbor lett, tavaly a második legmagasabb pontszámot érte el a szekszárdi borversenyen – mondta el portálunknak Takler András, a Takler Borbirtok birtokvezetője. Hozzátette: a bor azóta tovább érett. Megjegyezte, a merlot-ok gyakran nyerők a borversenyeken, így a szekszárdin is.

Takler András (balról) és Vesztergombi Csaba a borversenyen. Fotó: Kadarka.net

A Primarius 2012 ráadásul úgy lett a legjobb vörösbor Szekszárdon, hogy azt a 2011-es Regnum Cuvée-t előzte meg, mely egyedüliként kapott nagyaranyat az MTA idei bormustráján, melynek színvonala Takler András szerint igen magas. Mint mondta, – és mint mint arról annak idején a Kadarka.net is beszámolt – a Regnum Cuvée 2011 a 2015-ös nemzetközi VinAgora és a hazai XII. Bayer Borversenyen is aranyérmet szerzett, de a Borászportál vaktesztjén is a top-10 bor között szerepelt.

Takler András a borászat által elért eredmény(ek)ről  érdeklődésünkre szerényen úgy nyilatkozott: „felragyogott a pincészet szerencsecsillaga”

Bár véletlenek létezhetnek az életben, ezek szerepe ebben az esetben elhanyagolható. A Takler Pince ugyanis túlságosan hosszú évek óta szállítja futószalagon a jobbnál-jobb hazai és nemzetközi eredményeket ahhoz, hogy szerencséről beszélhessünk.

A Szent György-napi Borünnepen adják át a díjakat

A legjobb vörösbornak járó díjjal együtt a szervezők minden évben tíz díjat ítélnek oda. A díjakat a borverseny ünnepélyes eredményhirdetésén, a Szent György-napi Borünnepen hirdetik ki és nyújtják át április 30-án a PTE-KPVK aulájában.

A borünnepen adják át a Szekszárd Város Bora díjat, valamint, a legeredményesebb borászatnak-, a legeredményesebb fiatal borásznak-, és a legeredményesebb kistermelőnek járó elismerést. Szintén ekkor adják át a legjobb fehérbornak, -rozénak, -bikavérnek, -kékfrankosnak, -kadarkának és hordós bornak járó díjat is.

Az ünnepélyes díjátadó után rendezi meg a Szekszárd Borvidék Kft. az Aranyérmes Borkóstolót szintén a főiskola aulájában, ahol a borvidéki borverseny aranyérmes palackos borait lehet megkóstolni.

A vezetőképen (legfelül) ifjabb Takler Ferenc (jobbról) és Sebestyén Csaba a borvidéki borverseny bírálatán. Fotó: Kadarka.net 

 
Read previous post:
Close